Az inzulinrezisztencia

 egy összetett állapot, melynek során a sejtek csökkent érzékenységet mutatnak az inzulinra, amely az inzulin hatékonyságának csökkenéséhez és a glükóz felvételének zavaraihoz vezet. 

Hogyan alakul ki?

Az inzulinrezisztencia több tényező következménye lehet, beleértve az elhízást, az egészségtelen táplálkozási szokásokat, a fizikai aktivitást és a genetikai hajlamot is. Az elhízásnak kiemelt szerepe van  kialakulásában, mivel a zsírszövetben felhalmozódó zsírsavak gátolják az inzulin hatását.

Így ismerheted fel:

Kezdeti szakaszában általában nincsenek specifikus tünetek, azonban bizonyos jelek utalhatnak rá, mint például a fokozott éhségérzet, a gyakori vizeletürítés és a fáradtság. Kialakulását azonban leginkább vizsgálatokkal, pl az IR szűrővizsgálati csomagunkkal lehet megállapítani, amely egyúttal már a kivezető úthoz is ad tanácsokat és javaslatokat.

Típusai és tünetei: 

Több típusra osztható, és tünetei is változatosak lehetnek. A leggyakoribb típusok közé tartozik az inzulinszint-függő és az inzulin-független inzulin rezisztencia. A tünetek között szerepelhet a fokozott éhségérzet, a fáradtság, a gyakori vizeletürítés, a látászavarok és az elhízás.

Kezelése:

Megfelelő táplálkozással és életmóddal az esetek túlnyomó többségében jól kezelhető, és  – amennyiben ez a változás tartósan megmarad – ritkán tér vissza később is.

Az inzulinrezisztencia felismerése és kezelése fontos a megfelelő egészségmegőrzés szempontjából.
Ha gyanakszik, hogy inzulinrezisztenciában szenvedhetsz, kérjen tanácsot és segítséget orvosától vagy egészségügyi szakembertől!