A tavalyihoz hasonlóan muszáj idén is kiírnom magamból azt a hatalmas “KÖSZÖNÖM”-öt, ami a Nutra Tábor szervezőit illeti (gondolom, nem csak) részemről.

 

 

Ez a csoda nálunk tavaly kezdődött, akkor ismertük meg a lányaimmal A Farmot a Budapesthez közeli Etyeken. Már akkor, az első napon valami különleges szerelem szövődött az összes létező ott lakó állat és a lányok között. Az első nap délután, ahogy visszaérkeztek a Farmjárattal a Kongresszusi Központhoz, már ott a parkolóban egymás szavába vágva mesélték, hogy mit csinált a Kende (ló), a Tequila (ló), a Hercegnőnek (ló) nincs meg az egyik szeme, a Kolo (az egyik póni) sörényét meg lehetett fésülni, ki az a PVC (macska), a Ropi (kutya) pacsit adott, a Pityu (papagáj) a Boci boci tarkát fütyülte, és láttak dámszarvast, meg jöttek vadmalacok, muflonok, és a Matrica (macska) pockot fogott, és találtak szarvas- és rózsabogarakat, meg ettek ribizlit és málnát a bokorról (!), satöbbi, satöbbi, satöbbi, nem győztem kapkodni a fejemet, hogy ez mind egy nap alatt történt?! Hát igen, és ez csak a kezdet volt. Aztán a többi napon megtanulták, hogy kell bánni a lóval (persze aztán szép sorban a többi állat is sorra került), lecsutakolták, etették, itatták, simogatták őket, kincset kerestek, gyógynövényekről tanultak, szalmabálákon ugráltak, lovagoltak, trágyát szedtek (ez volt a sláger tevékenység!), egy igazi patkolókovácstól megtudhatták, hogy kerül a patkó a lovak patájára, reggeltől estig kint voltak, játszottak, nevettek, jókat ettek-ittak, barátkoztak, veszekedtek-kibékültek (telefon, tablet egy másodpercre sem került elő, és egyik gyerek sem hiányolta), és mindezek közben szép lassan, észrevétlenül megváltozott az életük. 

 

Idén a lányok már hónapokkal a kezdés előtt számolták vissza a napokat, név szerint emlegették a lovakat, kutyákat, cicákat, hogy vajon emlékeznek-e rájuk. Idén is két turnusban vettek részt, de úgy tűnik, hogy még ez is kevés volt… 🙂 

Szerencsére mindent a helyükön találtak, azt leszámítva, hogy egy kutyus (Szella), egy nyuszi (Lolka) és egy papagáj (Pitypang) elköltözött egy égi farmra… Viszont decemberben érkezik majd Blanka (kisbaba), Adrihoz és Zsolti bácsihoz! 🙂 

Újdonság volt a VitaHelp szakmai vezetője, a Mosó Attila által tartott gyümölcs- és zöldségismereti előadás, a bemutató darabokat aztán a gyerekek el is fogyaszthatták. Ez is óriási élmény volt nekik, hogy megtudhatták, hogy néz ki például az édeskömény. 

 

Petra néni, Robi bácsi, Imre bácsi, Zsolti bácsi és Adri idén kb. háromszor annyi kisgyereknek adta át az állatok, a természet szeretetét, mint tavaly,  megtanították nekik, hogyan vigyázzanak a környezetükre, ha állatot szeretnének otthonra, miért válasszák inkább a mentett kutyákat, cicákat, Atitól pedig megtanulhatták, ha egészségesek szeretnének maradni, akkor egyenek minél több zöldséget és gyümölcsöt. 

 

Azt gondolom, hogy egy ilyen szellemiségű tábor tényleg alapjaiban változtathatja meg nemcsak egy gyerek életét, de rajta keresztül, közvetve egész tömegek életét is! Végtelenül hálás vagyok, hogy rátaláltam a Nutra Farmra, Pellini, Démon, Szalma, és a többiek természetesen jövőre is számíthatnak ránk!