Nem vagyok hisztis szülő és sokak elmondása szerint türelmem is van a gyerekekhez. De amikor az iskolakezdés után már szeptember végén azzal szembesülök, hogy magzatom összeszedett az iskolából valami nyavalyát, és emiatt újratervezést kell futtatnom a családi programban, hogy ki viszi el orvoshoz és ki marad vele otthon, akkor nem tudom megőrizni a nyugalmamat.

Azt gondoltam, hogy a bölcsis és óvodás időszak alatt szinte az összes gyermekbetegségen áteshet, és ezzel letudtuk a nehezét. Aztán az iskola új kihívásokat jelentett az egészségmegőrzés terén is. Már szeptemberben veszélynek van kitéve gyermekünk, amikor is a kortársak a nyári szünet elmúltával nemcsak az élményeiket osztják meg egymással, hanem a kórokozókat is. Nem tehetnek róla, hiszen, minden szülő arra törekszik, hogy az iskolában jó kezekben tudhassa gyermekét, miközben ő nyugodtan mehet munkába, és végezheti mindennapos feladatait. Így elindítja az iskolába akkor is, ha a gyerkőc kicsit náthás, vagy ugyan hányt a hétvégén, de hétfő reggel energikusnak tűnik. Nem ítélhető el ezért. A másik véglet a túlaggódás, Anna kolléganőm például azonnal ugrasztja a nagyszülőket, ha már hapcizik a gyerek vagy ha kicsit megy a hasa. Na, de hagyjuk is, mit cseleksznek az osztálytársak szülei. Gondoljuk végig, mi mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk egészségét megóvjuk és elkerüljük az otthoni dögrovást. A megelőzés legfőbb pillérei:

Pihentető és elegendő alvás


Egy amerikai nonprofit alváskutató szervezet szakembereinek vizsgálatai alapján megfogalmazott egy ajánlást, mely szerint 9-11 órás alvásra van szüksége egy általános iskolásnak, egy óvodásnak ennél is többre, 10-13 órára. Tehát, ha este 8 és 9 óra között lefektetjük a gyermeket, akkor reggel frissen, pihenten és kiegyensúlyozottan kezdheti a napot. A betegségekkel szemben is ellenállóbb lehet.

Aktív életmód

 
A kulcs a rendszeresség és az intenzitás. A heti 2-3 alkalommal végzett sporttevékenység megfelelő kiegészítése lehet a testnevelésóráknak. A sportág kiválasztásánál érdemes kikérni a testnevelő vagy más sportszakember véleményét. Ők a gyermek alkati adottságait és habitusát figyelembe véve tudnak ajánlani a mozgásformák közül. Fontos a családdal együtt végzett aktivitás is, lehet az egy közös kirándulás, lovas program vagy éppen egy közös foci, barlangászás vagy biciklizés. Jó példa lehet a gyerkőc előtt, ha a szülők is gondot fordítanak a rendszeres mozgásra.

Megfelelő táplálkozás


Az energiaszükségletet befolyásolja a gyermek kora, neme, tápláltsági állapota, fizikai aktivitása, valamint életmódja. De annyi bizonyos, hogy gyermekünk étrendje mind az öt csoportból kell, hogy tartalmazzon élelmiszereket – kenyér és cereáliák, gyümölcs- és zöldségfélék, húsok és alternatívák, tej és tejtermékek, zsiradékok – csak így lehetünk biztosak abban, hogy az összes tápanyaghoz hozzájuttattuk. Sok múlik a mennyiségen és a minőségen. Kérj tippeket dietetikusunktól, Király Évától

Korszerű étrendkiegészítőink is hatékony segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy a kicsik minden tápanyaghoz hozzájuthassanak. A webshop termékkatalógusában böngészhetsz.

De nyugodj meg, egyik szülő sem szuperhős, hogy minden téren tudja, mi a gyors és hatékony segítség gyermeke számára. A Vitahelp Egészségközpontban azért hoztuk létre a Katicák programot, hogy segítségére legyünk a szülőknek és gyermekeinknek. Felelősséggel, és odafigyeléssel vállaljuk annak az útnak a kialakítását, melynek során a szülők egészséges gyermekükből, egészséges felnőtteket nevelhetnek. Programunk lényege és célja az egészséges életmód kialakítása, az immunrendszer erősítése, támogatása, és egészségtudatos fiatalok, felnőttek “nevelése”.