Kortizol

Mi lehet a közös az álmatlanságban, ingerlékenységben és súlygyarapodásban?

– A megnövekedett kortizolszint

A kortizol egy stressz hormon, amely szintje emelkedik, amikor a szervezet stressz hatásnak van kitéve. A kortizol számos folyamatot befolyásol.

Amikor szintje optimális, pozitív hatást gyakorol a szervezetre:

-Segít a stressz válaszban,
-támogatja az anyagcserét,
-befolyásolja az immunrendszer működését.

Az egyensúlyban lévő kortizolszint segíthet fenntartani a normál alvás és éber állapot közti ciklust, valamint a hangulat és a memória stabilitását.

Viszont, amikor szabályozása felborul negatív hatásokat okozhat a szervezetben

– alvászavart,

– hangulati problémákat,

– emésztési problémákat és

-memóriazavart.

Továbbá hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, különösen a hasi területen, valamint növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és gyengítheti az immunrendszert, így hajlamosabbá tehet a betegségekre és a fertőzésekre.

A túlzott kortizolszint állandó stresszt jelez a szervezet számára, és hosszú távon kimerítheti a szervezet erőforrásait. Ezért fontos az egészséges életmódbeli szokások kialakítása és a stresszkezelési technikák alkalmazása annak érdekében, hogy segítsük a kortizolszint egyensúlyban tartását.

A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, valamint a relaxációs gyakorlatok mind segíthetnek csökkenteni a kortizolszintet és támogatni az egészséges szervezet működését.