A természet újjászületésével testünk és lelkünk is megújulásért, felfrissülésért kiált. Összegyűjtöttük a legfontosabb teendőidet, melyekkel gyorsan leküzdheted a tavaszi fáradtságot.

  • Töltsünk minél több időt a szabadban, a friss levegőn. Sétáljunk, kocogjunk, biciklizzünk, hozzuk lendületbe izmainkat, vérkeringésünket!
  • Együnk egészségesen! Bármennyire is kívánjuk a zsíros, nehéz ételeket, kerüljön az asztalra minél több és színesebb zöldség, friss gyümölcs, magas rosttartalmú gabona (mint főtt basmati vagy barna rizs, hajdina, köles, zab- és köleskása, natúr müzli, zabpehely, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér), hüvelyesek, sózatlan olajos magvak kis mennyiségben, ízesítés nélküli natúr tejtermékek, kemény sajtok. De a legfontosabb a ZÖLDSÉG! ZÖLDSÉG! ZÖLDSÉG! Az első szabadföldi termények már megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Csírákat is érdemes fogyasztani salátákhoz, szendvicsekhez, mert rengeteg enzimet, tápanyagot tartalmaznak. A spárga, spenót, burgonya, vízitorma, újhagyma, fejes saláta, retek, cékla, zöldborsó, sárgarépa, karalábé, paradicsom, póréhagyma, zöldfűszerek, édeskömény, articsóka mind tavasszal teremnek, és könnyen beszerezhetők a zöldségesnél, piacon. Termékjánlatunk az Intense Greens.

Tavasszal már nincs annyi energiára szükségünk, mint télen, így könnyebb ételeket fogyasszunk!

  • Igyunk legalább napi 2 liter szénsavmentes vizet! A bágyadtság, fáradtság oka nemcsak a vitaminhiány lehet, hanem a kevés folyadékbevitel is. Kerüljük a cukros üdítőket, fogyasszunk inkább tiszta vizet, valódi gyümölcs-, gyógynövényteákat.
  • A természetes C-vitamin is kiváló immunerősítő, fontos szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, a sebgyógyulásban, az érfalak védelmében, a hormonok képződésében, egyes ásványi anyagok (vas, cink, réz) felszívódásában. Főleg gyümölcsökben található meg, mint például a citrom, a narancs, a grapefruit, valamint bogyós növényekben, de zöldség- és főzelékfélékben is, ilyen a paradicsom, a paprika, a kelvirág, a burgonya, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, a csalán, a galagonya, a homoktövis, a petrezselyem, a csipkebogyó is sokat tartalmaz. Az ezekből készült főzet, lekvár remek kiegészítése lehet táplálkozásunknak. Azok számára, akik dohányoznak, kiemelten fontos ennek a vitaminnak a szedése, mert a bejuttatott káros anyagokat segít közömbösíteni. Lehetőleg rendszeresen és nagyobb mennyiségben szedjék, mivel a kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Nyugodtan fogyasztható napi 1000 mg C-vitamin is. A webshopunkban keresd a Vitamin C Complex-et.
  • Az egészség szempontjából szintén fontos szerepet játszó B-vitaminokat főleg a gabona, magvak, gyümölcsök, articsóka, csalán, csipkebogyó, ribiszke, fokhagyma, áfonya és benedekfű tartalmazza.
    Íme, a Vitamin B Complex!
  • A hámvédő A-vitamin megtalálható a sárgarépában, a csonthéjasokban, a májban, a tojássárgájában, a csipkebogyóban, a berkenyében, a paprikában, a bodzában, a gyermekláncfűben, a körömvirágban és a Beta Carotene Complex Terranova-termékünkben.
  • Az antioxidánsként is számon tartott E-vitamin a csíraolajokban, növényi magvakban, illetve a csipkebogyóban található meg leginkább. Természetes E- vitamin-forrás a dió, a mogyoró, a búzacsíra, a napraforgó, a tökmag, illetve az olajos magvakból hidegen sajtolt olajok is. Keresd a Vitamin E Terranova-termékünket.
  • A véralvadási faktorok képződéséhez valamint a csontképzéshez szükséges K-vitaminhoz juthatunk, ha lucernát (pl. csíra formájában), kelvirágot, csalánt, parajt, csipkebogyót eszünk rendszeresen. A Life Drink jó választás lehet.
  • Hogy az ásványianyag-ellátottságunk is megfelelő legyen olyan gyógynövényeket is bevethetünk az étkezéskor, mint a benedekfű, a csalán, a fehér árvacsalán és a mezei katáng. Káliumszükségletünket, mely a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is szerepet játszik, pótolhatjuk pitypanggal, párlófűvel, erdei mályvával, a magnéziumigényt főleg csipkebogyóval, a cinket erdei mályvával juttathatjuk be a szervezetünkbe. Vaspótlásra a csalán, a dió, a mogyoró, a mák és a petrezselyem is jó választás lehet. Keresd a Easy Iron és a Basenpulver Premium termékeinket webshopunkban!
  • Emésztési zavarok kezelésében is hatékonyan segíthetnek a gyógynövények. Ezeket leggyakrabban tea, főzet vagy tinktúra formájában célszerű alkalmazni. A zöld fűszernövények hatása is kiváló lehet. Az emésztést elősegítő növények közül elsősorban a keserű anyagot tartalmazók alkalmazhatók. Ezek az anyagok ugyanis étvágyfokozó és tápanyagfelszívódást segítő hatásúak. Ilyen az ezerjófű, a tárnics, a vidrafű, a keserűnarancs-héj. A kamilla, a cickafark, és a fehér üröm nem csupán emésztést elősegítő hatású, de egyben gyulladásgátló hatású is. Ajánlatunk a Korjakin teakeverék.
  • Nassoljunk egészséges falatokat! Ha édességre vágyunk, rágcsáljunk aszalt fügét, datolyát, olajos magvakat, fogyasszunk könnyű, joghurtos (nem cukrozott) desszerteket friss gyümölccsel, gyümölcs- és zöldségchipseket, melyeket otthon is könnyen el lehet készíteni.

És természetesen kitartás! A meleg, simogató napsugarak hamarosan új energiával töltenek fel bennünket.

Cikksorozatunk utolsó cikkében a konyhában felfedezhető,  immunrendszert erősítő ételeket és étrendkiegészítőket ajánlunk.

Szerző: Király Éva, dietetikus