Egy statisztika szerint a világon Magyarország foglalja el a második helyezést a légszennyezettség okozta halálozás dobogóján: Kína után hazánkban tulajdonítható legnagyobb arányban a szennyezett levegőnek a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut általi elhalálozás.

A városlakók több mint 80%-a él világszerte az egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben – ez pedig a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb jelentéséből derül ki. Riasztó adatok, de mit tudunk tenni mi magunk légutaink tisztulása érdekében? Sokan legyintenek, pedig Magyarországon egymillió lakosra vetítve kb. 1000 halálozás vezethető vissza a légszennyezettségre, ami az európai OECD országok között a legmagasabb szám. Magyarország földrajzi helyzete is sajnos kedvezőtlen légszennyezettség szempontjából, mert a Kárpát-medencében gyakran megreked a szennyezett levegő. A légszennyezettséget kötelező mérni, és tájékoztatni a lakosságot, ha veszélyes helyzet alakul ki.
Az asztma és az egyéb krónikus tüdőbetegségek tüneteinek gyakori kiváltója a légszennyező anyagok megemelkedett szintje, ide értve a szálló port, a nitrogén-oxidokat, az ózont és a kén-dioxidot, amelyek mindegyike közvetlenül irritálhatja a légutakat.
Az allergiás légúti megbetegedések előfordulása nagyon magas és folyamatosan növekszik a nyugatias országok városi lakossága körében. Egyre több epidemiológiai és laboratóriumi kutatásból származó bizonyíték van az allergia egyik fő okozójára a nyugati társadalmakban: a baktériumoknak való kitettségtől és bakteriális fertőzésektől való védelem a gyermekkorban az antibiotikumok liberális használatának és a higiéniának segítségével. Úgy tűnik, hogy bizonyos bakteriális termékek befolyásolják a fejlődő immunrendszert gyermekkorban, olyan módon, hogy az allergiás immunválaszt elvonják.
Az autóforgalom okozta levegőszennyezés pedig egy másik magyarázat erre a fejlett országokban elterjedt közegészségügyi problémára. A dízel kipufogógáz – amelyről tudni lehet, hogy fellendíti az IgE-antitestek kialakulását – szerepet játszhat az allergia kialakításában az emberi populációknál is.
Bár a légszennyezés az asztmás tünetek egyik fontos kiváltója, nem tekinthető az allergia fontos okozójának, mint olyan, ugyanis az allergia előfordulása elég ritka a szennyezett, de nem nyugatias civilizációknál.
Amit mi a VitaHelp Egészségközpontban tudunk javasolni a tünetek enyhítésére, illetve megelőzésre, kivizsgálásra: AMP-, illetve EIS-vizsgálatunk.
Forrás: webbeteg