Rendkívül sokoldalú szerves vegyület, amely többféle védelmi funkciót lát el a szervezetünkben: ez a C-vitamin (aszkorbinsav). Az áruházak, patikák, egészségközpontok polcain eltérő hatóanyag-tartalommal és többféle kiszerelésben sorakoznak. A vásárló sokszor a megérzés, az árérzékenység vagy a tetszetős csomagolás alapján választ közülük. Pedig érdemes az összetevőket is tanulmányozni.
Nekünk, magyaroknak van egy különleges kötődésünk ehhez a vegyülethez, mert a C-vitamin kutatásában Szentgyörgyi Albert élen járt. Annak ellenére, hogy Szentgyörgyinek voltak más, ennél fontosabb kutatásai, valahogy a többség fejében mégis ez maradt meg.
Mi mindenre jó a C-vitamin?
Ezt tudjuk már fejből, de nem árt átismételni, hogy milyen, a szervezetünkben lejátszódó folyamatokra hat:
- segíti az immunrendszer működését,
- fokozza a vas felszívódását,
- optimalizálhatja a hormonszintet,
- normalizálja az anyagcsere-folyamatokat,
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
- biztosítja a pszichológiai funkciók fenntartását,
- fenntartja a sejtek stresszel szembeni védelmét,
- hat a fáradtság és a kifáradás csökkentésére,
- befolyásolja az erek működését és állapotát,
- hat a csontozat és porcok fenntartására,
- hozzájárul a fogak és a fogíny normál állapotának fenntartásához,
- a bőr normál állapotának, működésének támogatását végzi –
– és még sok más folyamatot a testünkben, amit közvetlenül nem is veszünk észre.
Mennyit fogyasszunk a C-vitaminból?
A pozitív élettani változások elérése érdekében 500 mg (vagy felette) bevitele szükséges, ez a szakmai leírásokban olvasható ajánlott mennyiség, de amikor nagyobb terhelés alatt van szervezetünk vagy fel akarjuk magunkat vértezni a fertőzésekkel szemben, akkor 1000 mg-ra érdemes váltanunk.
Vannak extrém használatra kísérletek, kutatások, azonban óva intünk mindenkit attól, hogy megfelelő felügyelet nélkül ezeket kipróbálja, már csak azért is, mert az extrém magas dózisú C-vitamin adagolásának csak és kizárólag intravénás formában lehet értelme.
Naponta hányszor és mennyit?
Fontos, hogy ez egy vízben oldható vegyület, ezért az ideális bevitel a 2 óránként 2-300 mg. Ehhez ideális forma a Terranova C-vitaminja vagy az Acerola-C.
Az Acerola-C ráadásul nagyon kellemes fanyar ízű, így „cukorkaként” is fogyasztható.
Vannak nyújtott felszívódású technikák, akár természetes megoldással is, erre példa a Vitamin-C Complex (Bionutri).
C-vitamin vagy aszkorbinsav?
Gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy mi a különbség. A válasz igen egyszerű: semmi. Azonban mégis van eltérés a természetes eredetű és a szintetikus forrás között.
Mivel a C-vitamin igen érzékeny mind a hőre, mind a különböző savakra, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen forrásból visszük be azt.
A természetes forrásból származó C-vitamin mellett mindig ott szerepelnek azok a vegyületek (flavonoidok, rutin, stb.), amelyek segítik annak felszívódását.
Ehhez kell még egy olyan formátum (olyan kapszula, vagy szopogatótabletta), ami megvédi az aszkorbinsavat a gyomor extrém savas közegétől, amelyben egyébként megsemmisülne.
A patikában kapható tiszta aszkorbinsavnak ezért nincs értelme (mint C-vitamin forrás), kivéve az intravénás adagolást, de az ennek a cikknek nem témája. (Habár a takarítás során jól jöhet, mert kiváló vízkőoldó oldat készülhet belőle!)
Szóval amilyen egyszerűnek tűnik, valójában annyira bonyolult és komplex döntés a megfelelő terméket választani.
Cikkünk következő részében segítünk értelmezni a termékcímkéket, hogy megkönnyítsük a megfelelő C-vitamin kiválasztását.