Az immunrendszer támogatása és működésének optimális szinten tartása kulcsfontosságú az őszi/téli napokban, hogy könnyedén átvészelhessük a náthát, megfázást. Az egészséges immunrendszer gyorsan reagál a kórokozók, vírusok és nem specifikus baktériumok fenyegetésére. Ez elengedhetetlen az optimális eredményhez, ami lehetővé teszi a fenyegetés elhárítását, mielőtt még újra megismétlődne.

Egy lassú, diszfunkcionális immunrendszer a lassú válasz miatt lehetővé teszi a kórokozó megtapadását és replikációját, mielőtt a szervezet védelmet tudna nyújtani. Ha ez megtörténik, a fenyegetést kevésbé könnyű időben leküzdeni. Ha az immunrendszer képes gyorsan reagálni, a betolakodót képes megsemmisíteni, mielőtt bármilyen tünet megjelenne. Az immunrendszer szempontjából a megelőzés jobb, mint maga a gyógyítási folyamat és az egészséges immunrendszer a legtöbb esetben megakadályozza a megbetegedéseket. 

A következő tápanyagok segítenek immunrendszerünk optimalizálásában és csökkenthetik a téli hónapokban az influenza vagy megfázás kockázatát

A-vitamin

  • Zsírban oldódó vitamin, fontos az immunrendszer normál működéséhez.
  • Az A-vitamin immuntámogató szerepei közé tartozik a mucinok és a keratinok elősegítése, a limfopoézis, az apoptózis, a citokin-expresszió, az antitesttermelés, valamint a neutrolfilek, a természetes ölősejtek, a monociták és makrofágok fokozott funkciói. 
  • Fontos szerepet játszik a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásában és javításában.
  • Az A-vitamin-hiány hajlamosít a vírusfertőzésekkel szembeni immunválasz csökkenésére. 

C-vitamin

  • A C-vitamin erős antioxidáns és számos kutatás igazolja pozitív hatását az immunrendszer működésére.
  • Hozzájárul az immunitáshoz a veleszületett és az adaptív immunrendszer számos funkciójának stimulálásával és támogatásával.
  • Hiánya nagyobb fertőzésre való hajlamot eredményezhet.
  • Segíti a kórokozók elleni interferonok termelődését és felszabadulását. Ezek jelentik az első védelmi vonalat a vírusfertőzésekkel szemben.
  • Támogatja a hámgát funkciót, az immunsejtek növekedését és működését, a fehérvérsejtek migrációját a fertőzés helyére, a fagocitózist és mikrobák elpusztítását és az antitesttermelést.

D-vitamin

  • Nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni élelmiszerekből és napfényből, különösen a téli hónapokban szükséges a kiegészítők formájában történő pótlás.
  • Sok immunsejt rendelkezik D-vitamin-receptorokkal, amelyek befolyásolják működésüket, és mint ilyen, a D-vitamin mélyen befolyásolja az immunitást.
  • Elősegíti a monociták makrofágokká történő differenciálódását és növeli azok elpusztító képességét, modulálja a gyulladásos citokinek termelését és támogatja az antigén bemutatását.
  • Elősegíti a monociták makrofágokká történő differenciálódását és növeli azok elpusztító képességét, modulálja a gyulladásos citokinek termelését és támogatja az antigének termelődését.
  • Elősegíti az erős antimikrobiális peptidek expresszióját, amelyek jelen vannak a neutrofilekben, monocitákban, természetes ölősejtekben és a légúti hámsejtekben. 

Cink

  • A cink különösen fontos szerepet játszik az immunfunkció számos aspektusában, és rengeteg bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a cink számos vírus ellen és számos mechanizmuson keresztül bizonyítja hatékonyságát.
  • Rendkívül fontos a nem specifikus immunitást közvetítő sejtek, például a neutrofilek és a természetes ölősejtek normális fejlődéséhez és működéséhez, és szerepet játszik a megszerzett immunitás kialakulásában.
  • A cinkről kimutatták, hogy elnyomja a vírus kötődését és a replikációt.
  • A cinkhiány növeli a fertőző betegségek iránti fogékonyságot és összefüggésben áll a csökkent T-sejt- és B-sejt-működéssel, apoptózis citokintermeléssel, fagocitózissal, kemotaxissal, citotoxikus aktivitással.

Szelén

  • A szelén nélkülözhetetlen antioxidáns, támogatja a fő sejtközötti antioxidáns, a glutation termelődését.
  • Több szelénprotein, köztük a glutation-peroxidázok szerves részeként a szelén antioxidáns, redox-jelátviteli és redox -homeosztatikus hozzájárulása révén kritikus szerepet játszik a vírusfertőzés elleni védelemben.
  • A vírusokkal szembeni immunitásunk gyengül, ha a szelénbevitel alacsony, és a vírusok ezt replikációval és mutációval ki tudják használni. Ezért nem meglepő, hogy a szelénhiányt számos vírus patogenitásával hozták összefüggésbe.
  • Az embereken végzett epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a szelénhiány reprodukálható genetikai mutációkhoz és bizonyos vírusok fokozott virulenciájához vezethet.

Kvercetin

  • A kvercetin vírusellenes hatást fejt ki mind az RNS, mind a DNS alapú vírusok ellen.
  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő szerepe is van.
  • Elősegíti a vírusok kiirtását vagy inaktiválását, valamint a vírusreplikáció gátlását, különösen a korai szakaszban, például a vírushoz való kötődés és a vírus-sejt fúzió során.

Oregánó

  • Hagyományosan évek óta használják légzőszervi betegségek, például asztma, köhögés és hörghurut kezelésére.
  • A karvakrol és a timol két olyan vegyület, amelyek vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
  • Az oregánó gazdag antioxidánsokban a magas fenolsav- és flavonoidtartalom miatt, és segít leküzdeni a szabad gyökök által okozott károkat.
  • Ezenkívül antibakteriális, gombaellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

NAC

  • A glutation – a szervezet legerősebb antioxidánsa – előállításához szükséges.
  • Tanulmányok kimutatták, hogy a NAC-kiegészítés az immunfunkció jelentős növekedését és a természetes ölősejtek szinte teljes helyreállítását eredményezte.
  • Azt is kimutatták, hogy csökkenti a proinflammatorikus citokinek, például az IL-9 és a TNF-α képződését.
  • A glutationszint növelésével a NAC segít a zihálás, köhögés és légúti rohamok súlyosságának és gyakoriságának csökkentésében.

Béta-glükán

  • A béta-glükánokat az emberi szervezet nem szintetizálja, ezért felismerik, hogy nem önállóak (pl. vírusok, baktériumok, gombák stb.).
  • Közismert arról, hogy képesek aktiválni és feltölteni az immunrendszert, éberen tartva azt.
  • Ezek a mikroorganizmusok mindig is hatással voltak ránk, és így a veleszületett immunrendszer régen kifejlesztette azt a képességet, hogy felismerje a béta-glükánokat, és reagáljon rájuk az immunválasz erősítésével.

Az egyes tápanyagok mögötti linkek online fitotékánkban az adott termékre mutatnak, szakmai vezetőnk, Mosó Attila ajánlására.