A férfiak meddősége a női meddőséghez hasonlóan jelentős probléma, azonban sokkal kevésbé téma a nyilvánosság előtt. A meddőség sok pár számára problémát jelent, az Egyesült Királyságban 7 párból 1-et érint. Az (látszólag) ok nélküli meddőség a teherbe esni próbáló párok 5-10%-ánál fordul elő, ennek egyharmada női, egyharmada férfi ok, a maradék egyharmad pedig kombinált okok miatt következik be.

A férfimeddőség definíciója: a fogantatás képtelensége 12 hónapnyi védekezés nélküli együttlét után (hetente 2x) ugyanazzal a női partnerrel, női problémák vagy spermium-rendellenességek okán, mely utóbbi két spermiumvizsgálattal igazolható (spermiumszám, morfológia, motilitás vagy egyéb szempontok szerint).

Az alacsony termékenységet számos tényező okozhatja, gyakran nincs ismert oka. A rossz termékenységhez hozzájáruló tényezők közé tartozik az elhízás, a dohányzás, a mérgező környezeti hatások, a gyulladások és a táplálkozási hiányosságok. Ezek mind megzavarhatják a hormon-jelátvitelt, a spermatermelést vagy a spermiumok normál morfológiáját és motilitását, vagy ezek kombinációját.
A férfiak termékenységének mérlegelésekor a legfontosabb tényezők:

  • spermaszám – a spermiumok mennyisége;
  • a spermiumok mozgékonysága – a megfelelő mozgás képessége;
  • a spermium morfológiája – a spermium formája, alakja és szerkezete;
  • a spermiumok szerkezetét és működését hormonok szabályozzák, és a spermatermeléshez nélkülözhetetlen tápanyagok megléte befolyásolja.

A férfitermékenység szempontjából fontos tápanyagok a következők:

Karnitin – létfontosságú szerepet játszik a zsírsav-anyagcserében. A karnitin koncentrációját nagyon magasnak találták a mellékherékben és a herékben. A termékeny és terméketlen férfiakat összehasonlító tanulmányok azt találták, hogy a termékeny férfiak magzati mintájában szignifikánsan több karnitin található, mint a meddő férfiakban. A plazmakarnitin alacsony szintje szintén meddőséghez kapcsolódik. 

Cink – magas koncentrációban található a prosztatában és a herékben, és részt vesz a férfiak szaporodásának gyakorlatilag minden aspektusában, ideértve a hormon-anyagcserét, a spermatogenezist és a spermiumok mozgékonyságát. Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért véd a ROS károsodás ellen, ami elengedhetetlen a spermiumok mitokondriális funkcióinak és a DNS védelméhez. A cinkhiány először az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) aktivitását rontja, ez pedig a tesztoszteron kimerüléséhez és a spermatogenezis gátlásához vezet. Úgy gondolják, hogy a cink segít meghosszabbítani az ejakulált spermiumok funkcionális élettartamát. A cink és a folsav (mindkettő részt vesz az RNS- és DNS-szintézisben) együtt adása jelentősen javította a sperma paramétereit és növelte a varicocelectomia kimenetelét. 

Szelén – fontos antioxidáns, amely a glutation termeléséhez is szükséges, nélkülözhetetlen a tesztoszteronszintézishez, valamint a spermiumok normál éréséhez és mozgékonyságához. A szelén a spermiumok nélkülözhetetlen alkotóeleme, különösen a középső részen és a farokban, ezért szerepet játszik a spermium szerkezetében, és támogatja az érett spermiumok stabilitását és mozgékonyságát.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a 3 hónapos szelénpótlás javította a spermiumok mozgékonyságát a placebóhoz képest. 300 mg szelén és 600 mg N-acetil-cisztein kiegészítése javította a spermiumok paramétereit (szám, motilitás és morfológia) idiopátiás oligoasthenoteratospermiában (a spermiumok motilitásában és morfológiájában jelentős eltérések) szenvedő férfiaknál. Támogatja a spermatogenezist a ROS elleni védelem révén. 

Likopin – egy természetesen szintetizált karotinoid, amely gyümölcsökben és zöldségekben található. Erőteljes ROS-kioltó képessége miatt az emberi redox védelmi rendszer fő összetevője [6,8]. A likopint magas koncentrációban mutatják ki az emberi herékben és az ondóplazmában, a meddő férfiakban általában alacsonyabb a szint.

CoQ10 – a spermium fejében és középső részében koncentrálódik, részt vesz a mitokondriumok energiatermelésében, és a spermium szerkezetének építésében. A legfontosabb és legerősebb antioxidáns. Elősegíti a mozgékonyságot, elősegíti a spermiumok túlélését és optimális energiát biztosít a spermium petesejtekbe való eljutásához. A CoQ10 bevitele pozitív szerepet játszhat az asthenozoospermia kezelésében, amely valószínűleg nemcsak a mitokondriális légzőláncban betöltött funkciójával, hanem antioxidáns tulajdonságaival is összefügg. A spermában és az ondófolyadékban található CoQ10 segít fenntartani a spermiumok optimális mozgékonyságát.

Folsav és B12-vitamin – A folsav és a B12-vitamin felelős a DNS- és RNS-szintézisért, ezért támogathatja a spermatogenezist, és a spermiumfejben koncentrálódik.

Az ondóplazma alacsony folátszintje fokozott spermium-DNS-károsodással jár. A B12-hiány erősen összefügg a spermiumok motilitásának és számának csökkenésével. 

B6vitamin – nélkülözhetetlen a tesztoszteron termelődéséhez, valamint a mellékvese működéséhez és az energiatermeléshez, amelyek mind közvetlenül, mind közvetve befolyásolhatják a spermiumtermelést és működést.

A-vitamin – A sejtek növekedéséhez és differenciálódásához, génexpressziójához és a hámszövet integritásához szükséges antioxidáns. A terméketlen férfiak alacsony A-vitamin-koncentrációja rendellenes spermaparaméterekkel jár.

C-vitamin – A fő extracelluláris antioxidáns nagy koncentrációban található az emberi spermában. Kimutatták, hogy megakadályozza a spermiumok agglutinációját és az oxidatív károsodást, és a C-vitaminnal történő kiegészítés javítja a spermiumok mozgékonyságát és életképességét. 

Egy kutatás során 1 hétig történő 1000 mg és 200 mg C-vitamin-kiegészítés után a spermiumok száma 140%-kal, illetve 112%-kal nőtt, és a placebónál nem tapasztaltak változást 60 nap után, mindkét C-vitamin-csoportban több férfi teherbe ejtette partnerét, míg a placebocsoportban senki sem.

E-vitamin – zsírban oldódó antioxidáns, ezért megakadályozza a sejtmembránok oxidációját, mely a spermiumok egészségének alapvető szempontja. 

Megakadályozza a szabadgyökök károsodását a telítetlen zsírsavakban a spermium membránjában és a mitokondriumok foszfolipid membránjában. Asztenospermiás (a csökkent motilitású spermiumok) betegek E-vitaminnal történő kezelése jelentősen csökkentette a spermiumok MDA (oxidatívstressz-markere) koncentrációját és javította a spermiumok mozgékonyságát. Az 52 kezelt beteg közül 11 (21%) teherbe ejtette partnerét. A placebóval kezelt betegek partnerei között nem számoltak be terhességről. Az E-vitamin és a szelénpótlás az MDA-koncentráció jelentős csökkenését és a spermiumok mozgékonyságának javulását eredményezte. 

Omega 3 – a spermiumok fő alkotóeleme, a sejtmembrán folyékonyságáért és ezáltal a spermiumok mozgékonyságáért felelős.

Egy kutatás során a meddő férfiak spermiumában alacsonyabb volt az omega-3 zsírsavak koncentrációja, mint a termékeny férfiakban.

L-arginin – a sejtreplikációhoz szükséges aminosav. Nitrogén-oxid előállítására használják, amely megvédi a lipidperoxidációt, és elengedhetetlen a spermatogenezishez. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az arginin javíthatja a spermiumok számát és mozgékonyságát (4 g/nap 3 hónapig)

Forrás:
https://blog.cytoplan.co.uk/nutrients-to-support-male-reproductive-health/?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=feed&utm_content=male%20fertility%20blog&fbclid=IwAR1eE8SYuJPkxMhqFvjEasGBIfzbQbfWTGaeFt-1Sq29ZDwFaMUor2ookMs