Szükséges vitamint adni a szoptatott babáknak? Hogy biztosíthatjuk, hogy újszülöttünk megkapja azt a táplálék-kiegészítőt, amelyre valóban szüksége van?

A szoptatási tanácsadó, az újdonsült anyukák barátai, a legfrissebb egészségügyi hírek, amelyeket online olvasunk – valószínűleg mindegyik másképp viszonyul a vitaminokhoz és a babákhoz. Hogyan lehet kiigazodni az egymásnak ellentmondó tanácsok között? És a lényeg – valóban szüksége van a babának vitamin-kiegészítőre? Nos, a válasz attól függ, hogy szoptat-e vagy sem.

Kell-e vitamint szedniük a szoptatott babáknak?

Ha szoptatja babáját, valószínűleg azt feltételezi, hogy az anyatej a „tökéletes” táplálék, amely minden vitamint tartalmaz, amelyre újszülöttjének szüksége lehet. És bár tényleg az anyatej az ideális táplálék az újszülöttek számára, nem tartalmaz elegendő mennyiséget két alapvető tápanyagból: a D-vitaminból és a vasból.

A vas szükséges az egészséges vérképzéshez és az agy fejlődéséhez, így a csecsemőknek szükségük van rá a vashiány (sok kisgyermek számára probléma) és a vashiányos vérszegénység megelőzésére is.

A D-vitamin nélkülözhetetlen többek között az erős csontozat felépítéséhez. Mivel az anyatejből hiányzik ez az alapvető tápanyag, az orvosok azt javasolják, hogy minden szoptatott csecsemő kapjon napi 400 NE D-vitamint kiegészítő formájában, élete első napjaitól kezdve. Bár igaz, hogy bármely életkorú ember képes felvenni a D-vitamint a napsugárzás hatására, a barnulás nem éppen ajánlott időtöltés a csecsemők számára. Tehát a legbiztosabb módja annak, hogy a szoptatott baba megkapja a megfelelő D-vitamin-kvótát, ha naponta táplálékkiegészítőt ad neki.

A szoptatott és részben szoptatott csecsemőknek napi 1 mg/ttkg vaspótlásra van szükségük 4 hónapos kortól kezdve, amíg a vasban gazdag szilárd anyagok (például gabonafélék, hús és zöld zöldségek) be nem kerülnek étrendjükbe. A csecsemőknek napi 11 mg vasra van szükségük, ezért gyerekorvosa azt is javasolhatja, hogy folytassa a táplálékkiegészítő adását, amíg a táplálékból meg nem kapja a baba a szükséges mennyiséget.

Ha szoptat és vegán – vagyis nem fogyaszt húst és tejterméket –, előfordulhat, hogy nem kap elég B12-vitamint, vasat, cinket vagy kalciumot. Ebben az esetben érdemes lehet megfontolni a kiegészítőpótlást.

Van még néhány figyelmeztetés, amelyet figyelembe kell venni, amikor vitaminokról és babákról van szó. Beszéljen gyermekorvosával, ha ezek a feltételek érvényesek Önre vagy babájára:

  • A baba koraszülött volt, vagy egészségügyi problémái vannak.
  • Ön szoptat, és úgy gondolja, hogy étrendje nem tartalmaz néhány fontos vitamint és ásványi anyagot. (Minden szoptató anyának folytatnia kéne a szülés előtti vitamin vagy más napi multivitamin szedését.)

Ami a vitaminokat és a tápszert szedő babákat illeti, az egy másik történet. A tápszer már dúsítva van D-vitaminnal, vassal és sok más szupertápanyaggal, így mindaddig, amíg a csecsemő naponta tápszert kap, minden tápanyagot megkap, amire fiatal életének az adott pontján szüksége van.

A multivitaminokat és a vasat nem szabad tejalapú tápszerrel vagy tejtermékekkel keverni, mivel ezek az élelmiszerek csökkentik a felszívódást.

Ha a baba váltogat a szoptatás és a tápszer között, a gyermekorvos valószínűleg azt fogja javasolni, hogy adjon neki vas-kiegészítőt és D-vitamint. Beszélje meg szakemberrel, hogy szüksége van-e táplálékkiegészítőre vagy sem.

De ha egyszer elkezdi a szilárd ételeket enni – különösen, ha rendszeresen eszik, és kevesebb tápszert iszik –, az egy teljesen új táplálkozási koncepció lesz. Kezd kevesebb tápanyaghoz jutni tápszerből és többet visz be táplálékkal, ezért ezen a ponton érdemes megbeszélnie szakemberrel a D-vitamin és a vas (és esetleg más vitaminok) pótlásátl, főleg ha a gyermek rossz evő.