Újra itt a tavasz, virágoznak a nárciszok, egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok. Sajnos a lakosság jelentős részének ez egy sor életminőséget rontó tünet kezdetét jelenti, ami nagyon is komoly terhet jelenthet a mindennapi életben.

Az Egyesült Királyságban az egyik legmagasabb a szénanátha aránya a világon: a statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekek 10-15%-a és a felnőttek 26%-a szenved – szénanáthától. A Pollen UK igazgatója és az Allergy UK tudományos igazgatója szerint 2030-ra az előrejelzések szerint Angliában a lakosság közel felét érinti majd a szénanátha.

Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés, az urbanizáció, a tápanyaghiány és a stressz mind összefüggésbe hozható az emelkedő esetszámokkal, azonban természetes tápanyagokkal lehetséges a tünetek kockázatának és hatásának csökkentése. 

Mi az a szénanátha?

A szénanátha orvosi elnevezése az „allergiás nátha”, melyet az okoz, hogy immunrendszerünk megtámadja a növények, fák és fűfélék levegőből származó pollenjét. A virágpor az a finom por, amelyet a növények szaporodási ciklusuk részeként bocsátanak ki. A fű pollenje a leggyakoribb allergén, de a fák és a gyomok pollenje is okozhat allergiás reakciókat. 

A túlzott reakció arra készteti az immunrendszert, hogy „IgE” (immunglobulin E) antitestet termeljen. Az IgE a fehérvérsejtekhez kötődik és ez a kémiai hisztamin felszabadulását követően gyulladást okoz. A hisztamin a felelős a szénanáthával kapcsolatos klasszikus tünetekért. A szénanáthának ugyanazok a tünetei, mint az egész évben aktuális allergiás nátha tüneteinek, de a kora tavaszi és nyári hónapokban pollenekre adott reakcióként jelentkezik.

Mik a tünetek?

 • Viszkető szem/torok
 • Tüsszögés, orrdugulás/orrfolyás
 • Könnyező, kivörösödő szem (allergiás kötőhártya-gyulladás)
 • Fejfájás, elzáródott melléküregek
 • Légszomj
 • Fáradtság

Miért emelkedik a szénanáthában szenvedők száma?

Klímaváltozás

A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a szénanáthaszezonnal való megbirkózás egyre nehezebb lesz, az éghajlatváltozás pedig az előrejelzések szerint fokozza a pollenszezon súlyosságát. A pollenszezon is várhatóan korábban kezdődik és tovább tart, ahogy a hőmérséklet felmelegszik és a szén-dioxid-koncentráció emelkedik. Ez valószínűleg súlyosabb és hosszabb ideig tartó tünetekhez vezet .

Környezetszennyezés és urbanizáció

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a levegőben szálló szennyező anyagok és a szénanátha között szoros az összefüggés. A levegőszennyező anyagok módosíthatják a pollen allergén hatását az allergénekkel való kölcsönhatás révén beleértve a következőket:

 • elősegíti a pollen allergén felszabadulását
 • adjuvánsként hatnak az IgE által közvetített válaszok stimulálására
 • módosítja az allergén potenciált
 • egyes allergének expressziójának fokozása a pollenszemekben
 • A kutatások azt mutatják, hogy a fű pollenjének allergén hatása városokban nagyobb, mint vidéken

Stressz

Az allergiákat az immunrendszer zavarainak tekintik, és a krónikus stressz az immunrendszer szabályozási zavarához vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a stressz a „21. század egészségügyi járványának” minősül.

Higiénia

A modern higiéniai hipotézis azt sugallja, hogy az allergia megnövekedett kockázata annak köszönhető, hogy ragaszkodunk a tisztasághoz, és nem vagyunk kitéve a mikrobák széles körének. Ez megfosztja szervezetünket az immunstimulációtól, megzavarva az immunrendszer normális fejlődését.

Rossz bélműködés

Összetett kölcsönhatás van az étrendünk, a mikrobiótánk és az immunrendszerünk között. A nyugati stílusú étrend fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer számára fontos, kulcsfontosságú mikrobafajok elvesztéséhez. A bél mikrobióta diverzitásának hiánya minden típusú allergiával összefüggésben áll, különösen a szezonális allergiával.

A szénanátha sokaknál a tavasz kezdetén kezdődik, másoknak valamivel később. Előzetesen érdemes vigyázni magunkra, minimalizálni a stresszt és a szennyező anyagoknak való kitettséget, valamint támogatni az immunrendszerünket és bélrendszerünket. A gyulladást előidéző ​​élelmiszerek elkerülése előnyös lehet, valamint csökkentheti az allergiás potenciált azáltal, hogy kerüli a gyakori allergén ételeket. Érdemes lehet utánajárni, hogy van-e ételintoleranciája.

Ha szeretné elkerülni az OTC antihisztaminokat és a velük járó mellékhatásokat, akkor vannak olyan tápanyagok, amelyek természetes antihisztaminként hatnak a szervezetben. Amellett, hogy a szervezetben termelődik, a hisztamin bizonyos élelmiszerekben is megtalálható, így a magas hisztamintartalmú élelmiszerek, például bor, sajt, kávé és csokoládé fogyasztásának csökkentése is hasznosnak bizonyulhat. Az ételek fontos tápanyagforrások, étrendünkkel módosíthatjuk az allergiás betegségek kockázatát vagy súlyosságát.