A gyerekek ugyanúgy reagálnak a stresszhatásokra, mint mi, az adrenalin és a kortizol stresszhormonok termelésével. Ha ezeket hosszú ideig “neveljük”, az negatív hatással lehet az immunrendszerükre, és végül elnyomhatja azt, így sebezhetővé válik a fertőzésekkel szemben. A túlzott mértékű stressz különösen káros lehet a gyermekek számára, mivel számos létfontosságú stressz szabályozó rendszer, például az agy és az idegrendszer még fejlődésben van.

Amikor stresszes helyzetet észlelünk, a hipotalamusz elindítja a „harcolj vagy menekülj” választ. Ez egy elsődleges evolúciós válasz, amely segít a túlélésben és elsősorban a rövid távú stresszorokra vonatkozik. A stresszre adott válasz azonban nagyrészt nem megfelelő a mai rohanó világban. A modern stresszorok gyakoriak és hosszan tartóak lehetnek, ami azt jelenti, hogy a stresszválasz túlélési jellemzői (azaz a szívfrekvencia növekedése) nem hatékonyak a fenyegetés feloldásában és befolyásolhatják az immunitást.
Az emésztés is károsodhat, ami gyakran azt eredményezi, hogy a szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, beleértve azokat is, amelyek fontosak számára.
A stressz nagymértékben befolyásolhatja az alvást, és a rossz alvás csak jobban növeli stresszt.

Példátlan időket élünk, és a gyermekeink rutinjaiban, társadalmi tevékenységeiben, valamint otthoni és iskolai életében fellépő zavarok fokozott stresszt okozhattak. Hasznos lehet a szabadban és a természetben eltöltött idő ösztönzése, valamint a képernyő előtt töltött idő korlátozása. A túl sok képernyő előtt töltött idő negatív következményekkel jár a gyerekeknél, beleértve a szorongást, a depressziót, az elhízást, az alvászavarokat, a kapcsolatok megszakadását, a kognitív képességek romlását, a közösségi média torzulását stb. A gyermek meditáció és jóga egyre népszerűbb, nagy előnyük, hogy erősítik az immunitást és segítik a stresszkezelést.

Amikor stresszesek vagyunk, sejtjeink anyagcseréje felgyorsul és sokkal több tápanyagot égetünk el, amire általában szükségünk van. A mellékvesék keményen fognak dolgozni a stresszhormonok előállításán, ezért hasznos lehet, ha étrendünk sok olyan ételt tartalmaz, amely támogatja, javítja és szabályozza a mellékvesék működését. A B-vitaminok fontos üzemanyagok a mellékvesék számára, különösen a pantoténsav (B5) és B6-vitamin. Jó források közé tartozik a hal, a csirke, a tojás, a tofu, a marhahús, az édesburgonya és az avokádó.

Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag ételt, mivel a stressz gyorsan kimerítheti a C-vitamint, és a mellékvesék tartalmazzák az egyik legmagasabb koncentrációját a szervezetben.
A magnézium több mint 300 biokémiai folyamatban vesz részt szervezetünkben és energiával látja el a mellékveséket, valamint segíthet az idegrendszer megnyugtatásában és ellazításában, egyben az egyik leginkább támogató ásványi anyag. Magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tök- és napraforgómag, a hal, a leveles zöldségek, az avokádó, a barna rizs, a teljes kiőrlésű gabonák, a hal és a hús.

A gyógynövényes támogatás is sokat segíthet. Az adaptogének olyan gyógynövények, amelyek alkalmazkodnak a szervezet egyéni szükségleteihez, és segíthetnek támogatni a mellékveséket. Az Ashwagandha egy gyógynövény, amelyet az ájurvédikus gyógyászatban használnak az alvás és a nyugalom elősegítésére, enyhíti a stresszt és a frusztrációt.

A stressz negatívan befolyásolhatja a vércukorszintet is, ezért próbáljon meg sok fehérjét és egészséges zsírokat fogyasztani, hogy ezeket stabilan tartsa.
A szervezetünkben kialakuló gyulladásokat az elfogyasztott élelmiszerek is okozhatják, és a stressz egy fajtájaként érzékelik, ezért serkenti a kortizol termelését. A gyulladást fokozó legfontosabb élelmiszerek közé tartozik a cukor, a tejtermékek, a glutén és a gabonával táplált hús. A gyulladáscsökkentő étrend betartása segíthet kiegyensúlyozni a stressz testre gyakorolt ​​hatásait.

A vas egy másik kulcsfontosságú tápanyag az alváshoz és az alvászavarokat a rossz vas szinttel hozzák összefüggésbe. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartozik a lencse, a csicseriborsó, a tökmag, a marhahús (lehetőleg fűvel táplálva), a sült burgonya héja, a spenót és más leveles zöldségek.

Segítse elő a pihentető alvást

Az alvás az egészség egyik pillére és egy helyreállító folyamat, amely létfontosságú az immunrendszer optimális működéséhez. Mindannyian tudjuk azonban, hogy a gyerekek általában nem tudnak-akarnak lefeküdni.
A nem megfelelő alvás káros hatással lehet az immunrendszerre. Például az alváshiány rontja a gazdaszervezet védekező mechanizmusait és befolyásolja a vírusos és bakteriális kórokozókkal szembeni fogékonyságot.
A melatonin, az alváshormon elegendő termelésétől függ, hogy elaludjunk. A fénynek való kitettség azonban elnyomja a melatonin szekrécióját, és ráveheti a testet, hogy azt higgye, hogy nappal van, ez pedig felboríthatja a szervezet cirkadián ritmusát. Különösen a kék fény teszi ezt még jobban, és ez az a fény, amelyet erőteljesen bocsátanak ki bizonyos eszközök. A kék fény hasznos lehet napközben, mivel növelheti a figyelmet és a hangulatot, de lefekvés előtt inkább zavaró tényező.
Gyermeke támogatása érdekében próbálja meg biztosítani, hogy az életkorának megfelelő mennyiségű éjszakai alvást kapjon és próbálja meg minimalizálni, hogy 1-2 órával lefekvés előtt már ne használjon telefont, táblagépet, TV-t és számítógépet. Ha gyermekének éjszakai lámpára van szüksége, próbáljon halvány piros lámpát használni, mivel ezek kevésbé képesek elnyomni a melatonin termelést.

A rendszeres pihentető lefekvés előtti rutin betartása is segíthet gyermekének felkészülni az alvásra. A nem megfelelő alvás tovább terheli a mellékveséket, amelyek elhasználódnak és nem tudnak reagálni az igényekre.

https://blog.cytoplan.co.uk/childrens-health-back-to-school/