A probiotikumok élő mikroorganizmusok (a legtöbb esetben baktériumok), melyek segítik megőrizni az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy csökkentik a káros mikrobák szaporodását és fokozzák a “barátságos” bélmikrobák számát és változatosságát. Miquel Toribio-Mateas, táplálkozási szakember beszél a probiotikumokról, azok biztonságosságáról, működésükről és egészséget támogató hatásaikról:
Mint minden étrend-kiegészítő esetében, a hirdetett egészségügyi előnyök némelyike klinikai tesztekkel igazolható. A tudósok egyetértenek abban, hogy a probiotikum-kiegészítés általában biztonságos, és egészségügyi potenciálja további kutatásokat indokol.
Ez egy virágzó terület, és azt gondolom, az elkövetkezendő 5 évben képesek leszünk nagyon célzottan felhasználni a probiotikus mikrobákat, nemcsak a baktériumokat, hanem más mikroorganizmusokat is.
Az emberi bélrendszer egy hatalmas, összetett ökoszisztéma, ahol a bélflóránk, tápanyagok és a saját sejtjeink kölcsönhatásba lépnek egymással a nap 24 órájában, születésünktől kezdve egészen a halálunkig. Ezt a kölcsönhatást egy szimbiotikus partnerségnek tekintem, melyben mi táplálékot biztosítunk a gyomor-bélrendszerünkben élő mikrobák számára és cserébe ők segítenek megőrizni bélrendszerünk egészségét, felülről lefelé, a szó szoros értelmében. Minden egyensúlyhiány – melyet diszbiózisnak nevezünk – negatív hatással lehet egészségünkre nézve. Ezért a kutatók továbbra is keresik az összefüggéseket bélflóránk károsodása és számos egészségügyi állapot között. Pontosan a mikrobiótánk, az egészségünk és a betegségeink közötti szoros kapcsolatok miatt nő az érdeklődés az élő mikroorganizmusokkal vagy „probiotikumokkal”, valamint az általuk táplált, nem emészthető szubsztrátokkal (prebiotikumokkal) való kiegészítés iránt, hogy pozitívan befolyásolják a bélmikrobióta egészséges egyensúlyát, és ezáltal támogassák és fenntartsák az általános egészséget.
Körülbelül 30 évvel ezelőtt az emberek és a baktériumok közötti kapcsolatok nagy részét patogén lencsén keresztül vizsgálták, azaz a baktériumokat (és más, a bélben élő kórokozókat, például élesztőket és parazitákat) „rossznak”, veszélyes méreganyagok forrásának tekintették, amelyek megbetegíthetnek. Úgy láttuk őket, mint a bél legkülső rétegének potenciális megszállóit, amelyeket nyálka borít szaporodásuk helyén (ezért nevezzük „nyálkahártyának”), majd a test többi részébe költöznek, fertőzéseket okozva.
Jelenleg egyre több tudós számol be a bélrendszerünkben élő mikrobák – melyeket együttesen mikrobiótának nevezünk – és az emberi test többi része közötti jótékony kölcsönhatásokról. Azáltal, hogy már nem ellenségként, hanem partnerként tekintünk rá, lehetővé tesszük növekedését és fejlődését születésünktől kezdve.
Tehát mik is a probiotikumok?
A jótékony, vagy probiotikus baktériumok gyógyászati célú felhasználása több évszázadra nyúlik vissza. Valójában a 12. században, Dzsingisz kán korában a fermentált tejet az eről és az egészség forrásának tekintették, a mongol nők a lovakat és lovasaikat is lepermetezték vele, hogy megvédjék őket a csata során.
A 20. század elején Elie Metchnikoff megfigyelte, hogy a bolgárok tovább élnek, mint más európai lakosok és egészségüket a nagy mennyiségű fermentált tej, más néven joghurt fogyasztásának tulajdonította. Ugyanekkor Henry Tissier francia gyermekorvos megfigyelte, hogy a hasmenéses gyermekek székletében kevesebb Y alakú Gram-pozitív baktérium található, míg az egészséges csecsemők székletében ezek a baktériumok dominálnak. A Biológiai Társaságnak írt levelében azt javasolta, hogy a laza székletű gyerekek igyanak meg 1-2 pohár erjesztett tejet (kefirhez hasonló), hogy felgyorsítsák a hasznos flóra felhalmozódását.
Azóta rengeteg laboratóriumi vizsgálatot végeztek, melyek során a tudósok kémcsőben vizsgálják a baktériumok viselkedését (a továbbiakban: „in vitro”). Az elmúlt évtizedben állatmodellek igazolták ezeknek az in vitro kísérleteknek az eredményeit, most pedig az emberi vizsgálatok, beleértve a klinikai vizsgálatokat is, továbbra is megerősítik a probiotikus kiegészítésben rejlő lehetőségeket számos egészségügyi állapot esetén.
A VitaHelp Egészségközpont szakmai vezetőjének, Mosó Attilának ajánlata: Cytobiotic Active