Az ún. poszt-covid szindróma gyakori tünetegyüttes azoknál, akik átestek a COVID19 betegségen. Ez jelentősen korlátozza a betegeket a teljes felépülésben és a munkába való visszatérésben. 

Egy tanulmány során 5 héten keresztül, összesen 10 alkalommal, nagy mágneses fluxussűrűségű, pulzáló elektromágnesesmező-kezelést alkalmaztak poszt-covid szindrómában szenvedő betegeknél. A fáradtságot, munkaképességet, életminőséget, valamint a szorongást, depressziót, stressz-szintet és a rezilienciát a betegek által jelentett eredmények segítségével értékelték, amelyek egyértelműen javultak a kezelések során, és 6 héttel később is stabil eredményeket mutattak. 

A pulzáló elektromágnesestér-terápia alkalmazása ígéretes fizikai módszer lehet a poszt-covid szindróma kezelésére. A poszt-covid a COVID19 miatt kórházba került betegek nagyjából 85%-át érinti, és a betegek több mint 60%-ánál a tünetek megjelenésétől számított 5–6 hónapon belül fennáll, így jelentősen korlátozza a betegek teljes felépülését. A COVID19 után gyakoriak a testi és mentális problémák, a mozgásszervi fájdalmak, a csökkent fizikai kapacitás, a szorongás, a depresszió, a poszttraumás stressz és az összességében alacsonyabb életminőség. 

A PAPIMI-készülék által gerjesztett elektromágneses mezők hatással lehetnek olyan biológiai struktúrákra, mint a testsejtek és -szövetek. 

Esettanulmány

Egy 55 éves nő tartós gyengeségben, fáradtságban és kimerültségben szenvedett a 6,5 ​​hónappal ezelőtti SARS-CoV-2 fertőzés óta. A betegség kezdetben légúti tüneteket, izomfájdalmat, fejfájást és anozmiát okozott. 3 hetet betegszabadságon volt, és naponta kétszer szedett mefenaminsavat (Parkemed® 500 mg) fájdalomcsillapítás céljából. Fő panasza a fáradtság volt, ami súlyosan befolyásolta a munkaképességét, valamint koncentrációs nehézségeket és tartós, terhelés esetén jelentkező nehézlégzést tapasztalt. A releváns korábbi állapotok a göbös golyva, a nyugtalan láb szindróma és a klimaxos panaszok (túlzott izzadás) voltak. Egy ösztrogéngyógyszer (17-béta-ösztradiol, Estrogel Gel® 80 μg) kivételével, amelyet a nőgyógyász menopauza tüneteire írt fel, nem vett be gyógyszert. Házas, két gyermeke van, heti 30 órát dolgozott. A panaszokat súlyosbította a betegszabadság utáni súlyos mentális terhelés. Egy másik stressztényező a gyermekei otthon tanulási időszaka volt az iskolák bezárása miatt, a kezelés megkezdése előtti 2 hónapig. Magassága, súlya és testtömeg-indexe (BMI) 177 cm, 70 kg és 22 kg/m2 volt. 

A páciens tüneteire nem kapott semmilyen kezelést. 5 hónappal korábban hetente kétszer 10 különböző izomcsoportra kezdett felügyelt ellenállási edzést, az erőnlét javulásával haladt előre.Az edzés nem változtatott a fáradtság tünetein.

A PAPIMI™-készüléket használtuk, amely biztonságosan és hatékonyan alkalmazható fáradtság és általános gyengeség kezelésére. A kezelés az ionindukció elvén alapul. A PAPIMI™-készülék impulzusonként körülbelül 96 Ws (Joule) energiát ad le 50–100 mT mágneses fluxussűrűséggel. A páciens 5 héten keresztül hetente kétszer 10 kezelést kapott, mindegyik kezelés 30 percig tartott. A páciens energianövekedésről és a fáradtság csökkenéséről számolt be a negyedik kezelési ciklustól kezdve, és a javulás a következő kezelések során is folytatódott. Mind a 10 kezelés után úgy érezte, teljesen felépült, és képes szembenézni a munkahelyi és magánéleti kihívásokkal. A jóllét a 6 héttel későbbi nyomonkövetési értékelésen látszott. Nem jelentkeztek mellékhatások. 

Az ionindukciós terápián alapuló mágneses térterápia jól tolerálható, nem invazív és könnyen alkalmazható. A PAPIMI™-készülék gyártói előírásai szerint szédülés, fáradtság, hányinger vagy fejfájás (a kezeltek 1,5%-ánál) előfordulhat az első kezelés után, valamint a kezdeti tünetek rövid távú rosszabbodása. A szakirodalom nem számol be a kezelés jelentős mellékhatásairól.