„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, és ez fokozottan igaz a nutrigenomika tudományára.

A Nutrigenomika/nutrigenetika a tápanyag és az örökítőanyagunk közötti összefüggést kutatja, illetve hasznosítja úgy, hogy segít az étrenddel és a tápanyagbevitellel optimalizálni az egészségünket, kihasználva a DNS-ünk nyújtotta adottságokat.

A programban olyan genetikai tesztet használunk, amelyet az Egyesült Királyságban egy erre specializálódott laborban elemeznek. A vizsgálat során lehetőség van a cél szerint csomagokat választani, és az elemzést követően egy személyes tanácsadás keretében összeállítjuk egy táplálkozástudományi szakember segítségével az étrendet. A vizsgálat használható megelőző jelleggel, illetve segíthet már folyamatban lévő kezeléseket kiegészíteni, optimalizálni. A teszttel nem csak azok az állapotok, betegségek előzhetőek meg, amelyek szorosan összefüggenek az életmóddal, mint például a cukorbetegség, a hipertónia (magasvérnyomás-betegség), elhízás, hanem például különböző hormonális zavarok, idegrendszeri problémák, anyagcserezavarok, és a listát hosszan sorolhatnánk még.
Emellett élsportolóknak lehetőséget ad a teljesítmény optimalizálására, a regeneráció rövidítésére, vagy az edzésmunka hatékonyságának javítására. Igyekszünk mindenki számára érthetően megfogalmazni a kapott eredményt, hiszen nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen annak mondanivalójával, mert egy vizsgálat akkor ad valódi értéket, ha az egyén is maximálisan tisztában van azzal, hogy ebből neki „mit kell hazavinni”. A Nutrigenomika eredménye nem egy diétás tervet ad, hanem egy komplex életmódváltás egyik nagyon fontos alappillére lehet. Segítségével olyan precízen lehet az egyén igényeit felmérni, amilyenre eddig nem volt lehetőség.
A kapott eredmények segítségével minden korban (akár 0 éves kortól) fel lehet készülni, és nagyon nagy valószínűséggel el is lehet kerülni olyan családi örökségeket, amelyek korábban akár több generációt is érintettek.
Kialakult betegségek esetén pedig segít a lehető leghatékonyabb terápia kivitelezésében, hiszen az egyéni felelősség, így az egyén életmódja minden krónikus betegség esetén egy meghatározó faktor.
A táplálkozástudomány rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ki tudja, hány irányzat, filozófia indult útra több-kevesebb sikerrel ezen idő alatt. Ennek ellenére minden irányzatnak vannak sikeres tagjai, és vannak olyanok, akik kudarcot vallottak. Mindeközben a fejlett országok statisztikái igen borús képet festenek a folyamatosan romló egészségi mutatókkal. Egyre több, és ebben sajnos hazánk abszolút listavezető, az elhízott, a kórosan elhízott, a cukorbeteg vagy valamilyen szív-érrendszeri betegséggel küzdő egyén. Vannak az életmódnak olyan elemei,
amelyekről tudjuk, hogy mindenki számára hordoz előnyöket. Ilyen például a rendszeres mozgás, a megfelelő mentálhigiénés állapot, azonban a táplálkozás körül rengeteg a kérdés, a vita és a kétely. A nutrigenomika pont ebben segít mindenkinek, hiszen az egyéni igényekre szabott, ideális étrend tervezését teszi lehetővé, amely így senki számára nem lesz küzdelem, hiszen abszolút számításba veszi azt, ahogyan valaki például megbirkózik a cukorfeldolgozással. Így az étrendi változás nem kihívás lesz, hanem természetes, és sokkal könnyebben tudja az egyén a meg-
változott ritmust tartani. A nutrigenomika választ ad arra a kérdésre, hogy miért nincs olyan univerzális étrend, ami mindenkinek jó lenne. A vizsgálat egy valóban XXI. századi módszer, amely fájdalommentes, és igen részletgazdag eredményt ad. Segítségével megtervezhető a személyre szabott egészséges jövő!
Magyarországon elsőként és egyedüliként a VitaHelp Egészségközpontban.