Hurrá, itt a tavasz! A napsütés beragyogja a lelkünket, és a melegebb napokon szívesebben mozdulunk ki otthonunkból, hogy napfürdőzzünk egy kicsit. Bár márciusban még jelentős a hőmérsékletingadozás, és a metsző széltől időnként megborzongunk, de az a tény, hogy egyre melegebb az idő és hosszabbak a nappalok, a természet újjászületésének biztos jele, és jó lehetőség arra, hogy mi is újjászülethessünk. Cikksorozatunkból kiderül, mi a teendőnk ennek érdekében.

 

A téli mozgásszegény életmódból sportosabb napokat iktathatunk be, és a téli, nehéz ételeket felcserélhetjük friss zöldségekre. A kiskertekben a napokban már elültették az első hagymagumókat, de szerencsére hamarosan megjelennek a zöldségespolcokon is a primőr hazai friss zöldségek és korai gyümölcsök. Így a szervezetünket felfrissíthetjük sok-sok tápanyaggal, merthogy igencsak kifárad a tél végére. Nem véletlenül szoktuk mondogatni, hogy gyötör bennünket a tavaszi fáradtság…

 

A tünetek egyre erősebben jelentkezhetnek:

  • fejfájás
  • ingerlékenység
  • feledékenység
  • koncentrációs zavar
  • általános rossz közérzet
  • megmagyarázhatatlan szomorúság
  • a vérnyomás csökkenése
  • a libidó csökkenése
  • izomgyengeség

 

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

 

Talán az a legegyszerűbb válasz, hogy több minden együttesen. A szervezetben zajló folyamatok összehangolt, optimális működéséhez szükség van szabályozó anyagokra: vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre.

A nyári és őszi időszakhoz képest télen már sokkal kisebb mennyiségben jut szervezetünk vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, hiszen a tárolás következtében, a napfény, a meleg időjárás hiányában a zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma jóval alacsonyabb. A téli hideg levegő és a szél bőrünket kiszárítja, ami különösen az arcon és a kézfejen tapasztalható. Folyadék, A- és E-vitamin hiányában ezek a tünetek felerősödhetnek. Az A-vitamin lassítja a ráncképződést, és segíti a bőrsejtek megújulását, míg az E-vitamin a káros ultraibolya-sugaraktól véd, és segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát.

Ahhoz, hogy bőrünk tápláltságát, rugalmasságát télen is hosszú ideig megtarthassuk, remélhetőleg étrendünkből nem mellőztük az A vitamint tartalmazó húsféléket, a tojást, májat, az A-vitamin fontos előanyagának tekintett béta-karotint tartalmazó zöldségeket, például sütőtököt, sárgarépát, a jelentős E-vitamin tartalmú olajos magvakat, száraz hüvelyeseket, növényi olajokat.

A téli időben a tápanyagok lecsökkenése ellenére a hosszú ideig frissen tartható gyümölcsök és zöldségek, mint pl. az alma, körte, tök, burgonya, káposztafélék, hagyma, cékla, sárga- és fehérrépa, gesztenye, viszonylag sokáig szinten tudják tartani készleteinket. Tél végére azonban ezek a tartalékok is elfogyhatnak, a hideg hónapok fénytelensége, a mozgáshiány, az egyoldalú táplálkozás pedig mind közrejátszik a tavaszi fáradtság kialakulásában. A téli időszakban egyébként is a nehezebb, kalóriadúsabb ételeket kívánja a szervezet, joggal, hiszen a hidegben állni kell a sarat… Így elég könnyen magunkra szedhetünk néhány kilót, ami szintén hozzájárul az elnehezült, fáradtabb, passzívabb mindennapokhoz.

Termékajánlatunk a következő:

Living Multivitamin for men / women / Green Child  vagy sportha már multivitamin, akkor legalább igazodjon az igényekhez nem és kor szerint.

 

Mivel tankoljuk fel szervezetünket?

 

Testünk vitaminkészletének pótlása az elsődleges. A tavaszi fáradtságot leggyakrabban a télen jelentősen csökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ami az immunrendszer legyengülésével is együtt járhat. A D-vitamin elsődleges forrása a napfény, amihez télen alig jutunk, ezért érdemes májból, tengeri halakból, tojásból, tőkehalmájból fedezni a szükségletet. De még a legkiegyensúlyozottabb táplálkozás mellett is előfordulhat, hogy kevés D-vitamint tudunk bevinni szervezetünkbe.

A levertség, kedvetlenség tipikus velejárója a tavaszi fáradtságnak, s ennek nagymértékben részese lehet a C-vitamin hiánya is. Ilyenkor segítenek a vitaminkészítmények! Persze érdemes kerülni a szintetikus termékeket, helyettük természetes kivonatokat javasolt használni, mint például a D-vitamin: a   Cytoplan vegán készítménye vagy a Biopräp  nagy dózisú D3 cseppje. C-vitaminból a BioNutri C-vitamin komplexét vagy a Biopräp Acerola-C rágótablettáját ajánljuk.

 

Cikksorozatunk következő részében a tavaszi megújulás 11 pontját ismertetjük

 

Szerző: Király Éva, dietetikus