A legtöbben várakozással tekintünk a nyárra, örülünk a melegnek, a napfénynek, ám ilyenkor se feledkezzünk meg egészségünk megőrzéséről, immunrendszerünk erősítéséről. Ebben a cikkben négy témakört vizsgálunk, és áttekintünk néhány kiegészítő terméket, amelyek mindannyiunknak jó szolgálatot tehetnek az év legforróbb napjain.

Immunitás

Noha inkább a téli szezon az, amely felhívja a figyelmet az immunitás fokozására, a nyár szintén megfelelő alkalom testünk védelmi rendszerének megerősítésére. A nyár jellemzően melegebb hónapjai megváltoztatják a vírusokat, új vírusok jelennek meg, amelyek különböznek a tél során megfázást okozó vírusoktól. Azokat a vírusokat, melyek hajlamosak megjelenni a nyár folyamán, enterovírusoknak nevezzük. Számos módon befolyásolhatják egészségünket és a náthához hasonló tüneteket okozhatnak, valamint gasztrointesztinális problémákat és kötőhártya-gyulladást. A táplálkozás erősen befolyásolhatja az immunrendszerünket és számos étrend-kiegészítő vehető igénybe annak érdekében, hogy teljes kapacitással működjön. Az immunrendszer támogatására a leggyakrabban alkalmazott kiegészítők: C- vitamin: az immunrendszernek a megfelelő működéshez elegendő C-vitaminra van szüksége, nagyobb dózisban csökkentheti a megfázás időtartamát. Multivitamin: a multivitamin- és ásványianyag-kiegészítők segítenek biztosítani azoknak a tápanyagoknak a mennyiségét, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez (pl. cink, vas). Echinacea (bíbor kasvirág): az echinacea egy gyógynövény, amelyet hagyományosan a fertőzések leküzdésére használnak, a megfázáshoz kapcsolódó tünetek enyhítésére. Azonban sok ember egész évben szedi az echinaceát az immunitás fokozása érdekében.

Szénanátha

Az NSH szerint minden ötödik embert érint a szénanátha élete során. A szénanátha a pollenallergiából származik és bármilyen évszakban előfordulhat, de a nyarat sokan a legkockázatosabb időszaknak tartják ebből a szempontból. A szénanátha elsődleges kezelési lehetősége általában az antihisztamin gyógyszeres kezelés. A béta-glükánokat hagyományosan használják a koleszterinszint szabályozására is, ám testünkben többféle módon működnek. A béta-glükánok stimuláló hatással vannak az immunrendszerre, segíthetnek az allergiás állapotok, például a szénanátha kezelésében. C-vitamin: a C-vitamin valószínűleg az immunrendszer zavartalan működésében játszott szerepéről a legismertebb, de erős antihisztamin tulajdonságokkal is rendelkezik. A hisztamin egy, a szervezetben allergiás reakciót vivő anyag, így a C-vitamin hasznos lehet, ha szénanáthától vagy más allergiától szenvedünk. Máriatövis: a máriatövissel régóta kezelik a túlzott mértékű evés-ivás utóhatásait, ám véletlenszerű klinikai vizsgálatok eredményei azt sugallják, hogy a máriatövis aktív összetevője, a szilimarin enyhítést nyújt a szénanátha tünetei ellen is.

Hőkiütés

A hőkiütés vörös kiütés a bőrön, mely viszketést és szúró érzést okoz. A test bármely részén kialakulhat, de leggyakrabban a combokon, a háton, a nyakon és az arcon jelenik meg. Általában érzékeny bőrűeken jelentkezik, amikor a szokásosnál jobban izzadnak, különösen forró és párás körülmények között. A verejtékcsövek elzáródnak és ez apró gyulladásgócokat okoz, melyek jellegzetes kiütésként jelentkeznek. A hőkiütés kezelésének alapja, hogy lehűljünk, azonban sokak szerint egyes kiegészítők is segítséget nyújthatnak: Béta-karotin: a béta-karotin megvédi a bőrt a szabadgyökök által okozott káros oxidatív hatásoktól, termelődése a napnak való kitettség közben növekszik. Kimutatták, hogy a béta-karotin kiegészítők jelentősen növelik a fényérzékeny egyének napfénytűrését. B6-vitamin: noha a tudósok továbbra is próbálják azonosítani hatásmechanizmusát, úgy tűnik, hogy a B6-vitamin bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik, rendszeres bevitele csökkenti a hőkiütések előfordulását. C-vitamin: a hisztamin részt vesz a hőkiütések kialakulásában. Antihisztamin aktivitása miatt a C-vitamin segíthet csökkenteni a gyulladást és viszketést, melyek a hőkiütés fő tünetei.

Utazás

Az utazók számára a pihenés és a szórakozás az elsődleges a nyaralás idején. Különböző étrend-kiegészítők segíthetnek abban, hogy a dolgok terv szerint alakuljanak, így jó ha van az utazótáskánkban a következőkből: Probiotikum: a probiotikumok olyan baktériumok, amelyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. A probiotikum kiegészítő segítheti a GI-traktus “feltöltését” barátságos baktériumokkal, így jobban védve van bélrendszerünk az esetlegesen bekerülő idegen mikrobákkal szemben. B-komplex: a B-vitaminok sokféle funkciót látnak el testünkben és fontos tápanyagok energiaszintünk fenntartásához és a stressz kezeléséhez. Bizonyos B-vitaminoknak szerepe van az immunrendszer működésében is, sokan úgy gondolják, a B1-vitamin szedése elriszthatja a szúnyogokat is. Gyömbér: akár úton, vasúton, tengeren vagy levegőben utazunk, egyik pontból a másikba való eljutás komoly kihívást jelenthet azok számára, akik mozgásszervi  betegségre hajlamosak. A gyömbér talán a legnépszerűbb természetes gyógymód mozgásszervi betegségek esetén, évszázadok óta használják ebben a minőségében. A kiegészítők segítségével azok is könnyedén fogyaszthatják a gyömbért, akik nem szeretik a csípős ízeket.