A korai élet, a fogantatástól a csecsemőkorig a növekedés és fejlődés időszaka, mely sokkal gyorsabb és jelentősebb, mint bármely más életszakaszban. Ez a kritikus időszak – az „Első 1000 nap” – kiemelkedően fontos abból a szempontból, hogy szervezetünket tápláljuk az egészséges terhesség érdekében, majd a szülés utáni időszakban, illetve, hogy babánk egészségét is támogassuk születésétől kezdve egész életén át.

Tehát akár a gyermektervezés, akár a várandósság időszakában vagyunk, vagy nemrég váltunk édesanyává, tápláljuk szervezetünket kulcsfontosságú tápanyagokkal, mind saját magunk, mind babánk egészsége érdekében. Az alábbiakban táplálkozási szakértőnkkel részletezzük a leggyakrabban feltett kérdéseket.

Milyen kiegészítőket kell szednem terhesség alatt?

A terhesség kifejezetten izgalmas időszak mind az Ön, mind pedig a családja számára. A megfelelő étrend mellett az alábbi kiegészítőkkel támogathatjuk várandósságunkat:

  • egy átfogó, teljes értékű várandós multivitamin- és ásványianyag-kiegészítő, mely például B-vitamint, folsavat, D-vitamint, vasat, cinket, jódot tartalmaz, segít megelőzni a hiányosságokat.
  • Az omega-3 kiegészítő segíthet a baba agyának és idegrendszerének fejlődésében,
  • a probiotikumok elősegíthetik a barátságos baktériumok egyensúlyát a bélben, ezáltal segíthetnek enyhíteni az emésztési kellemetlenségeket.

Reggeli rosszullétektől szenvedek, mi segíthet?

A hányinger és a hányás nagyon gyakoriak a terhesség korai szakaszában, a nők 80%-át érinti és nevével ellentétben nem csak reggel, hanem egész nap jelentkezhet. Általában az első trimeszterben fordul elő, nagyjából 12 hétig, de előfordulhat, hogy a második trimeszterben is folytatódik.
Úgy gondolják, hogy a reggeli rosszullétek okozója az ingadozó hormonszint vagy a vércukorszint változásának következménye lehet, de pontos oka nem ismert. Egy átfogó, teljes értékű várandós-multivitamin bevitele sokat segíthet, a cink- és B-vitamin-szint biztosításával. A probiotikus kiegészítők csökkenthetik az émelygést és a hányást, valamint számos egészségügyi előnyt jelenthet az Ön és babája számára.

Mi az L-metilfolát és miben különbözik a folsavtól?

A folsav döntő szerepet játszik a várandósság során és a baba fejlődésében. Nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz és a szövetek növekedéséhez, az egyik kulcsfontosságú tápanyag. A folsav szerepe az idegcsőhibák megelőzésében közismert, ezért javasolt a pótlása, már a várandósság tervezésétől kezdődően. A folsav szintetikus izolátuma helyett az aktív formáját, az L-metilfolátot javasoljuk. Feltételezhető, hogy a népesség kb. 60%-a rendelkezik egy bizonyos genetikai polimorfizmussal, mely akadályozza a folsav aktív formává történő átalakulását a szervezetben. A metilfolát megfelelő mennyiségben szívódik fel és azonnal hasznosul a szervezetben.

Forrás: https://www.cytoplan.co.uk/supporting-your-pregnancy?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=feed&utm_content=pregnancy%20landing%20page&fbclid=IwAR3J_gnpnuvS3jhN9llvn6du-woU6scDdA5HEROwtgaSKd6PwzmY8uyQde0