A bélflóra egyensúlyának felborulását a rossz táplálkozási szokások, a vitaminhiány, a stressz, az antibiotikumok vagy akár fertőzés is okozhatja, ez pedig az emésztésünkre és általános kedélyállapotunkra is hatással lehet. 

Talán nem is gondolnánk, de a bélflóra egészsége befolyásolhatja akár egy fogyókúra sikerességét is, mivel hatást gyakorol arra is, milyen hatékonysággal működik az ember emésztése és anyagcsere-folyamatai. 

Az ember bélrendszerében 100 millió baktérium található (kb. 40 ezer milliárd baktériumsejt). Azonban ezek nemcsak hasznos, hanem kártékony baktériumok is lehetnek, utóbbiak fokozott elszaporodása pedig gátolhatja a súlyvesztés folyamatait. Jó hír, hogy a bélflóra helyreállításában nagyban segítenek a pro- és prebiotikus ételek, amelyek más-más funkciót töltenek be az emberi szervezetben. 

Mi a különbség a pre- és probiotikumok között?

A prebiotikumok olyan cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevők, melyek emészthetetlenül jutnak el a vastagbélig, így közvetlenül a vastagbélben található jótékony baktériumok, a probiotikumok szaporodását serkentik. Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin, ami egy vízben oldható élelmi rost, és a laktóz, azaz a tejcukor. A bélbaktériumok az inulint más prebiotikumokkal együtt rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek táplálják a sok toxikus anyagot tartalmazó vastagbél egészséges sejtjeit, ráadásul támogatják a kalcium felszívódását is. Fontos prebiotikumforrás a  csicsóka, a hagyma, a banán, a fokhagyma, a bab, a búza, a borsó, a spárga, a dió, az articsóka, a zabpehely, a hüvelyesek, az étcsokoládé vagy a tej.

A probiotikumok olyan jótékony, élő mikroorganizmusok, amelyeknek fogyasztása révén meggátolja a bélnyálkahártyán megtelepedő kórokozók, vírusok, gombák elszaporodását, és a szervezet számára értékes tápanyagokat és enzimeket termelnek, javítják a cukrok lebontását, és mérsékelik az olyan tüneteket is, mint a puffadás vagy székrekedés. Probiotikumban gazdag például az élőflórás natúr joghurt, a kefir, a savanyú káposzta vagy az erjesztett sajtok. 

A tudósok szerint a probiotikumok megakadályozzák bizonyos gyulladáskeltő molekulák bejutását a véráramba, valamint segíthetnek megelőzni a láncreakciót, amely glükózintoleranciához, 2-es típusú cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet.

Egy kanadai kutatásban 125  túlsúlyos férfi és nő vett részt, akik 12 hétig testsúlycsökkentő diétát követtek, majd ugyanennyi ideig súlymegtartó étrend szerint éltek. A teljes vizsgálat során a résztvevők egyik csoportjának étrendjét a Lactobacillus rhamnosust tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása egészítette ki, míg a másik csoport placebót kapott. 

A 12 hetes diéta végén a kutatók átlagosan 4,4 kilós testsúlycsökkenést figyeltek meg annál a csoportnál, ahol probiotikumokkal egészítették ki az étrendet. A kontrollcsoportban átlagosan 2,6 kilós testsúlycsökkenés volt tapasztalható. 

A 12 hetes súlymegtartó étrend során a placebóval kezelt egyének testtömege nem változott, a probiotikumot szedőknél azonban további fogyás volt tapasztalható (személyenként átlagosan 5,2 kg) így tehát a probiotikumokat fogyasztók kétszer annyit fogytak a vizsgálat 24 hetes időszaka alatt. A kutatók az étvágyszabályozó leptin hormon csökkenését is megfigyelték ebben a csoportban, valamint az elhízással összefüggő bélbaktériumok alacsonyabb összkoncentrációját.

Online fitotékánkban többféle probiotikum étrend-kiegészítő közül lehet válogatni. Kattintson ide!

Forrás: Femina