Bár a víz világnapja (április 22.) elsősorban a vizeink védelméről szól, de mivel létezésünk és egészségünk egyik alapvető feltétele, ezért a téma mellett mi sem mehetünk el.

Nagyon fontos, hogy védjük vizeinket, mert ez létezésünk egyik legfontosabb alapfeltétele. Nem véletlen, hogy az űrkutatás is jelentős összeget és energiát fordít arra, hogy a víz nyomait keresse a Földön kívül, mert jelenlegi ismereteink szerint enélkül élet sincs.
Na, de szálljunk vissza a távolból, és nézzük, hogyan is kötődünk a vízhez. A pácienseimnek azt szoktam mondani, hogy fogják fel úgy, hogy mi valójában burokba zárt vízi lények vagyunk. Ivás nélkül 1-2 napnál többet nem élünk túl, és ez nem véletlen. Mégis nagyon sokan tesznek kísérletet arra, hogy próbára tegyék a biológiai teljesítőképességük határait. Azonban erre – szerencsére – semmi szükségünk nincs, mert nem sújt minket háború, elfogadható a vízellátás, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szinte bárhol fúrunk kutat az ország területén, nagyon jó minőségű vizet találunk viszonylag kis erőfeszítéssel.

Mennyit igyunk?

Nagyon sok vita, diskurzus zajlik, hogy mennyit is kellene meginni, de még a legkevesebb mellett érvelők sem mondanak 1,5 liternél kevesebbet, bár a gyakorlatban ennél gyakran jóval kisebb szám is elhangzik. Sokszor szó szerint életveszélyesen kevés folyadékot fogyasztanak az emberek.
Különösen az idősek esetén figyelhető meg, hogy az évek előrehaladtával csökken a szomjúságérzetük. Nekik különösen oda kell(ene) figyelni, hogy megfelelő mennyiséget igyanak meg. Ennek egyik nagyon jó trükkje az, hogy „elhagyunk” vizespalackokat szerte a lakásban. A víz, ha megfelelően kimosott palackban tároljuk, nem romlik meg, így, ha az csak hetek alatt fogy el, akkor sem lesz semmi baja.
A másik gyakori hiba, hogy összekeverjük a szomjúság és az éhség érzetét. Nagyon sokan ahelyett, hogy innának, inkább esznek, mert egyszer valamikor ez a két inger valamilyen pszichés oknál fogva felcserélődött bennük. Ezért, amikor éhesnek érezzük magunkat, először igyunk 1-2 dl vizet, és ha ezután sem múlik az éhség, akkor valóban ennünk kell. Ez a módszer nem csak a folyadékfogyasztásra hat jótékonyan, de könnyíti az emésztést is, de segítséget jelenthet annak, aki a fölös kilókkal is küzd, és szeretne tőlük megszabadulni.

Mivel oltsuk szomjunkat?

  • Nem kérdés, hogy az első helyen az ivóvíz áll. Sokan a semleges íze miatt nem kedvelik, de egy cseppnyi citrom-, narancs- vagy grapefruitlével fel lehet dobni, így élvezetesebb a fogyasztása. Fontos, hogy a folyadékbevitelünk jelentős része víz legyen, és ne tea, gyümölcslé vagy más.
  • Bizonyos mértékig a 100%-os gyümölcslé is elfogadható, de mivel annak természetes cukortartalma van, a kalóriabevitellel és vércukoremelő hatásával számolnunk kell.
  • A teák, gyógyteák fogyasztását a vese védelme érdekében nem szabad túlzásba vinni.
  • A kávé, cukros üdítők (és gyümölcslevek) és minden más nem tekinthető folyadéknak számos okból.

Hogyan támogassuk szervezetünk működését?

Ha szeretnénk valami igazán szuper és különleges folyadékkal kedvezni szervezetünknek, akkor kiváló választás lehet a Regulat vizes oldata (10-20 ml 1,5 l vízben oldva). Ez a készítmény már csak azért is hasznos lehet, mert az idősebbek ezt hajlamosak „gyógyszernek” tekinteni, így biztosan elfogyasztják a napi adagot.
Ha valaki a vércukorszintjével küzd, akkor a Regulat Glukoaktiv lesz a jó választás.
Ízületi problémák esetén a Regulat Arthro vagy a Regulat Hyaluron alkalmazásával segíthetjük szervezetünket.
Sokaknál a fáradtság, kimerültség jelenti a legnagyobb problémát, számukra a Regulat Metabolic fogyasztása javasolt. Így minden esetben célzottan folyadékkal és hatóanyaggal egyszerre támogatjuk a szervezetet, és annak optimális működését.
Ha valaki azért nem iszik eleget, mert tart attól, hogy gyakran mosdóba kell mennie vagy problémát jelent számára a vizelet visszatartása, akkor azt kezelni kell, ehhez pedig szűrővizsgálatra lesz szükség. Az Optimum Plusz vagy a Komplex Szűrővizsgálat jó választás lehet a probléma feltárására.
Szerző: Mosó Attila