„Kínában a menopauzát második tavasznak nevezik, és olyan időszaknak tekintik, amikor a nők gyakran találnak magukra. A középkorú nőket ott bölcsességükért és élettapasztalataikért becsülik. A menopauzát egy új és biztos kezdetnek tekintik.” Írja Aisling Grimley, a „My Second Spring” weboldal és blog alapítója.

„A My Second Spring-et azért hoztam létre, hogy erőforrást biztosítson számunkra az átalakulás és a növekedés, azaz a menopauza idején. A menopauza gyakran kényelmetlen téma, sokunk számára még mindig tabu”.

Aisling az alábbiakban betekintés ad arról, hogy mit jelentett számára megtapasztalni a menopauzát, és ez hogyan vezetett az új karrierje útjához, valamint táplálkozási, testmozgási és stresszkezelési tanácsokkal is szolgál.

A menopauza sokunk számára kellemetlen, mégis elkerülhetetlen életszakasz. A serdülőkorhoz hasonlóan ennek az átmenetnek a tapasztalatai személyenként rendkívül eltérőek lehetnek. Talán ez az oka annak, hogy sokan nem beszélnek róla, és félünk tőle – nem igazán tudjuk, mire számíthatunk.

Körülbelül két éve kezdtem észrevenni magamon furcsa hangulatokat – irracionális és szélsőséges csúcsokat és mélypontokat. Ezek az érzések az első terhességemre emlékeztettek, így a kezdeti gondolatom/félelmem az volt, hogy terhes vagyok – 4 lányom van és 48 éves voltam –, így a terhesség nem volt örvendetes lehetőség. A negatív terhességi tesztet követően arra a következtetésre jutottam, hogy a hormonszint-emelkedésem a menopauzával lehet összefüggésben. Nagy megkönnyebbüléssel tártam ki a karjaim a menopauza kilátása előtt – vágjunk bele!

Második tavasz és kreatív késztetés

Hamar rájöttem, hogy nagyon keveset tudok a menopauzáról, annak ellenére, hogy nagyon érdekelnek az egészségügyi kérdések. Tudtam, hogy nagy általánosságban negatív hangulata van, de aztán eszembe jutott, hogy Kínában a menopauzát „második tavasznak” nevezik!  

A menopauzát gyakran kísérő kreatív késztetés arra ösztönzött, hogy a teljes munkaidős anyaságon túlra is kiterjesszem a látókörömet. Egy helyi (dublini székhelyű), menopauzával foglalkozó weboldal lett a projektem. A neve My Second Spring – www.mysecondspring.com. Tavaly októberben indítottam el, hogy egybeessen a kevéssé ünnepelt nemzetközi menopauza napjával. Intenzív, de izgalmas néhány hónapot töltöttem azzal, hogy megtanuljam a digitális marketinget és elvégeztem egy Start Your Own Business tanfolyamot. A My Second Springet egy kiváló webfejlesztővel készítettem több hónapon keresztül. A bevezetéssel szükség volt néhány újonnan megtalált médiaismeretre a nyomtatott sajtó, a rádió és a tévé számára. Rengeteg új kihívás volt!

Optimálisan egészségesnek lenni – táplálkozás, testmozgás és stresszkezelés

A második tavasz gondolata mellett azt a gondolatot is elraktároztam, hogy ha általánosságban jó egészségnek örvendünk, mind mentálisan, mind fizikailag, talán kevésbé jelenthet kihívást az átmenet, ahogy közeledünk a menopauza felé. Úgy gondolom, hogy az optimális egészség megközelítése magában foglalja a táplálkozást, a testmozgást és a stresszkezelést. Ezt a gondolatot szem előtt tartva felkerestem egy helyi táplálkozási szakértőt, és egy új programon dolgoztam az edzőteremben. Íme a kulcsfontosságú dolgok, amelyekre koncentrálok:

Rendszeres étkezéssel és a cukros ételek csökkentésével igyekszem egyensúlyba hozni a vércukorszintemet. Szezonban színes gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztok, és naponta 2-3 liter vizet iszom. Táplálkozási szakértőm tanácsára Cytoplan Super B Extrát szedek, valamint mellékvese-támogató vitamint, halolajat és C-vitamin-kiegészítőket.

A csontok egészségének megőrzése létfontosságú, ezért növeltem a súlyzós gyakorlataimat, és D3-vitamint szedek. Naplót vezetek a hangulataim és gondolataim nyomon követésére. A színes ceruzák növelik a kreativitást!

Megnéztem a stressz-szintemet, és egyre tudatosabbá és kíméletlenebbé váltam, hogy azokra az emberekre és tevékenységekre koncentráljak, amelyek a legfontosabbak számomra.

Számvetés

Úgy gondolom, hogy a középkor lehetőséget kínál számunkra, hogy mérlegeljünk és a lehető legkevesebb csomaggal induljunk el a következő életszakaszba. Ez életstílusunk és szokásaink megváltoztatását jelentheti. Ez magában foglalhatja a hozzánk közel állókkal fennálló kapcsolatok újraértékelését, különösen akkor, ha ezek a kapcsolatok kiszívják az energiánkat, vagy negatív hatásokat, boldogtalanságot, stresszt okoznak.

Nemrég tanultam meg, hogy az ösztrogénszint csökkenésével a szervezet kémiai összetétele megváltozik, és bizonyos tápláló ösztönök is csökkennek az önfenntartás javára – ez sok mindent megmagyaráz! Használja ezt az időszakot az önfelfedezésre, az új hobbikra, arra, hogy saját magát helyezze az első helyre – saját maga és a körülötte lévők érdekében.

Ha segítségre, információra vagy inspirációra van szüksége, csatlakozzon hozzánk, a My Second Spinghez!

Aisling

Aisling Grimley Írországban él, és eredetileg üzleti tanulmányokból szerzett diplomát. A közelmúltban négy évet töltött homeopata képzésen, és az elmúlt 6 évben önkéntesként részt vett a HSE által működtetett Közösségi Anyák Programban. Ha többet szeretne megtudni Aisling-ről és a My Second Springről, valamint a menopauzával kapcsolatos aktuális blogokról és forrásokról, kérjük, kövesse az alábbi linket.

Aisling Grimley & My Second Spring: www.mysecondspring.com

Amanda Williams, Cytoplan

amanda@cytoplan.co.uk, 01684 310099

VONATKOZÓ BLOGLINKEK:

Cytoplan Blog: Menopauza és csontritkulás