Hazudnék, ha azt mondanám, jól vagyok. Folyik az orrom, ráz a hideg és nincs erőm kikelni az ágyból. Már előre a pokolba kívánom a következő napokat, amikor kínzó köhögés gyötör majd. Csak az nyugtat meg, hogy egy hét múlva már túl leszek rajta, ha minden jól megy.

Nem azért lettem beteg, hogy írjak róla, de ha már így esett, és át kell élnem a náthás ember gyötrelmeit, akkor legalább elmélkedem róla egy kicsit…
Vigyázat, ezt senki nem kerülheti el, de kellő körültekintéssel és türelemmel könnyebben átvészelhetők a tünetek.

Náthára „hangszerelve”

Olyan ez, mint egy szépen megkomponált zenekari mű: a karmester intésére sorban belépnek a „tagok”.
Először szúró érzés a torokban, nehéz nyelés, mintha egy nagybőgő akadt volna meg a gégémen.
Pár óra múlva dől a végtelen folyam az orromból, mely napokig kényszerített többszöri trombitálásra. Csak győzzem zsebkendővel…
Egy nap múlva következik a fejfájás, mintha dobolnának a homlokom, közben a legváratlanabb pillanatokban csapok zajt tüsszentéseimmel.
Végül szerepet kap az üstdobhoz hasonlóan hangos ugató köhögés is. Mindemellett a hidegrázás és láz is színesítheti a repertoárt.
Ezúttal is csaknem egy hétig tart a „zenés” csatározás az immunrendszer és a kórokozók között. Ráadásul, ha már átestünk rajta, akkor sem tudtuk le végleg. Ugyanis az első megbetegedéssel nem szerzünk védettséget az azt okozó vírussal szemben, évente akár 3-4 alkalommal megismétlődhetnek a kellemetlen tünetek.

Minek nevezzelek…

Ugye nem hisszük azt, hogy egy egyszerű meghűlés okoz ekkora felfordulást a szervezetünkben? De akkor milyen nyavalya terítette le, és érdemes-e komolyan venni?
A világhálót böngészve nem csak többféle meghatározást találok a tüneteimre, de a gyógymódok is sokfélék, sőt, sokszor egymásnak ellentmondóak lehetnek. De nézzük először is a pontos elnevezést. Náthának, vagy más néven megfázásnak hívják azokat a betegségeket, amelyet vírusok idéznek elő a felső légutakban, legtöbbször komplikációk nélkül zajlanak le a folyamatok.
A betegséget kiváltó vírusok cseppfertőzéssel terjednek el szinte járványszerű méretekben. Elég, ha egy tömött buszra felszáll egy fertőzött ember vagy ha egy beteg gyerek végigprüszköli a fél iskolát. Arról nem is beszélve, hogy a kilincseken, melyeket nap mint nap többször is megfogunk, hemzsegnek a kórokozók. A bosszantó az, hogy nem tudsz védekezni ellene, egyedül akkor van esélyed, ha október és április között bezárkózol a lakásodba és nem érintkezel senkivel…
A szakirodalom arra is kitér, hogy akárcsak az influenzát, a náthát okozó vírusok is könnyebben megbetegítenek, ha valamilyen okból legyengült immunrendszerünk.
Ez a megállapítás esetemben talált, süllyedt. Túlhajtottam magam az utóbbi időben, miután sokat vállaltam a munkahelyemen, és a megoldatlan feladataim miatt sokszor felriadtam éjjel. Ezek után nem csoda, hogy kialvatlanul álltam neki a soron következő pörgős munkanapoknak, és ez így ment heteken keresztül. Ráadásul a csalóka októberi melegben nem öltöztem fel az évszaknak megfelelően.

Milyen praktikákat vessünk be a nátha könnyebb átvészelésére?

Azt mondják, a nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap, vagyis felesleges rá antibiotikumokat bekapkodni, mert hatástalanok a vírussal szemben, és így nem gyorsul fel a felépülés időszaka sem.
Jómagam gyógyteákkal, vitaminokkal segítem a felépülésem. A nehéz ételeket mellőzöm, sok időt töltök az ágyban, és a köhögésem mentaolajas párásítással enyhítem. Sajnos sportolni sem mehetek ezekben a napokban, mivel az edzőm kerek-perec megkért, hogy ne terjesszem a kórt a többiek között. Jogos, én sem szeretném, ha valaki rám tüsszentene a teremben…
Egyébként a gyógymódokról sok téves információ kering az interneten. Az egyszerűbb eligazodás érdekében Mosó Attila, a VitaHelp szakmai vezetője eloszlatja a tévhiteket és válaszol néhány fontos kérdésre:

  • Ha nem öltözünk fel rendesen, könnyebben megbetegedhetünk?

 

 • Alapvetően ez igaz, de jelentősen függ az egyéntől is. Van, aki ezt jobban tolerálja, van aki kevésbé. Idősebbek, betegek és gyerekek azért persze jóval hajlamosabbak megfázni, mint az ereje teljében lévő felnőttek.
 • Jót tesz a pálinka és a húsleves a nátha gyógyítására?

 • A húsleves mindenképpen, a pálinka maximum a hangulatunknak… No, de komolyra fordítva a szót én nem javaslom alkohol fogyasztását betegen. Ugyan van pozitív hatása, mert például fokozza a keringést, de az alkohol önmagában nagyon vissza tudja vetni a gyógyulásunkat. Ellenben a húsleves tényleg jó lehet, főleg ha teszünk bele egy kis erős paprikát, a húst (és a csontokat) szétfőzzük, de a zöldségeket pedig épp, hogy megpároljuk benne. Emellett sok folyadékot is ad, így ez valóban segítség lehet.

 

 • Hogyan erősítsük meg immunrendszerünket?

 • Immunrendszer erősítésre nincs szükségünk, elég erős önmagában is, ha minden feltétel adott! Támogatni viszont annál inkább szükséges. Ma már a külön pótlás elengedhetetlen, mert a többség valamilyen hiányállapotban van, amelynek vagy megmutatkoznak a tünetei vagy nem. Nátha időszakában jó támogatás lehet a C-vitamin, D-vitamin, a Béta-1-3,1-6-glükán, cink, bodzabogyó kivonata, echinacea (bíbor kasvirág), mumijo és ezeken felül az,ami hiányzik.
 • Gyakori kézmosással elkerülhetjük a náthát?

 • A kézmosás fontos, de mértékkel! Azt hiszem, ma már sokkal többet kellene arról beszélni, hogy ne vigyük túlzásba a higiéniás dolgokat, mert legalább annyit tud ártani, amennyit használni is. A XIX.században ezt még nem tudtuk, és sok “szabály” ezzel kapcsolatban még mindig azt a filozófiát követi
 • Melyik a jobb megoldás: a gőzölés vagy a hidegvizes inhalálás?

 • Egy jó gyógynövényes gőzölés csodát tehet a légutakkal, de ezt egyénenként kell megnézni.
 • Milyen tápanyagpótlást vagy egyéb gyógyhatású készítményeket vethetünk be immunrendszerünk megerősítésére?

 • A korábbi kérdésnél már említettem néhány hatóanyagot, ami segíthet ilyenkor. Fontos, hogy minden anyagot a természetes formájában vigyünk be, azaz legyen ott  a hasznosulásához, felszívódásához szükséges mikrotápanyag. Alapvetően ez az, amiben egy növényi kivonat többet tud adni. Persze fontos, hogy megfelelő tisztaságú és hatóanyag tartalmú készítményt szedjünk.

Webshopunkat böngészve hatékony termékeket találsz az immunrendszer támogatására és a nátha mielőbbi leküzdésére.
Néhány ajánlat:
Elderberry és Jr. Elderberry complex
Ester-C
Kids’ Immunovite
Mumijo
Slippery Elm (torokfájásra)
Honey Bee Propolis
Acerola-C
D3 Tropfen