A long covid tünetei közé tartoznak különböző kognitív problémák, például a depresszió, a szorongás, az agyi köd, valamint a nem pihentető alvás is. Ezek mind idegrendszeri gyulladással állnak összefüggésben, ezért is fontos róla beszélnünk. 

Idegi gyulladás

A COVID19-cel fertőződött és elhunyt betegek halál utáni vizsgálata kimutatta, hogy a vírus átjutott az agyvérgáton a hypotalamusba a szaglórendszeren keresztül. Úgy tűnt, a vírus útja követi a korábban CFS/ME betegeknél feltételezett utat, beleértve az agy nyirokelvezetésének zavarait. Az agy nyirokelvezetésének egyik fő útja a szaglóidegek mentén lévő perivaszkuláris tereken keresztül az orrnyálkahártyába vezet, ez magyarázhatja a fertőzött betegek szaglásvesztését. (3)

Feltételezések szerint ez az agy nyirokelvezetésének diszfunkciójához vezet, ami pedig gyulladásos citokinek, többek között IL-7 és γIF felhalmozódásához vezet. Úgy gondolják, hogy a citokinek felhalmozódása a központi idegrendszerben hozzájárul a fáradtsághoz, mint tünethez. Továbbá befolyásolja az agyvérgát integritását is, lehetővé téve további molekulák bejutását az agyba, ami tovább súlyosbítja a gyulladást. Éppen ezért elengedhetetlen a gyulladás szisztematikus csökkentése, különösen a központi idegrendszerben. 

Szunnyadó vírus

Vannak feltételezések, melyek szerint a vírus szunnyadó vírusként rejtőzködhet a szervezetben. Hasonlót láthatunk herpesz- vagy HIV-fertőzött betegeknél: a vírus fokozott gyulladásos állapot mellett hagyja el a testet, de hozzájárulhat a rossz közérzet kevésbé specifikus tüneteihez is. Ez azt is megmagyarázhatja, hogy egyesek miért fertőződnek újra a koronavírussal: lehet, hogy alvó állapotban volt, majd újra aktiválódott. A kutatások azonban még nem elég megbízhatóak és fennáll sok ellentmondó feltételezés.

A vírus utáni kimerültség ellen elengedhetetlen, hogy támogassuk immunrendszerünket annak érdekében, hogy segítsük a jövőbeni fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét és segítsen eltávolítani a szunnyadó vírusokat, amennyiben ez történik szervezetünkben. 

Mitokondriális diszfunkció

Egy másik figyelemre méltó tényező, mely a CFS és ME velejárója, és valószínűleg szerepet játszik a long covid esetében is, az a mitokondriális diszfunkció, melyet súlyosbít a korábban tárgyalt magasfokú gyulladás és az oxidatív károsodás. 

„A gyulladást előidéző citokinek együttesen befolyásolják a különböző élettani folyamatokat a sejtes oxidatív stressz ROS generációjának elősegítésével. A megnövekedett ROS-termelés viszont serkenti a gyulladást előidéző mediátor felszabadulását, ami hozzájárul a mitokondriális diszfunkcióhoz.” (16)

Mit tehetünk? 

Amit tehetünk, hogy igyekszünk csökkenteni a szervezetünkben lévő gyulladást, helyreállítani a sérüléseket és nem utolsósorban támogatni immunrendszerünket. Ehhez az alábbi hatóanyag-ismertetők segítséget nyújtanak.

  • A kurkuminról kimutatták, hogy csökkenti a COX-2 expresszióját, ezáltal a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok termelődését. A prosztaglandinokról, valamint a liposzómás kurkuminról kimutatták, hogy átjut az agyvérgáton és csökkentheti az idegi gyulladásokat. 

Kimutatták, hogy a kvercetin gátolja az NRP-3 gyulladásos folyamatát, mely a koronavírusok gyulladásával jár. 

  • Fontos megemlíteni a a gasztrointesztinális traktus épségét is. Ha az emésztőrendszer permeabilitása megnövekedett, nagyobb molekulák átjuthatnak az emésztő nyálkahártyán és gyulladást válthatnak ki. Ha a bél szivárog, ez az agyvérgát megnövekedett permeabilitásával jár, ezért enyhülhet az idegi gyulladás. Ezért fontos támogatni azokat az élő baktériumokat, melyek rostot fermentálva rövid láncú zsírsavakat termelnek, valamint figyelembe kell venni a tápanyagok, például A- és D-vitaminok, laktoferrin és glutamin bevitelét. 
  • Bizonyos tápanyagokról kimutatták, hogy támogatják az agyvérgát integritását, beleértve a B-vitaminokat, különösen a B6-vitamint, a resveratrolt és a D-vitamint.
  • A C-vitamin számos előnyt nyújt az immunrendszer támogatásához, mivel stimulálja a neutrofileket és növeli a limfocita- és interferontermelést, valamint antioxidáns és antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik. 
  • A cink javítja a sejtszintű immunitást a T-limfociták termelésének növelésével, valamint a fehérvérsejtek működésének szabályozásával.
  • A D-vitamin immunrendszer-támogató hatása ismert. 
  • A béta-glükánok olyan szénhidrátláncok, melyek gombák, élesztők és hínárok sejtfalában találhatóak és melyek többszörös hatással bírnak az immunrendszerre. Kimutatták, hogy a béta-glükánok elősegítik az immunrendszer védelmét, segítve a szervezetet a vírusokkal és baktériumokkal szembeni védekezésben. Jelenlegi kutatások szerint a béta-glükánok aktiválhatják az immunsejtek makrofágjait. 
  • Vizsgálatok kimutatták, hogy a szelénbevitel növelésével fokozódik mind a sejtközvetített, mind a humorális immunválasz. A szelén stimulálja az antitestek képződését és a segítő T-sejtek aktivitását, a citotoxikus T- és NK-sejtekkel együtt. A szelén szintén szerepet játszik a fagocita sejtek migrációjának stimulálásában és a fagocitózisban, melyek mindegyike alapvető folyamat a megelőzésben és fertőzések leküzdésében. 
  • Újabb tanulmányok szerint a K-vitamin metabolizmusa a hiányzó láncszem a tüdőkárosodás és a thromboembolia között, melyek egyaránt a súlyos covid velejárói. Feltételezve, hogy a tüdőgyulladás által kiváltott K-vitamin-hiány az aktivált Matrix Gla fehérje és az S fehérje csökkenéséhez vezet, súlyosbítja a tüdőkárosodást és a koagulopathiát. Ezért, ha a K-vitamin hiányos szervezetünkben, valószínűbb, hogy a tüdőkárosodás “elviselhetőbb”, illetve ha a K-vitamin-szint nem optimális, a long covid kockázata is nő. Ezen kívül a D-vitamin hiánya is erős kapcsolatban áll a COVID19 súlyosságával, ezért sokan fontolóra veszik a D-vitamin pótlását. A D-vitamin mellé ajánlott K-vitamint is bevinni, mivel a D-vitamin hatással lehet a K-vitamin állapotára, illetve mindkettő egyaránt szükséges az egészséges kálcium homeosztázishoz. 
  • Fontos támogatni a normál energiatermelést is. A B-vitaminok és a CoQ10 támogathatja a mitokondriális energiatermelést. 

Forrás: https://blog.cytoplan.co.uk/long-covid/

Az egyes tápanyagok, hatóanyagok, vitaminok mögötti linkek a VitaHelp szakmai vezetőjének, Mosó Attilának ajánlásai alapján online fitotékánkban az adott termékre mutatnak.