Ha a napozás aranyszabályait betartottuk és fokozatosan süttettük magunkat, akkor a nyaralás után már csak annyi a teendőnk, hogy tudatos bőrápolással minél tovább megőrizzük napbarnította bőrünk színét és egészségét. Az, hogy a nyáron megszerzett barnaság mennyi ideig marad meg, egyénenként változó. Az viszont minden bőrtípusra érvényes, hogy a figyelmes ápolás elengedhetetlen.  

 

Csak okosan a fényvédőkkel!

Mivel nyáron lengébb ruhákat viselünk, sokkal többet megmutatunk testünkből, mint a többi évszakban, ezért a bőrápolás nem csak az arcunkra korlátozódik, és napszakonként is eltér a gondoskodás jellege. Nappal elsősorban a fényvédelemre kell koncentrálnunk. Ha bőrünk nincs kitéve magas UV-sugárzásnak, akkor legtöbbször elegendő a kevesebb faktorszámú fényvédő használata, amely átlagosan a 20-as faktort jelenti. Tudnunk kell, hogy minél magasabb az UV-faktor a napozószerekben, annál több tartósítószert tartalmaz. Ezért, ha tehetjük, ezzel ne terheljük bőrünket feleslegesen.

Bőrápolási napirend

 

Az egészséges barna bőrünk érdekében sajátítsuk el a helyes arcápolás lépéseit!

Reggel:

Kezdjük az arctisztítást a bőrtípusnak megfelelő arctisztítóval, majd tonizáljunk a bőrtípusnak megfelelő tonikkal, ezzel visszaállítjuk a bőr 5,5 ph-értékét.

Napközben:  

Fókuszban a fényvédelem: a professzionális készítményeknél már speciálisan a bőrtípusnak megfelelő fényvédőt választhatunk. Ehhez érdemes szakértő tanácsát kikérnünk.

Este:

Ugyanazokat a lépéseket kell megtennünk, mint reggel.

Mindemellett a bőrtípusunknak megfelelő krémet vagy szérumot alkalmazzuk. Kiemelten fontos, hogy a szemkörnyéket is rendszeresen ápoljuk és ne feledkezzünk meg a nyak és a dekoltázs ápolásáról sem.

Ha ezt a bőrápolási napirendet követjük, már sokat tettünk magunkért, de a napi rutint érdemes kiegészíteni heti egyszer gyengéd peeliggel, valamint heti kétszer hidratáló pakolással.

 

Mire jók a testvajak és olajok?

Legtöbbünk szívesen gyönyörködik lesült végtagjai láttán, amikor a tükörbe néz. Ha szeretnénk még jobban kiemelni szép barna karjainkat és lábainkat, akkor a megfelelő hidratáláshoz kell folyamodnunk. A kor előrehaladtával már nemcsak vízhiányos lesz a bőrünk, hanem zsírhiányos is. 40 év felett érdemes kombinálni a hidratáló krémeket jó minőségű bőrvédő olajokkal, mint például a ligetszépe- és mandulaolajjal. Heti egyszer testünket is érdemes peelingezni, és már több helyen beszerezhetőek a testvajak, amelyek testesebbek. Peeling után érdemes tartalmasabb ápolóval bekrémeznünk magunkat.

Ami a belső védelmet illeti

 

A már említett műveletekkel még nem ér véget a bőrvédelmi teendők sora. A külső ápolás mellett a belső táplálásra is figyelmet kell fordítanunk, ezért nyáron naponta legalább 2,5 l vizet fogyasszunk. Szedjünk rendszeresen bőrvédő vitaminokat, vagyis C- és E-vitamint. Az A-vitamint fényérzékenyítő hatása miatt inkább élelmiszerekből pótoljuk. A legismertebb A-vitamin-forrás a répa, de jó választás lehet az édesburgonya és a sütőtök is.

 

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, tovább élvezhetjük a nyáron megszerzett egészséges és szép bőrünk ragyogását.