Miért olyan „nagy szám” a béta-glükán? És egyáltalán hogyan, miben ennyire hatékony?

A béta-glükán egy „erőmű”, amikor a vírusok elleni immunerősítésre van szükség. Napi bevitele segíthet csökkenteni a felsőlégúti megbetegedések kockázatát, különösen akkor, ha a kockázat egyébként megnövekedett mentális és fizikai stressz miatt. A hatóanyag gombák, élesztő- és gabonafélék (például árpa, zab) sejtfalának természetes alkotórészeit képezi.
Az 1,3-1,6 béta-glükánok az immunsejteken (pl. makrofágok és neutrofilek) receptorokként csoportosulnak, és felvértezik azokat a védekezésre. Az immunsejtek addig nem aktiválódnak, amíg érintkezésbe nem kerülnek a mikrobákkal, tehát az immunrendszer stimulálásának nincsenek szövődményei, melyek problémát okozhatnának autoimmun körülmények között.
Számos tanulmány szerint az 1,3-1,6 béta-glükánok napi használata segíthet csökkenteni a vírusok okozta felsőlégúti fertőzések kockázatát. Egy stresszes nők alkotta csoportban napi 250 mg 1,3-1,6 béta-glükán 12 héten át tartó bevitele csökkentette a felsőlégúti tüneteket és jobb általános közérzetet, hangulatot, magasabb mentális és fizikai energiaszintet eredményezett, mint a placebo csoportban.
Egy másik, közepesen stresszes férfiakon és nőkön végzett tanulmány során azt állapították meg, hogy  napi 250 mg 1,3-1,6 béta-glükán 4 héten át tartó szedése kevesebb felsőlégúti fertőzési tünettel járt, jobb általános egészségi állapotot és fokozott életerőt eredményezett, csökkentette a feszültséget és a fáradtságot.
Az 1,3-1,6 béta-glükán napi rendszeres használata csökkentette a fokozott stressz és nagymértékű fizikai igénybevétel alatt álló emberek fertőzésének kockázatát. A placebóval összehasonlítva kimutatták, hogy a napi 250 mg 1,3-1,6 béta-glükán kiegészítés maraton után 37%-al csökkentette a megfázás- és influenzatünetek napjainak számát.
A béta-glükán kiváló módja az immunrendszer természetes támogatásának és lehetővé teszi szervezetünk számára, hogy gyorsabban reagáljon a mikrobákra.
 
Referenciák:
1 Talbott SM, Talbott JA. Baker’s yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):295-300.

2 Talbott S, Talbott J: Beta 1,3/1,6 glucan decreases upper respiratory tract infection symptoms and improves psychological well-being in moderate to highly stressed subjects. Agro Food Ind Hi Tech 21:21–24, 2010.
3 McFarlin BK, Carpenter KC, Davidson T, McFarlin MA. Baker’s yeast beta glucan supplementation increases salivary IgA and decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise. J Diet Suppl. 2013 Sep;10(3):171-83.