Az optimálisan működő immunrendszer az egyik fő alapja jó egészségünknek és védelmünknek. Nemcsak a köhögéstől, megfázástól, influenzától és egyéb vírusfertőzésektől véd minket a téli időszakban, hanem az allergiás reakcióktól is, különösen a tavaszi-nyári szezonális allergiák idején. Az immunegészség egyik legfőbb tényezője a táplálkozás. 

A közhiedelemmel ellentétben a túl aktív immunrendszer (hipervigilancia) nem az egészség, hanem a rendellenes működés jele. Az egészséges immunrendszer megfelelően reagál  a “fenyegetésekre”, amelyekkel szemben aktivizálódik és védelmi hadsereget állít fel mindaddig, amíg a fenyegetést nem győzi le, majd ezt követően nyugalmi állapotba kerül- éber, de nem aktív.

Allergiát túlérzékenység és az immunrendszer túlreagálása okoz. Allergiás reakció akkor fordul elő, ha abnormális adaptív immunválasz nem fertőző anyagot, allergént céloz. Az allergén általában valamilyen ártalmatlan dolog, például a pollen. Az immunrendszer ugyanúgy reagál, mint egy káros kórokozóra. IgE antitestek szabadulnak fel, melyek kötődnek a hízósejtekhez, kiváltva a hisztamin felszabadulását. A hisztamin felelős a klasszikus allergiás tünetekért, mint a viszketés, fulladás, tüsszögés és orrfolyás. Kétféle típusa létezik az allergiás náthának: a szezonális (szénanátha) és az évelő, allergiás rhinitis, mely egész évben hatással van az emberekre. Utóbbit többféle allergén okozhatja, beleértve a port, atkát, penészt és a háziállatokat. 

Az allergiás reakció valószínűségét, illetve súlyosságát lehet csökkenteni az immunrendszer működését segítő tápanyagokkal.

C-vitamin

  • természetes antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik
  • antioxidáns, védi a sejteket a szabadgyökökkel szemben
  • stabilizálja a membránokat, ezáltal hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez

D-vitamin

  • csökkenti az allergia kialakulásának esélyét, mivel fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, megfelelő működésének biztosításában
  • elengedhetetlen a T-sejtek működéséhez, melyek immunrendszerünk kulcsfontosságú részét képezik

Quercetin

  • a legismertebb bioflavonoid a szénanáthával kapcsolatban
  • természetes antihisztamin, segíthet megelőzni a hisztamin felszabadulását a sejtekből
  • membránstabilizáló tulajdonságokkal rendelkezik
  • erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír, melyek tovább csökkenthetik az allergiás tüneteket

B6-vitamin

  • a hisztamin anyagcseréjének fő enzime a DAO, melyet befolyásol a B6- és a C-vitamin szintje. Ha a két vitaminból kevés van, emelkedik a DAO szintje
  • a B6 kulcsfontosságú faktor, amely lehetővé teszi a DAO számára a hisztamin lebontását
  • megkönnyíti a hörgők összehúzódását, csökkenti a légutak nyálkahártyájának elzáródását

Szelén

  • a megfelelő szelénbevitel elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez
  • antioxidáns és védelmet nyújtó ásványi anyag
  • erős membránstabilizátor, segít a gyulladásos reakciók, illetve a hisztamin felszabadulásának megelőzésében
  • a szelén szükséges a glutation-peroxidáz, a szabadgyökök elleni védelemhez szükséges enzim előállításához

NAC

  • egyrészt antioxidáns szerepe miatt fontos, mivel szükséges a glutation előállításához, amely a szervezet legerősebb antioxidánsa
  • a hörgőkben lévő nyálkahártya vékonyításával és a glutationszint növelésével a NAC segíthet csökkenteni a fulladás, zihálás súlyosságát és gyakoriságát
  • segíthet tüdő- és légzőszervi betegségek, például asztma esetén

Béta-glükán

  • segít az immunműködés szabályozásában
  • veleszületett és adaptív immunválaszokat vált ki, javítja a Th1/Th2-egyensúlyt (az allergiásoknak gyakran túl aktív Th2-válaszuk van)
  • stimulálhatja a makrofágokat, melyek gyulladáscsökkentő mediátorokat, például prosztaglandin E2-t választanak ki és segíthetnek a Th2-válasz gátlásában