Mi az a 4. trimeszter?

Az újdonsült anyukák szülői szerephez való alkalmazkodása jelentős időszak, amelyet számtalan érzelmi, fizikai és társadalmi változás jellemez. A 4. trimeszter a baba születését követő 12 hétre utal, amikor hirtelen egyensúlyt kell találni újszülöttje, partnere és saját szükségletei között. Ezért nem meglepő, hogy sok anyuka úgy érzi, hogy ebben az időszakban további támogatásra van szüksége.

Ez a szülés utáni időszak nagyon fontos időszak Önnek és babájának és bár kétségtelenül a baba egészségének és jólétének biztosítása lesz a fő prioritás, fontos a saját jólétének biztosítása is. Gyermekének erős és egészséges anyára van szüksége!

Ami a legfontosabb, legyen kedves önmagához! Teste elképesztő átalakuláson ment keresztül az elmúlt 9 hónapban és beletelik egy kis időbe, mire újra önmaga lehet. Valószínűleg túlterhelt az újonnan felmerülő gondozására vonatkozó információkkal, de a következő tanácsok segíthetnek abban, hogy megőrizze saját egészségét és felépülését a 4. trimeszterben.

Melyek a legjobb ételek a 4. trimeszterben?

Étrendjének teljes értékű élelmiszerek széles választékát kell tartalmaznia; sok friss gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabonák, jó minőségű fehérjék és egészséges zsírok. Eközben próbálja kerülni a hozzáadott cukrokat, a feldolgozott élelmiszereket és a finomított szénhidrátokat (fehér kenyér, rizs, tészta stb.). Ez segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ami segíthet az energiaszint, a hormonális egyensúly és a hangulat támogatásában.

Egyen sok fehérjét! A fehérje nélkülözhetetlen tápanyag az izmok és szövetek újjáépítéséhez és helyreállításához, valamint segíti a gyógyulást a születés után, különösen, ha műtétre, varratokra volt szüksége. Ezenkívül segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, hogy egész nap energiát biztosítson. Kiváló források közé tartozik a tojás, a hús és a hal, az olajos magvak, a bab, a hüvelyesek és a teljes zsírtartalmú tejtermékek.

A szerotonin, az úgynevezett „jó érzés” hormonunk, fontos neurotranszmitter, a vidám és pozitív hangulat támogatója. A szerotonint a triptofán aminosavból állítjuk elő, amely fehérjetartalmú élelmiszerekben, például sovány baromfihúsban, tofuban és szójában, halban, tejben, tökmagban, zabban és tojásban található – ezért próbáljon meg minél többet fogyasztani ezekből. A B6-vitamin szükséges a triptofán szerotoninná történő átalakulásához, ezért ügyeljen arra, hogy sok B6-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasszon, például halat, baromfit, tejet, sárgarépát, spenótot és csicseriborsót.

Támogassa az emésztését!

A székrekedés gyakori jelenség a 4. trimeszterben, melynek oka lehet az alvászavar, a fokozott stressz, a kevesebb mozgás, vagy a székelési fájdalomtól való félelem. Támogathatja emésztését és rendszeres székletürítését, ha sok rostban gazdag ételt fogyaszt, például gyümölcsöt és zöldséget, valamint áztatott vagy őrölt magvakat, amelyek elősegítik a széklet lágyítását és megkönnyítik a székletürítést.

Ügyeljen arra, hogy sok vízzel vagy gyógyteával hidratálja magát. Ez nemcsak az egészséges bélmozgást támogatja, hanem megelőzi a kiszáradás is, mely hozzájárulhat olyan tünetekhez, mint a fejfájás és a fáradtság.

Milyen étrend-kiegészítőket fogyasszon a szülés utáni időszakban?

Az első 3 trimesztert követően ugyanolyan fontos, hogy a 4. trimeszterben is kiváló tápanyag szintet biztosítson egészségének és felépülésének támogatása érdekében. Egy átfogó multivitamin- és ásványianyag-kiegészítő segíthet pótolni azokat a tápanyagokat, amelyek a terhesség és a szülés során kimerültek, mint például a folsav, a vas, a szelén, a kalcium és a D-vitamin. Ha szoptat, a baba az étrendből kapott tápanyagokat fogja felhasználni, ezért ezek pótlása elengedhetetlen egészsége és jóléte, valamint babája növekedése és fejlődése érdekében.

Omega-3 zsírsavak

Az olajos halak kiváló forrást biztosítanak az omega-3 zsírsavaknak, de az olajos halak rendszeres fogyasztása nem mindig praktikus vagy kívánatos, ezért szükség lehet kiegészítésre. Az omega-3 DHA készletei csökkennek a terhesség alatt és úgy gondolják, hogy az alacsony DHA szint hozzájárulhat a 4. trimeszterben tapasztalható rossz hangulathoz. Ha szoptat, a DHA a baba agya és látás fejlődése szempontjából is nélkülözhetetlen.

Pre- és probiotikumok

Az egészséges emésztés előmozdításában betöltött szerepe mellett, a bélrendszer egészségének támogatása kulcsfontosságú az általános egészséghez és jóléthez, valamint fontos szerepet játszik az immunitásban is. Elősegítheti a bélmikrobióma egyensúlyát prebiotikus és probiotikus élelmiszerek fogyasztásával, de szükség lehet egy kis támogatásra, különösen műtét vagy antibiotikum szedése után. A vegyes prebiotikus vagy több törzsből álló probiotikum-kiegészítő ezért hasznos kiegészítő lehet. A mikrobióma támogatása a baba számára is előnyös lesz.

Vas

Míg a vashiány világszerte a leggyakoribb jelenség, az alacsony szint kockázata mind a terhesség, mind a szoptatás alatt megnő és különösen akkor, ha a szülés során vérveszteség történt. A vas fontos az energiához, a helyreállításhoz és az immunrendszer egészségéhez, ezért sok újdonsült anyának hasznos lehet, ha sok vasban gazdag ételt fogyaszt, például vörös húst, baromfit, tojást, sötétzöld leveles zöldségeket, babot és hüvelyeseket, vagy egy biológiailag hatékony, teljes értékű vas-kiegészítőt. valamint rengeteg C-vitamint biztosít a vas felszívódását elősegítendő.

Forrás: https://www.cytoplan.co.uk/ask-the-expert/how-can-i-stay-healthy-in-the-4th-trimester?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=pregna-plan&utm_content=4th-trimester-ate&fbclid=IwAR2k4voSxt2_tdyBNsPlewb2Y6I2cN7l5Dg_FX9nrpfCAwdqWk0gdstSE58