Hétköznapjaink nagy részét a munka teszi ki, melynek során folyamatosan törekszünk egyre jobbak lenni, fejlesztjük magunkat, hogy elérjük az ambíciónknak megfelelő célokat. A sikeresség egyenes út lehet a boldogsághoz, hiszen céljaink elérésével anyagilag, de még inkább lelkileg is feltöltődhetünk…

Azonban a munkás, szürke hétköznapok nem mindig ilyen vidámak. A mindennapi nehézségek, kudarcok ellenére sem szabad engedni, hogy a boldogságról megfeledkezzünk. Hiszen, a sikeresség önmagában nem garancia a boldogságra. Soha nem lehet annyira elfoglalt, hogy munka után ne maradjon ideje szeretteire, a fontos dolgokra. Ne hagyja, hogy a nagy gépezet felőrölje. Az alábbi tippeket megfogadva pedig mindig lesz ideje az igazán fontos dolgokra!

Fejezze be a munkát fix időpontban!

A túlórázásnak semmilyen pozitív hatása sincs a magánéletre, hiszen ezzel a szabadidőnkből veszünk el értékes órákat. Ez persze elég egyértelmű tény, de miért is rossz ez ennyire? A rendszeres túlórázás könnyen odavezethet, hogy csak enni és aludni jár haza. Ne engedje, hogy ideáig fajuljon a dolog. Jobb ha csírájában megpróbálja elfojtani. Kerülje a túlórázást és az esti otthoni munkavégzést.

Pihenjen egy kicsit!

Napjainkban felgyorsultak az események. Munka, család, legyen szó bármiről, a folyamatos rohanás jellemez bennünket. Egy kávé egy baráttal is csak egy gyors, 30 perces státuszfrissítés. Kivel mi történt…? És rohanunk is tovább. Mikor volt, hogy megállt legalább pár percre és nem pörgött tovább valamin? „Mi lesz este? Mi legyen holnap az ebéd? Hogy oldjam meg ezt vagy azt a problémát…”
Annak érdekében, hogy megbirkózzunk a mindennapos stresszel, meg kell tanulnunk átgondolni és értékelni a napjainkat, mi, hogyan és miért történt. Ha csak rohanunk egyik dolgoktól a másikig, könnyen felgyülemlenek bennünk a negatív hatások, melyek idővel belülről emésztenek fel.
Szóval üljön le legalább 30 percre egy csésze kávé vagy tea mellé és mindent kizárva engedje el magát! Egy fárasztó nap végén élvezze kicsit a csendet, engedje el az aznap felgyülemlett feszültséget. Higgye el, hogy ez a kis idő segít rendet tenni a fejében. Így feltöltődve sokkal könnyebben küzd majd meg a holnap kihívásaival!

Tervezzen előre!

Hajlamosak vagyunk arra, hogy rengeteg tervvel vágunk bele a hétbe, de mivel nem írjuk fel, vagy nem követjük őket megfelelően kiesnek a fejünkből. Ezért célszerű a hétvégén egy kis időt szánni arra, hogy megtervezzük és rendszerezzük életünket az elkövetkező hétre.
TIPP: fussa át az e-mailjeit, jegyzeteit, nehogy valami kimaradjon. Lehet, hogy csak egy fecnire írt fel egy fontos megbeszélést. Kellemetlen lehet, ha csak később jut eszébe, amely így boríthatja az egész heti programját.

Mondjon nemet!

A szabadidőt be kell osztani. Nem férhet bele minden. Ezért meg kell tanulnia nemet mondani! Biztosan szeretne találkozni a barátaival, szüleivel, a ház körül tevékenykedni, a családdal tölteni az estét, de minden nem férhet bele egy napba. Kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni, hiszen rövidek a napok!
Ha valamire nemet mond, az nem kell, hogy feltétlenül teljes elutasítást jelentsen. Elég hosszú lehet egy hét, hogy megfelelően tervezve és szervezve a napjait, a hét folyamán mindenre legyen ideje!

Priorizáljon!

Hogy jobban kihasználja az idejét, meg kell tanulnia priorizálni a teendőket. Ne hanyagoljon el fontos dolgokat, ha hirtelen beesik valami váratlan. A kevésbé fontos teendők kiszűrésével nem terelődik el a figyelmünk, sőt így a fontosaktól indulva haladhatunk a kevésbé fontosak irányába. Ez a leghatékonyabb módszer a teendők kivégzésére!

Módosítsa a tervet, ha kell!

A szabadidő kifejezetten fontos az elemeink újratöltésében, ezért muszáj időt szakítanunk kedvenc hobbinkra, időtöltésünkre is! Programok, események, vagy akár a napi program tervezésénél ezeket mindig vegyük figyelembe!

Mozogjon munka előtt!

A mozgás számtalan jótékony hatása mellett, reggel még egy plusz lendületet is adhat a napnak. Azon túl, hogy beindítja, több ideje marad másra délután/este. Próbálja ki! Nem veszíthet semmit, ha előnyben részesíti a reggeli edzést a délutánival szemben.

Legyen egy kicsit offline!

Minden bizonnyal történt már önnel is olyasmi, hogy csak görget a hírek közt vagy épp cseveg a barátaival, mikor az órára pillantva észreveszi, hogy már több mint 1 órája csinálja. Magával ragad ez a nagyon rossz szokás, és így haszontalanul  pazarolja el az idejét. Miután hazaér, a kanapéra zuhanva azonnal beszippantja a virtuális világ. Nagyon veszélyes, mert könnyen elvesztheti az időérzékét. Ahelyett, hogy a családjával lenne, csak folynak el a percek, órák a közösségi hálón.
Korlátozza be a napi online léte időtartamát. Akár napi több órát is nyerhet ezzel, amit ugye jobban is el tud tölteni? Egy ital a barátokkal, beszélgetés, sport, főzés, mozi, kinek, mi. Nem kell 100%-ban leszakadnia a hálózatról. Naponta hányszor görgeti át a Facebookot? Elég lenne csak feleannyiszor? Vagy feleannyi ideig? Hát persze!

Ne tervezzen túl sokat!

Kaotikus napi tervhez vezethet az, ha mindent bele akar zsúfolni 24 órába. Nagy valószínűséggel már reggel el fog csúszni a tervhez képest, ami növeli a frusztrációt és egyre csak távolabb kerül a megvalósítástól.
Sajnos még nem tudja magad klónozni, így kénytelen lesz szelektálni a napi teendőkből, a legjobb és leghatékonyabb ha már a tervezéskor! Használja a már említett priorizálást és mondjon nemet, ha már valami nem fér bele a tervbe, így elkerülve az egész napos kapkodást és rohanást!

Összegzés

Nagyon sok váratlan dolog történhet velünk, ami felboríthatja napunkat, majd ezáltal akár az egész hetünket is. Nem egyszerű kontroll alatt tartani az eseményeket. A fenti tanácsok segítségével azonban könnyebben szembenézhetünk a ránk nehezedő nyomással. A magánélet (barátok család, hobbik) fontosságát már említettem. Ne hagyd, hogy a nehéz hétköznapok a boldogsága rovására menjenek!