Az influenza egy vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok köhögéskor, tüsszentéskor, illetve a beszéd közben keletkező váladékcseppek révén, cseppfertőzéssel terjednek. Késő ősztől tavaszig világszerte találkozhatunk az influenzavírus által okozott járványokkal. Helyi járványok néhány nap alatt kialakulhatnak, az országos járványok hazánkban általában január-februárban kezdődnek és 8-10 hétig tartanak.

A tünetek

A kezdeti tünetek közül a hurutos tünetek hiányoznak, inkább a magas láz, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával kezdődnek. A hidegrázás, borzongás a betegség kezdeti tünete lehet. Az első pár napban gyakori a magas, akár 39-39,5 fokos láz, leginkább a háton és az alsó végtagokban sajgó fájdalom jelentkezik. A fejfájás gyötrő jellegű, szem körüli (mögötti) fájdalommal jár, erős fény hatására fokozódhat. A légúti tünetek kezdetben viszonylag enyhék lehetnek, torokkaparással, torokfájással, mellkasi égő érzéssel, száraz köhögéssel, orrfolyással. Később a köhögés súlyosbodhat, köpetürítéssel járhat. A száj, a garat kivörösödhet, a szemek könnyeznek, a kötőhártya begyulladhat. A betegnek, (főleg gyereknek) hányingere lehet, esetleg hányhat is. A panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de akár 5 napig is eltarthat. A bronchitis (hörghurut) és a köhögés 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6-8 hétig is eltarthat. A gyengeség, kimerültség napokig, néha hetekig is fennállhat. A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás, de okozhat még izom- és idegrendszeri gyulladásokat, szívbetegeknél EKG-eltéréseket, valamint gyermekek esetében kruppot.

Az influenza kezelése

A legfontosabb, hogy a beteg maradjon ágyban, pihenjen, sok folyadékot igyon és kerülje az erőfeszítéseket, ne menjen dolgozni, iskolába, stb. Filozófiánk alapján mi azt ajánljuk, hogy hagyatkozzunk saját immunrendszerünkre, és azt erősítsük (ne csak ilyenkor, kampányszerűen, hanem egész évben!), hogy szükség esetén könnyedén felvehesse a harcot az ilyen (és egyéb) megbetegedésekkel szemben. Törekedjünk a kiegyensúlyozott, stresszmentes életre, rendszeres testmozgással, ami lehet akár nap fél-egy óra séta is, nem kell rögtön a legkeményebb súlyzós edzésekre gondolni. Ajánljuk figyelmükbe a VitaHelp Egészségközpont webshopjában az Immunerősítés kategóriában összegyűjtött készítményeket. És hogy miért fontos bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat, egyéb más, a szervezetből hiányzó hatóanyagokat pótolni, azt Mosó Attila, a VitaHelp szakmai vezetője mondja el legújabb cikkében.
 
 
Kedvenc kezelésünk az influenzára itt a VitaHelpben a Vitális Tér Terápia, amellyel tényleg hatékony és meglepően gyors eredményt érhetünk el.
 
 
Ha ezek után sürgősen időpontra van szüksége, keressen minket!
 
Forrás: hazipatika