Még sokan nem ismerik a hatását, pedig ez az értékes tápanyag létfontosságú egészségünk szempontjából. A szelén egy esszenciális ásványi anyag, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem állítja elő, ezért étrendünkkel kell bevinnünk szervezetünkbe. Csak kis mennyiségben van rá szükségünk, de annál nagyobb szerepet játszik testünk folyamataiban, leginkább az anyagcserét és a pajzsmirigy működését befolyásolja.

Vegyük sorra, mitől is értékes a szelén szervezetünk számára. Íme, a hét, tudományosan megalapozott élettani előnye:

Erős antioxidánsként működik

Bizonyos tényezők, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz a szabadgyökök túlzott mennyiségét okozhatják szervezetünkben. Ez oxidatív stresszhez vezet, amely károsítja az egészséges sejteket. Az oxidatív stressz olyan krónikus állapotokhoz köthető, mint például a szívbetegség, az Alzheimer-kór és a rák, valamint a korai öregedés és a stroke kockázata. Az antioxidánsok, mint amilyen például a szelén, csökkentik az oxidatív stresszt azáltal, hogy szintjentartják a szabadgyökök mennyiségét, semlegesítve azokat, így óvják meg a sejteket az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól.

Csökkentheti bizonyos rákbetegségek kockázatát

Az oxidatív stressz csökkentése mellett a szelén csökkentheti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. A szelén képes a DNS-károsodást is csökkenteni és fokozni az immunrendszer működését, valamint megsemmisíteni a rákos sejteket. Nemrégiben 69 vizsgálatot végeztek el, melyben több, mint 350 ezer ember vett részt. A kutatást végző szakemberek  megállapították, hogy a vér magas szelénszintje mellett bizonyos ráktípusok (mell-, tüdő-, vastagbél-, prosztatarák) kockázata alacsonyabb. Fontos megjegyezni, hogy ez a hatás csak az élelmiszerből kinyert “élő” szelénhez köthető. Néhány kutatás ugyanakkor azt sugallja, hogy a szelén kiegészítő bevitele csökkentheti a sugárterápiában részesülő embereknél a mellékhatásokat. Egy tanulmány megállapította, hogy a szelén kiegészítők javították az általános életminőséget és csökkentették a sugárzás miatt fellépő hasmenést méhnyak- és méhrákban szenvedő nők esetében.

Védelmet nyújthat szívbetegségekkel szemben

A szelénben gazdag étrend segíthet megőrizni a szív egészségét, mivel az alacsony szelénszint összekapcsolható a szívbetegségek fokozott kockázatával. 25 vizsgálat eredménye alapján a vér szelénszintjének 50%-os növelése 24%-al csökkentette a szívbetegségek kockázatát. A szelén csökkentheti a szervezetben a gyulladás markereit, melyek a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezői. Például, 16 ellenőrzött vizsgálat – melyben 433 ezer, szívbetegségben szenvedő ember vett részt – kimutatta, hogy a szelén kiegészítők szedése csökkentette a gyulladásos marker C-reaktív protein (CRP) szintjét. Emellett fokozta a glutation-peroxidáz szintjét, mely egy erős antioxidáns. Ez azt jelzi, hogy a szelén csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a test gyulladásait és az oxidatív stresszt, amelyeket összefüggésbe hoztak az érelmeszesedéssel vagy a plakkfelhalmozódással az artériákban. Az érelmeszesedés veszélyes egészségügyi problémákhoz vezethet, például stroke, szívroham, szívbetegség. A szelénben gazdag ételeknek az étrendünkbe való beépítése az oxidatív stressz és a gyulladás szintjének minimálisra csökkentésének nagyszerű módja. 

Segít megelőzni a mentális hanyatlást

Az Alzheimer-kór memóriavesztést okoz, negatívan befolyásolja a gondolkodást és a viselkedést. Ez az Egyesült Államokban a hatodik vezető elhalálozási ok. A betegek száma folyamatosan növekszik, ezért is nagyon fontos lenne megtalálni a degeneratív betegség megelőzésére szolgáló módszereket. A tudósok úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz szerepet játszik olyan neurológiai betegségek kialakulásában és progressziójában, mint amilyen a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór. Számos tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében a szelén szintje alacsonyabb. Ezenkívül, néhány tanulmány kimutatta, hogy az antioxidánsok – mind az élelmiszerekben, mind kiegészítők formájában – javíthatják az Alzheimer-kórban szenvedők memóriáját. Egy tanulmány szerint napi egy, szelénben gazdag brazildió fogyasztása javított a kísérletben részt vett  enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegek verbális és egyes mentális funkcióin. A cikk kiemelte, hogy a  mediterrán étrend, mely gazdag magas szelén tartalmú ételekben, például tenger gyümölcseiben és dióban, az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatát eredményezheti.

Felelős a pajzsmirigy egészségéért

A szelén elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Valójában ennek a szervünknek a szövete nagyobb mennyiségű szelént tartalmaz, mint az emberi test bármely része. Ez az erős ásványi anyag védi a pajzsmirigyet az oxidatív károsodástól, és alapvető szerepet játszik a pajzsmirigy-hormonok termelődésében. Az egészséges pajzsmirigy fontos, mivel szabályozza az anyagcserét, a növekedést és a fejlődést. A szelénhiányt olyan pajzsmirigy-állapotokkal társították, mint például a Hashimoto pajzsmirigygyulladás – egy olyan hipotireoidizmus, melyben az immunrendszer támadja a pajzsmirigyszövetet. Egy több mint 6000 embert érintő tanulmány megállapította, hogy az alacsony szelénszint mellett növekszik az autoimmun tireoiditisz és hipotireózis kockázata. Ezenkívül néhány tanulmány kimutatta, hogy a szelén kiegészítők hasznosak lehetnek a Hashimoto-kórban szenvedő emberek számára is. Az egyik értékelés arra a következtetésre jutott, hogy a szelén kiegészítők 3 hónapon át tartó szedése kevesebb pajzsmirigy antitestet eredményez. Ez javította a hangulatot és az általános jólétet Hashimoto-kóros betegek esetében is. Mindemellett további kutatások szükségesek, mielőtt a szelén kiegészítőket ajánlhatnák Hashimoto-kóros betegek számára.

Támogatja az immunrendszert

Immunrendszerünk egészségesen tartja a testünket azáltal, hogy azonosítja és leküzdi a lehetséges veszélyeket, ideértve a baktériumokat, vírusokat, parazitákat. A szelén fontos szerepet játszik immunrendszerünk egészségében. Antioxidánsként segíti az oxidatív stressz csökkentését a szervezetben, ami csökkenti a gyulladást és fokozza az immunitást. Tanulmányok kimutatták, hogy a megnövekedett szelén szint összekapcsolható a fokozott immunválasszal. Másrészről kimutatták, hogy a szelén hiánya károsítja az immunsejtek működését, és ezáltal lassabb immunválaszhoz vezet. Vizsgálatok a szelénhiányt összefüggésbe hozták a betegség gyorsabb előrehaladása és a halálozás kockázatának növekedésével HIV-fertőzött emberekben, míg szelén kiegészítők szedése kevesebb kórházi ápoláshoz és a tünetek javulásához vezetett. A szelén kiegészítők ezenkívül hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez influenza, tuberkulózis és hepatitis-C betegségek esetén.

Elősegítheti az asztma tüneteinek csökkentését

Az asztma egy krónikus betegség, melynek hatására a légutak begyulladnak, beszűkülnek és olyan tüneteket okoznak, mint a zihálás, légszomj, mellkasi szorítás és köhögés. Az asztmát a szervezetben fellépő fokozottabb oxidatív stresszel és gyulladási szinttel kötik össze. Mivel a szelén képes csökkenteni a gyulladást, egyes tanulmányok szerint segíthet csökkenteni az asztmához köthető tüneteket is. A kutatások arra utalnak, hogy az asztmában szenvedő emberek vérében alacsonyabb a szelénszint. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál az asztmás betegeknél, akiknek a vér szelénszintje magasabb, jobb a tüdőfunkció. Megállapították azt is, hogy azoknál az asztmás embereknél, akik naponta 200 mikrogramm szelént kaptak, csökkent a kortikoszteroid gyógyszerkészítmények felhasználása. A kutatás azonban ellentmondásos, nagyobb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a szelén szerepét az asztma kialakulásában és kezelésében.

 

Rendelje meg webshopunkból optimális felszívódású, adalékmentes, vegán szelénkapszulánkat! 

 

 

https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits?fbclid=IwAR3MlB9DxMMc3KhbG3o4NCKVYfOeUeTRD7e_zbPOsRWX5gaCOxRsMvI_Ov4#4

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835914/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17034348

https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev.pharmtox.44.101802.121851#_i2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184498/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665418/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19033020

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073179/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726178/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20133068/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023702

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28965605

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/atherosclerosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147716/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24668390

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352873717300409

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775560

https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-014-0829-2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17030648

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2016.00022/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279388/

https://academic.oup.com/jcem/article/100/11/4037/2836081

https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.2009.0351

https://www.nchttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066516/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066516/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/asthma

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3246085/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21546427/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12061082

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15106206