A legfontosabb vitaminok és azok szerepe az immunrendszer működésében

Ahogy az előző részben említettük, fontos gyermekeink immunrendszerének erősítése és karbantartása természetesen egész évben, de fokozottan a tanévkezdés és az egyre hűvösebb idő beköszöntével.

Íme néhány elengedhetetlen vitamin a szervezet csúcsformába hozatalárért;

C vitamin

A C-vitamin kiemelkedően fontos az immunrendszer erősítésében és a sejtfunkciók támogatásában.
Erős antioxidáns tulajdonságai révén védi a szervezetet az oxidatív hatásoktól.
Az immunrendszer különösen érzékeny lehet az oxidatív stressz hatásaira, például a neutrofilek (a fehérvérsejtek egy fajtája) oxidánsoknak való kitettsége gátolja mozgékonyságukat. 

A C-vitamin serkenti a veleszületett és adaptív immunrendszer sejtjeit, például a Natural Killer sejtek termelését, amelyek a vírusok elleni védekezésben kulcsszerepet játszanak.

Nagy mértékben elősegíti a kollagén szintézist és segít megvédeni a sejtmembránokat a szabad gyökök okozta károsodásoktól, így támogatja a hámrétegek integritását, melyek az első védekezési vonalaink a kórokozók ellen.

A szervezet nem tud C-vitamint előállítani, ezért azt étrenddel rendszeresen be kell vinni, abban gazdag gyümölcsök és zöldségek formájában, beleértve a citrusféléket, bogyókat, spenótot, káposztát és más leveles zöldségeket.
Próbáljon a nap minden étkezésébe beilleszteni zöldséget vagy gyümölcsöt gyermeke számára, hogy biztosítani tudja a megfelelő bevitelt.
Ha nehezen tudja elérni, hogy gyermekei elegendő C-vitaminban gazdag ételeket egyenek, finom rágható, gyümölcs ízű gumimacink 3 éves kortól adható gyermekek számára, és gumicukronként 80 mg C-vitamint tartalmaznak.

D-vitamin

A D-vitamin jól ismert az egészséges immunműködés támogatásában játszott erőteljes szerepéről.
Sok sejtnek vannak D-vitamin-receptorai, amelyek befolyásolják működésüket, beleértve az immunsejteket is, és mint ilyen, a D-vitamin erősen befolyásolja az immunitást is.
Hiánya ebből kifolyólag a fertőzésekre való fokozott fogékonysággal jár együtt. Például a kutatások kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkezőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki felső légúti fertőzések, valamint influenzás megbetegedések.
A D-vitamin beszerzésének legjobb módja, ha a bőrt napfénynek tesszük ki. Nyilvánvaló, hogy az hűvösebb évszakok eljövetelével ennek lehetősége nagy mértékben csökken.
A SACN által javasolt ajánlott tápanyagbevitel (RNI) minden 4 éves és idősebb gyermek számára 10 µg/nap.
A D-vitamin  kevés élelmiszerben van jelen, de megtalálható az olajos halakban, kis mennyiségben  a májban, gombában, vajban, dúsított ételekben és tojásban, így ezek bevitele segíthet gyermekeidnek lendületet adni. 

Ha gyermeke nem szereti a tablettát, próbálja ki a D3-vitamint cseppek formájában, ami könnyen adható hozzá italához, és minden korosztály számára alkalmas.

Szelén

A szelén esszenciális nyomelem és elegendő mennyisége létfontosságú az immunrendszer hatékony működéséhez. Részt vesz az oxidatív stressz, a redox és más kulcsfontosságú sejt folyamatok szabályozásában szinte minden szövetben és sejt típusban, beleértve az immunválaszban részt vevőket is.
Támogatja a fehérvérsejtek megfelelő funkcióját, amelyek fontosak a fertőzések elleni küzdelemben.
Segíti a szervezetet a vírusok elleni védelemben, különösen fontos lehet a vírusos fertőzésekkel, például az influenza vagy más légúti fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség fenntartásában.
Kiváló szelénforrások közé tartozik a brazil dió, a hal, a marha- és csirke, valamint a tojás és a gomba.

Cink

A cink egy nyomelem, amely nélkülözhetetlen az egészséges immunműködéshez, nem megfelelő szintje érzékenyebbé teszi szervezetünket a különböző fertőzésekre és betegségekre. Mára rengeteg bizonyíték halmozódott fel, amelyek igazolják a cink vírusok elleni aktivitását. 
Számos táplálékban megtalálható, mint a marhahús, a csirke,  tofu, diófélék,  magvak, lencse,  joghurt és a gomba.

A változatos mikrobióma fenntartása az immunrendszer egészségének létfontosságú része.

A bél mikrobiomja több billió baktériumot tartalmaz és ezek egyensúlya fontos az egészség megőrzéséhez.
Ennek az egyensúlynak felborulása lehetővé teszi a méreganyagok bejutását a véráramba, ami immunválaszt válthat ki, és felboríthatja az immunrendszer szabályozását, gyulladást okozva.

Immunrendszerünk körülbelül 70%-a a bélben található és itt található első védelmi vonalunk a lenyelt kórokozók ellen.
A barátságos baktériumok értékes funkciókat tölthetnek be a szervezetben, például segítik a vitaminok termelését, ezen belül az immunrendszerünk számára fontos B6-szükségletünk nagy részét.
Ha ezen baktériumok védőgátja nem elég erős, akkor fogékonyabbak vagyunk a vírusok vagy baktériumok támadására.

Gyermekeink mikrobiómáját számos tényező károsan befolyásolhatja, beleértve a cukros ételeket és italokat, a feldolgozott élelmiszereket, az antibiotikumokat és még a stresszt is.

A mikrobiom ezért nagyrészt az étrend, az életmód és a környezet terméke, következésképpen alakítható, különösen gyermekkorban. 

A baktériumok megfelelő egyensúlyának fenntartása a bélrendszerben számos módon elérhető.
A probiotikumok és prebiotikumok segíthetnek a jó baktériumok szaporodásában és egyensúlyban tartásában. Próbáljon fermentált ételeket, mint a kefir és a savanyú káposzta, valamint rostban gazdag ételeket, mint a csicsóka vagy a spárga.Próbáljon beiktatni olyan ételeket, mint a Az egészséges immunrendszer fenntartásához kiemelten fontos a bélflóra egészsége. A probiotikumok és prebiotikumok segíthetnek a jó baktériumok szaporodásában és egyensúlyban tartásában.
Próbáljon beiktatni olyan ételeket, mint a kefir, savanyú káposzta, kimchi, vagy natúr joghurt, valamint rostban gazdag ételeket, mint a csicsóka vagy a spárga.

 

Ha biztosítjuk, hogy gyermekeink általában több rostot egyenek, az segítheti a bélrendszer és az immunrendszer egészségét. Az élő baktériumok táplálékkiegészítő bevitele szintén elősegítheti a jótékony baktériumok mennyiségének növekedését a bélben.

 

Kifejezetten gyermekeknek készült termékeink megtalálhatóak online fitotékánkban: https://webshop.vitahelp.hu/termekkategoria/gyerekeknek/

Forrás: https://blog.cytoplan.co.uk/childrens-health-back-to-school/