Gyermekeink védöpajzsának megerősítése

Eltelt az új tanév első hónapja. Ellentétben a nyári hónapokkal, amikor a legtöbb gyerek a szabadban tölti az idejét, a gyerekek általában több időt töltenek bent, ahogy az idő lehűl.

Az osztálytermek a kórokozók táptalajává válhatnak, mivel sok gyermek tartózkodik egymás közvetlen közelében, akik megoszthatnak tárgyakat, és ugyanazokat a felületeket érintik meg. Ráadásul a vírusok tovább maradhatnak a levegőben, ha hidegebb a hőmérséklet. Bár nem valószínű, hogy gyermekeink egész évben teljesen elkerülik a megfázás és influenza vírusok átadását, szülőként tehetünk olyan intézkedéseket, amelyek jelentősen csökkentik a megbetegedések gyakoriságát és súlyosságát.

Immunrendszerünk olyan sejtekből és szervekből áll, amelyek segítenek megvédeni minket egy sor baktériumtól és vírustól. A kompetens immunrendszernek lehetősége lesz a bakteriális vagy vírusos támadás különböző szakaszaiban megakadályozni a fertőzés elhatalmasodását, és minden szakaszban bizonyos tápanyagok jelenlétére van szükség. Ezen túlmenően immunrendszerünk akkor működik a legjobban, ha megfelelően alszunk, jól kezeljük a stresszt és elegendő mozgást végzünk.

Az új tanév kezdete tökéletes alkalom lehet az egészséges rutin kialakítására, gyermeke és immunrendszerének támogatására.

Biztosítson számukra tápanyagban gazdag étrendet

Törekedjen arra, hogy alkalmazzon néhány alapelvet gyermeke általános étrendjére. Próbáljon gyulladáscsökkentő étrendet követni, amely színes és változatos teljes értékű élelmiszereket tartalmaz, beleértve sok gyümölcsöt és zöldséget, dióféléket és magvakat, hüvelyeseket és jó minőségű fehérjét (vadon fogott hal, fűvel táplált hús és bio szabadtartású tojás és baromfi). Próbálja meg eltávolítani vagy korlátozni a feldolgozott vagy cukros ételeket és italokat, mivel ezek gyakran magas cukrot, finomított szénhidrátot, transzzsírt és mesterséges összetevőket tartalmaznak. A gyermekeknek tápanyagdús étrendre van szükségük a növekedés, fejlődés és immunitásuk támogatásához, de a feldolgozott élelmiszerek általában nem tartalmaznak tápanyagokat, és gyulladást elősegítő összetevőket tartalmaznak. A magasan feldolgozott élelmiszerek a tápanyagokat is kimeríthetik, vagyis többet vonnak ki a szervezetből, mint amennyit bevisznek!

A gyümölcsök és zöldségek fitonutrienseket -a növények által termelt természetes vegyszerek – tartalmaznak, amelyek segíthetnek megvédeni minket a gyulladásoktól. Az egészséges zsírok, például az omega-3 zsírsavak (az olajos halakban, a dióban, a len- és a chia magban találhatók) szintén segíthetnek a gyulladások csillapításában. A krónikus gyulladás aktiválja az immunrendszert, amely idővel kimerítheti, így kevésbé képes reagálni, csökkenhet a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége.

A bevásárlólista összeállítása és a családi étkezések idő előtti megtervezése segíthet minimalizálni a gyors és kényelmes ételektől és a cukros ételektől való függőséget. Ha gyermeke csomagolt ebédet kapott, próbálja meg előző este elkészíteni, hogy ne legyen reggeli rohanás, ami befolyásolhatja a felkészülési időt és a választást. Ha gyermekeit is bevonja saját ebédjük tervezésébe, az segíthet abban, hogy el is fogyasszák!

Korlátozza a cukorbevitelt

Amellett, hogy gyakran káros hatással van a gyerekek viselkedésére, hangulatára és koncentrációjára, a cukor az immunrendszerre is hatással lehet. A finomított cukorról kimutatták, hogy csökkenti a fehérvérsejtek teljesítményét és fokozza a gyulladást. A fagociták (neutrofilek, monociták és makrofágok) olyan immunsejtek, amelyek a baktériumok és vírusok elnyelésével és elpusztításával segítenek megvédeni a szervezetet. A kutatások azonban kimutatták, hogy a cukor csökkentheti a fagocitáló képességeket. A cukor súlygyarapodáshoz és elhízáshoz is vezethet, ami krónikus, alacsony fokú gyulladást idézhet elő, ami idővel negatívan hat az immunrendszerre.

A magas cukor- és finomított szénhidrát tartalmú étrendek gyakran rost hiányosak lehetnek. A bélbaktériumok segítenek a rostot rövid szénláncú zsírsavakká alakítani, amelyek nagy előnyökkel járnak az egészségre. A cukor a bélben lévő rossz baktériumokat is táplálja, gyulladást és immunrendszeri zavarokat okozva. A cukor elhagyása és a rostbevitel növelése segíthet a hasznos baktériumok immunrendszert támogató előnyeinek kihasználásában. A legtöbb feldolgozott élelmiszer nagy mennyiségű rejtett cukrot tartalmaz, ezért próbáljon meg erre figyelni, és összpontosítson egy teljes értékű gyulladáscsökkentő étrendre.

Az immunrendszer optimális működése számos tényezőtől függ, beleértve a megfelelő táplálkozást, megfelelő alvást, stresszkezelést, jó egészséget és mérsékelt testmozgást. Ezekre a területekre való odafigyeléssel valóban hozzájárulhat gyermeke immunrendszerének és általában véve egészségének erősítéséhez.

 

Kifejezetten gyermekeknek készült termékeink megtalálhatóak online fitotékánkban: https://webshop.vitahelp.hu/termekkategoria/gyerekeknek/

 

Forrás: https://blog.cytoplan.co.uk/childrens-health-back-to-school/