5 hónapja kezdődött az iskola, ovi, a gyerek pedig már harmadszor-negyedszer marad otthon hetekre? Ez sajnos gyerekkorban (szinte) elkerülhetetlen. De  mit tehetünk, hogy ke­ve­sebb le­gyen a hi­ány­zás és a mun­ka­he­lyünk se ke­rül­jön ve­szélybe?
Az immunrendszer erősítését nem lehet elválasztani a szervezet általános egészségi állapotától. Ha a gyerek nem táplálkozik egészségesen, nem mozog és keveset van a levegőn, akkor a legfantasztikusabb immunerősítő csodaszer sem ér semmit. Szerepeljen a család étrendjében minél több zöldség és gyümölcs: legjobb a cékla, alma, banán, narancs, az egészséges fehérjék (tojás, sovány hús), valamint egészséges zsiradékok, növényi- és halolajak.

Mozogjatok rendszeresen!

A mozgásra különösen érdemes odafigyelni, hiszen az iskolások szinte egész nap a padban ülnek, holott rengeteg mozgásra lenne szükségük. A kisebbekkel menjetek minden nap játszótérre, sétálni, biciklizni, a nagyobbak pedig rendszeres edzésre is járhatnak.

Ne féltsd a hidegtől!

Vizsgálatok bizonyítják, hogy az a gyerek, aki hozzászokott a hidegingerhez, kevésbé hajlamos a meghűléses betegségekre, mint az, aki állandóan a túlfűtött lakásban tartózkodik, kint pedig túlöltöztetik: ne adjunk rá több ruhát, mint magunkra!

Oldjátok a feszültséget!

Az év eleji stressz is rosszul hat az immunrendszerre, ezért érdemes minden napra beiktatni valamilyen feszültségoldó tevékenységet: beszélgetést, közös játékot, kreatív elfoglaltságot. Nem jó, ha a gyerekek azt látják otthon, hogy a hajszoltság a természetes állapot. Arra is érdemes figyelni, hogy minden nap meglegyen az elegendő pihenés, óvodás, kisiskolás gyerekeknél ez legalább 10 óra alvást jelent!

Vesd be a természetes immunerősítőket!

Az egyik legjobb immunerősítő vitamin a C-vitamin: antioxidáns hatásánál fogva gátolja a fertőzések kialakulását. Legyen otthon mindig narancs, citrom, savanyú káposzta, és minél több zöldség, gyümölcs.
A béta-karotin szintén remek immunerősítő, ezért érdemes sok sárgarépát, sütőtököt enni.
Az echinacea, azaz a bíbor kasvirág kivonata, teája is hatásos lehet, ám csak 6 éven felüli gyerekeknek szabad adni. Virágpor- és parlagfűallergiásoknak, asztmásoknak, illetve várandós és szoptató nőknek sem ajánlott a fogyasztása.
A D-vitamin is nagyon fontos: egyes kutatások szerint az influenza azért a tél végén támad teljes erővel, mert addigra lemerülnek a D-vitamin raktáraink. Ilyenkor, amikor nincs elegendő napfény, étrendkiegészítő formájában kell pótolni.
A probiotikumok szerepe sem elhanyagolható, hiszen immunrendszerünk épsége sokban függ a bélflóránk állapotától, a probiotikumok pedig épp ezt tartják rendben.

SZÜKSÉGES-E AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK SZEDÉSE?

Rövid válaszunk: igen, mindenképpen! A hosszabb választ Mosó Attilának, a VitaHelp Egészségközpont szakmai vezetőjének cikkéből tudhatod meg.
Forrás: ripost.hu