Az öregedés az élet természetes velejárója és nem lehet elkerülni. Azonban a krónikus és szisztémás gyulladás, amelyet a helytelen táplálkozás és életmód generálnak, felgyorsíthatják az öregedési folyamatot és növelhetik számos, az idősebb korral összefüggő betegség kockázatát.

E heti blogunkban alaposabban megvizsgáljuk az öregedést előidéző két alapvető folyamatot: a gyulladást és az oxidatív stresszt, valamint azt, hogy az omega 3 zsírsavak és a specifikus antioxidánsok milyen jótékony hatást gyakorolhatnak ezekre a folyamatokra és hogyan segíthetik elő a biológiai folyamatok késleltetését.

Két tényezőtől függ, hogy tapasztalunk-e felgyorsult öregedést, vagy életkorral összefüggő betegségek kialakulását:

  • Krónikus alacsony fokú gyulladás jelenléte
  • Magas szintű oxidatív stressz

Ha nem kezeljük, mind a gyulladás, mind az oxidatív stressz sejtszintű károsodáshoz vezethet és megnövelheti biológiai életkorunkat.

A gyulladás a szervezet természetes biológiai válasza szövetkárosodásra, fertőzésekre és kémiai vagy fizikai tényezőkre, amelyek során gyulladásos mediátorok, például citokinek, prosztaglandinok és reaktív oxigén fajták (ROS) termelődnek. Ez is része a normál anyagcsere folyamatoknak. Ha a gyulladás szabályozott és kontroll alatt van, akkor ez előnyös és elengedhetetlen összetevője immunrendszerünknek és szöveti átépülésünknek. .

Ezzel szemben, ha a gyulladást nem kontrollálják, ezek a gyulladásos mediátorok számos krónikus betegségben jelentős kockázati tényezőt jelentenek, mivel a legtöbbnek közös a gyulladásos alapja. A következők gyakran az öregedés során észlelt krónikus gyulladással kapcsolatosak:

  • Az immunrendszer működésének szabályozási zavara
  • Megnövekedett bélpermeabilitás
  • Elhízás
  • Változások a celluláris jelátvitelben
  • Mitokondriális diszfunkció
  • Krónikus fertőzés
  • Sejtes öregedés
  • Csökkent autofágia

Az oxidatív stresszt a ROS, sejtekben és szövetekben történő termelődése és felhalmozódása, valamint az ellenük védekezni képes antioxidánsok szintje közötti egyensúlyhiány okozza. Ha alacsony koncentrációban van jelen, a ROS számos funkciót tölt be a szervezetben. Ha azonban a ROS-szint túl magas és nem csökken, az sejtek és szövetek károsodásához vezethet és felgyorsíthatja a biológiai öregedést.

Bár az öregedési folyamat az élet elkerülhetetlen része, a betegség kialakulása nem feltétlenül szükséges. A jó hír az, hogy a táplálkozás óriási szerepet játszik abban, hogy öregedésünk hogyan megy végbe. Táplálkozással segíthetünk az öregedéssel fellépő gyulladások és oxidatív stressz egy részének mérséklésében és számos tápanyag van, amelyek természetes gyulladáscsökkentő és antioxidánsként szolgálnak.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak, (DHA és EPA) köztudottan számos szerepet töltenek be az emberi egészség megőrzésében, egyik fő tevékenységük a gyulladás csökkentése Az emberi szervezetnek nemcsak szüksége van elegendő mennyiségű omega zsírsavakra, de nagyon fontos az omega-6 és omega-3 megfelelő aránya is. 

Az Omega-3 sokrétű gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a szervezetben. Növelheti az antioxidáns aktivitást is, fokozva a szabad gyökök támadásával szembeni ellenállást, valamint csökkentve a lipid-peroxidációt és az oxidatív stresszt.

A gyulladás magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 képes megvédeni az érsejteket és mérsékelni a gyulladásos reakciókat magas vérnyomás esetén.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megelőzni és helyreállítani az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást.

A CoQ10 erős lipidoldékony antioxidánsként szolgál. Ebben a szerepében szabadgyök fogóként működik, befolyásolva a ROS termelődését és terjedését. Közvetlen antioxidáns aktivitása mellett a CoQ10 részt vesz a C-vitamin és az E-vitamin antioxidánsok regenerációjában. 

Az astaxanthin egy természetes pigment, amely a mikroalgákban, planktonokban, krillekben és más tenger gyümölcseiben, például lazacban, pisztrángban és rákfélékben is megtalálható. Ez az erőteljes pigment felelős a vörös-narancssárga tónusért. Az astaxanthin egy zsírban oldódó karotinoid és gyakran a „karotinoidok királyának” is nevezik, mivel a kutatások azt mutatják, hogy ez a természet egyik legerősebb antioxidánsa. A legtöbb antioxidánssal ellentétben az asztaxantin átnyúlik a kétrétegű membránon, és védelmet nyújt az oxidatív stressz ellen. A sejtmembrán belső és külső rétegében egyaránt megköti a ROS-t. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az astaxanthin védő szerepet tölt be a szív- és érrendszeri betegségek ellen azáltal, hogy képes meggátolni a gyulladást elősegítő citokinek termelődését és modulálja a lipid metabolizmust 

Az oregánó a mediterrán étrendben kiemelkedő gyógynövény. A flavonoidok és a fenolsavak (elsősorban a karvakrol és a timol) az oregánóban található vegyületek fő típusai, amelyeket terápiás potenciáljuk miatt vizsgáltak, amelyet részben antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak tulajdonítottak. Az oregánóban található flavonoidokról kimutatták, hogy thrombocyta-aggregációt gátló hatást fejtenek ki, ami csökkentheti a vérrögképződés kockázatát, amely elzárhatja az ereket és szélütést vagy szívrohamot okozhat.

A szőlőmag nagy koncentrációban tartalmaz antioxidáns vegyületeket, köztük fenolsavakat, antocianinokat, flavonoidokat és oligomer proantocianidin-komplexeket (OPC).

Az LDL-koleszterin oxidációja jelentősen növeli az érelmeszesedés kockázatát, amely a szív- és érrendszeri betegségek jól ismert rizikófaktora. Humán vizsgálatok során a szőlőmag-kivonat csökkentő hatást fejtett ki az oxidált LDL-re. Továbbá kimutatták, hogy a szőlőmag-kivonat jelentősen csökkenti a szisztolés vérnyomást és a pulzusszámot.

Health for the over 50s: inflammation and oxidative stress