A szomszéd Éva néni, amikor csak tehette, a legmagasabb UV-sugárzás idején a kert közepére kiterített egy gyékényszőnyeget, és amíg le nem ment a nap, azon feküdt mozdulatlanul. Ez évekig így ment, és mi csodálkoztunk, hogy orvos létére nem vesz tudomást a mértéktelen napozás káros hatásairól. Aztán megszülettek a gyerekei, és attól kezdve nem csak őket féltette a naptól, de ő maga is az árnyékot kereste. Talán az is jobb belátásra bírta, hogy a család egyik tagjánál komoly bőrbetegség alakult ki, és az orvos már nem tudott segíteni rajta.

De hol is van a határ? Tényleg érdemes kerülnünk a napot, ahogy manapság sok számítógépfüggő tini teszi? Vagy semmivel nem törődve napfürdőzzünk, ameddig le nem égünk?
Ilyenkor jön Google, a barátunk, és a kulcsszavakra a napozás melletti érvek és többnyire ellenérvek sokaságát dobja fel nekünk. Csak győzzük értelmezni a sok-sok információt. Abban minden cikk és tanulmány szerzője egyetért, hogy a mikor, a hogyan és a mennyit szavak állnak a probléma középpontjában. A legfontosabb kulcsszavak mentén vegyük mi is szépen sorra, mikre is ügyeljünk a napozáskor.
MÉRTÉK – A bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a legmagasabb UV-sugárzás idején ne tartózkodjunk a napon. Ez a 11-15 óra közötti időszak, természetesen csak napos időben.  
FOKOZATOSSÁG – Aki kellő tudatosággal készült a vakációra, az már a tavaszi első sugarakkal megsüttette bőrét, és kereste a kora nyári szelídebb, napfényes órákat. De, aki csak júliusban állt neki, az sincs lemaradva az augusztusi vagy szeptemberi nyaralása előtt. A fokozatosság elvét követve, 10-20 perccel érdemes kezdeni, aztán megduplázva az időtartamot váltogathatjuk a közvetlen napfényben tartózkodást és a félárnyékban pihenést. Erről a témáról Mosó Attila a VitaHelp Egészségközpont szakmai vezetője is írt tavasszal megjelent cikkében, ahol kitért a fényvédő krémek gondos kiválasztására is:
https://vitahelp.hu/igy-keszitsuk-fel-a-borunket-nyarra/
JÓ MINŐSÉGŰ FÉNYVÉDŐ KÉSZÍTMÉNY – A napvédő krémekben az UVB-sugárzás elleni védelem hatékonyságát mutatja meg a „SPF”-szám. Például egy SPF-5-ös krém a sugárzás 1/5-t engedi át, tehát a sugárzás 80%-t szűri. Egy SPF-30-as már csak a 1/30-t engedi át, tehát 97%-os védelmet ad. Ez értelmezhető úgy is, hogy mennyivel nyújthatjuk meg a napon töltött időt, anélkül, hogy leégnénk. Olyan terméket alkalmazzunk, amellyel nem terheljük tovább szervezetünket. A szakember a kőolajszármazéktól mentes, minőségi napvédőt ajánlja, és azt javasolja, hogy már a kora nyári időszakban krémezzük magunkat, mert a hosszú tél után a bőrünk elszokott a napfénytől és könnyebben leéghet.
SPECIÁLIS FÉNYVÉDŐ ÖLTÖZET – Léteznek olyan ruhadarabok és napernyők, amelyek segítenek kiszűrni az UV-sugárzást, és gátolják, hogy az UV-sugarak a bőrünket érjék. Ezek a darabok jól szellőznek és akadnak közöttük vízállóak is.
HIDRATÁLJUNK TUDATOSAN – Elégszer halljuk a médiából, hogy a folyadékpótlás elengedhetetlen. Ezt a tanácsot a napozás és a kánikula időszakában még komolyabban kell venni. A hidratált bőr kisebb égési sérülések alkalmával gyorsabban gyógyul, de szakemberek szerint lassabban is ég le, mint egy száraz bőr. Más egyéb pozitív hatások mellett ezért is célszerű naponta 2-3 liter vízzel (és nem alkohollal), ellátni a szervezetünket.
A NAPFÉNY JÓTÉKONY SZEREPE – a „napellenzősök” tábora is elismeri azt a tényt, hogy a napsugaraknak gyógyító szerepük is van. Szépítik a bőrt, közérzetjavító vegyületek termelődését segítik elő, vagy a depresszió kialakulásának és enyhítésének fontos ellenszerei, de számtalan áldásos hatásuk létezik még. Ezek között szerepel a vérnyomáscsökkentés. A napfény fontos a D-vitamin-termelődés szempontjából is, és így közvetetten az erős csontok kialakulásában és fenntartásában is szerepet játszik.
Egy szó, mint száz, csak rajtunk múlik, hogy komolyan vesszük-e az intelmeket és megtesszük-e az óvintézkedéseket. Varázsütésre nem sülhetünk le csokibarnára, ráadásul a mértéktelen napozásnak a fájdalmas következményeivel is számolnunk kell. De odafigyeléssel és türelemmel szert tehetünk egészségesen szép napsütötte bőrre és jó közérzetre. Mert a napozás kis mértékben orvosság…