Amilyen egyszerűnek tűnik kiválasztani a megfelelő terméket, valójában többféle szempontot kell figyelembe venni. A C-vitaminról szóló cikksorozatunk folytatásában sorra vesszük, mire érdemes figyelni a termék vásárlásánál.

Ha nem olvasta cikkünk első részét, azt ha ide kattint, akkor megteheti.

  • Először is próbáljuk meg értelmezni, hogy miből nyerik ki a C-vitamint. Fontos, hogy egy készítmény címkéjén a C-vitamin vagy aszkorbinsav lehetőleg az elsők között szerepeljen a felsorolásban.
  • A második, amit érdemes megnézni, hogy hány aktív- és hány adalékanyag van egy termékben. Próbáljunk olyan C-vitamint választani, amelyben, ha van is adalékanyag, az minimális legyen.
  • Sem a cukornak, sem más édesítőszernek nincs helye C-vitamin-készítményben. Az Acerola-C esetében (amely acerolagyümölcs kivonata) például málnalével oldották meg azt, hogy ne legyen teljesen savanyú a tabletta, tehát igenis van természetes megoldás, ha mindenképpen édesíteni szeretnénk. Vagy követhetjük azt az utat, amit a Cytoplan és a Terranova diktál: ők semmilyen adalékanyagot nem használnak (még természeteset sem), hiszen az acerola mégiscsak egy gyümölcs, így annak természetes cukortartalma elég kell, hogy legyen.
  • Semmi keresnivalója az olyan összetevőknek ezekben a termékekben (sem), mint a tömegnövelők, mesterséges színezékek, hintőpor (talkum), és sorolhatnánk.
  • Lehetnek benne olyan összetevők, amelyek ugyan nem károsak, de jobb, ha elkerüljük őket. Ilyen például a titán-dioxid, a mikrokristályos cellulóz nagy mennyiségben, vagy a vas-oxid.
  • Mindig legyen benne valami olyan anyag, ami a felszívódást segíti (pl. flavonoid, rutin, stb.), kivéve ha teljes gyümölcs kivonata, mert akkor ezek természetes módon benne vannak.

 

+ 1 tipp: ha egy termék rossz közérzetet eredményez, akkor (főleg a C-vitaminok esetében) inkább keressünk másikat! Csak azért ne együk meg, mert már ki van fizetve (ettől a minősége nem lesz jobb).

 

A C-vitamin egy nagyon biztonságos vitamin, ráadásul vízben oldódik.

Ha találunk megfelelő forrást, akár 0 éves kortól adható, mindig az életkornak megfelelő formában és mennyiségben.

Babáknak (illetve piciknek, akik nem tudnak még rágni vagy rendesen nyelni) jó megoldás lehet a Cherry-C vízben oldva, adagoló spraybe töltve. Biztonságos és természetes a legkisebbeknek is!

Érdekesség, hogy sok állat a mai napig képes a D-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin előállítására. Az emberek az evolúció során ezt a képességüket (is) elvesztették.