A korábbi kutatásokat megerősítő felfedezést tettek izraeli tudósok a szervezet vitaminhiánya és a súlyos, adott esetben halálos lefolyású koronavírusos megbetegedések között.
Egy izraeli kutatók által publikált friss tanulmány szoros összefüggést mutatott ki az emberi szervezet D-vitamin-hiányos állapota, és a Covid-betegek halálozása vagy súlyos betegsége között. A dolgozat azt állítja, hogy a szervezet D-vitamin-szintjének növelése mérsékelheti a COVID-19-fertőzöttek súlyos, esetleg halálos megbetegedésének kockázatát.
A Bar Ilan Egyetem és a Galileai Orvosi Központ kutatói szerint ennek a vitaminnak olyan erős hatása van a betegség súlyosságára, hogy életkoruk és D-vitamin-szintjük alapján meg tudják jósolni, mi történik a megfertőződött emberekkel.
A D-vitamin-hiány jelentősen növeli a megbetegedés kockázati szintjét – állapították meg az izraeli orvosok a PLOS One folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban. A méréseket a vírus első két izraeli hullámának idején, még a vakcinák széles körben elérhetővé válása előtt végezték, és az orvosok hangsúlyozták, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a védőoltásokat, hanem csak az immunitás csökkenésének megakadályozását szolgálhatják.
A D-vitamin-kiegészítők erősítik az immunrendszert a koronavírussal szemben
A Közel-Keleten, azon belül is Izraelben igen elterjedt a D-vitamin-hiány: egy 2011-es tanulmány szerint ötből csaknem négy embernek alacsony a vitaminszintje. Az új izraeli tanulmány szerint a fertőzés előtt táplálékkiegészítők szedésével a betegek elkerülhetik a COVID-19 legsúlyosabb következményeit.
A D-vitamin segít a fertőzötteknek, mert hatékonyan erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozók elleni küzdelemben
– mondta a The Times of Israelnek Amiel Dror, az egyik kutató. Ez ugyanúgy vonatkozik az omikronra, mint a korábbi változatokra – tette hozzá.
Izraelben és számos más országban az egészségügyi hatóságok már régóta javasolták a D-vitamin-kiegészítőket a koronavírus-járványra válaszul, de eddig kevés adat állt rendelkezésre ennek hatékonyságáról.
Júniusban a kutatók már közzétették az előzetes eredményeket, amelyek szerint a nem sokkal a kórházi kezelés előtt D-vitamin-hiányban szenvedő koronavírusos betegek 26 százaléka halt meg, szemben a normális D-vitamin-szintű betegekkel, ahol csak 3 százalék vesztette életét.
Azt is megállapították, hogy a kórházban kezelt, D-vitamin-hiányos betegek átlagosan 14-szer nagyobb valószínűséggel kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint mások.
A kutatás június óta két évre visszamenőleg is górcső alá vette a betegek korábbi vitaminszintjének adatait, és megállapította, hogy továbbra is erős a korreláció a betegség súlyosságával, vagyis nem a betegség megjelenése okozta a D-vitamin-szint csökkenését.
A VitaHelp Egészségközpont ajánlata a D-vitamin pótlásához:
D3 Vegan (vegán étrendbe is illeszthető D3-tabletta)
Vitamin D3 Drops (D-vitamin-cseppek gyerekeknek)
D3 Tropfen (D3-cseppek felnőtteknek)
D3 Tropfen (nagy koncentrációjú D3-cseppek felnőtteknek)
Forrás: vg.hu