Mi az Astragalus?

A Huang-qi vagy Astragalus membranaceus néven is ismert astragalus évelő növény, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használnak más gyógynövényekkel kombinálva. Az Astragalus Ázsiában őshonos, elsősorban Kína északi és keleti részén nő. A 2000 fajból csak kettő tekinthető gyógyhatásúnak és a gyökér az egyetlen része a növénynek, amelyet az egészségügyben használnak.

Az Astragalus adaptogénnek számít a gyógynövénytanban. Segíti a szervezetet alkalmazkodni a különféle fizikai, mentális és érzelmi stressz hatásokhoz. A hagyományos kínai orvoslásban az astragalus alapja a „Qi” ,vagyis az energia egészséges áramlásának támogatása a szervezetben, az immunitás erősítésében, a vesék táplálásában, a szív egészségének és keringésének javításában, és még sok másban. A tudomány felfedezte az astragalusban az olyan speciális növényi vegyületeket, mint a poliszacharidok (APS), a szaponinok, a flavonoidok és az alkaloidok, amelyek a legtöbb egészségügyi előnyt biztosítják.

Az astragalus hét módon javíthatja az Ön egészségét.

1. Az Astragalus támogathatja az immunitást

  • Támogatja az immunrendszer összes szervét, sejtjét és baktériumát
  • Elősegíti az immunsejtek szaporodását
  • Serkenti a citokinek – a sejtekből származó kisméretű, szekretált fehérjék, amelyek szerepet játszanak az immunmodulációban és a sejtek közötti kommunikációban – felszabadulását 
  • Támogatja az immunglobulin (Ig) – egy immunantitest, amely szerepet játszik a fertőzések leküzdésében- szekrécióját
  • Befolyásolja az immunjelek átvitelét
  • Támogatja az immunrendszer helyreállítását

Más szavakkal, az astragalus az immunrendszer támogatásának széles és teljes skáláját nyújtja, ami megmagyarázza, miért olyan sikeres a hagyományos kínai orvoslásban.

2. Az Astragalus támogathatja az szív egészségét

A gyógynövény-kiegészítőket, mint az astragalus, a Hawthorne és a kurkuma, hagyományosan használják a szív és a szív- és érrendszer támogatására.

Az APS-ről (astragalus poliszacharidról) kimutatták, hogy számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek a szív számára, beleértve az antioxidáns, az öregedésgátló, az immunrendszert támogató, valamint a vércukor- és vérlipid kiegyensúlyozó hatásait. Ezenkívül az astragalusban található flavonoidok további antioxidáns előnyökkel járhatnak.

3. Az Astragalus támogatja a májat

Az Astragalust széles körben használják a máj támogatására. Vannak tudományos bizonyítékok, amelyek alátámasztják ezt a hagyományos felhasználást. Egy 2021-es, a Foods folyóiratban publikált állatkísérlet azt találta, hogy az astragalus szaponinok és az Astragalus poliszacharid támogatják az egészséges májműködést. Ezenkívül javíthatja a lipid felhalmozódását a májban. Az Astragalus poliszacharidról kimutatták, hogy védő hatást fejt ki a kemoterápián átesett egerek májára. Bár több kutatásra van szükség embereken, ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy az astragalus szedése májpanaszok esetén előnyös lehet.

4. Az Astragalus jótékony hatással lehet a cukoranyagcserére

A nyugati világban egyre több a vércukorszint egyensúlyhiánya. Szerencsére egyre többen ismerik fel az életmód szerepét a vércukorszint egyensúlyában és az anyagcsere egészségében, különösen a teljes értékű étrendet, a rendszeres testmozgást, a stressz kezelését és az elegendő alvást.

Adaptogénként az astragalus segít egyensúlyban tartani a stresszreakciót, ami tovább magyarázhatja a cukoranyagcserére gyakorolt ​​előnyeit. 

5. Az Astragalus vesetámogatást nyújthat

A vesék a szervezet egyik leglényegesebb és legkevésbé értékelt méregtelenítő szerve.

A hagyományos kínai orvoslásban óriási hangsúlyt fektetnek a vese egészségére és egyes rendszerek úgy vélik, hogy ezek fontosabbak, mint a szív. Tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre, amelyek alátámasztják az astragalus használatát ebben a hagyományos és proaktív megközelítésben. Az Analytical Cellular Pathology folyóiratban megjelent egyik tanulmány azt találta, hogy az APS védő hatást gyakorol a vesére szepszis jelenlétében.

Segített szabályozni a gyulladást, az apoptózist (programozott sejthalál), az endoplazmatikus retikulum stresszt (a stressz olyan fajtája, amely szerepet játszik a betegség progressziójában) és a normál sejtműködést. Egy másik, az Astragalus poliszacharid című állatkísérlet az oxidatív károsodás és a mitokondriális diszfunkció elnyomásával enyhíti a ciszplatin által kiváltott akut vesekárosodást és azt találta, hogy az APS előkezelés megakadályozhatja a gyógyszeres kezelés által kiváltott vesekárosodást.

A kutatók úgy vélik, hogy megvédi az oxidatív károsodástól, védi a mitokondriumokat (a sejtek erőműveit), és megállítja a kemoterápiás gyógyszer, a ciszplatin által okozott mitokondriális sejthalált. Más hagyományos gyógyító rendszerekben, mint például az Ayurveda, a veséket a májhoz szorosan kapcsolódónak tekintik. Ez a tény is megmagyarázhatja az Astragalus vese egészségére gyakorolt ​​hatását, a korábban említett májtámogató előnyei révén.

6. Az Astragalus támogathatja az egészséges gyulladásos választ

Amint azt az előző pontokban tárgyaltuk, az astragalus antioxidáns vegyületeket, például polifenolokat tartalmaz, amelyek védenek a szabad gyökök oxidatív károsodásától.

A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek oxidatív károsodást okozhatnak a sejtekben, ami gyulladást, öregedést, betegségeket stb. eredményezhet, hacsak nem antioxidánsok tartják kordában őket. Az antioxidánsok, például a szervezet által termelt vagy az astragalusban, gyümölcsökben, zöldségekben stb. található antioxidánsok természetes ragadozóként hatnak a szabad gyökök ellen, elpusztítják azokat, és segítenek fenntartani a normál gyulladásos egyensúlyt.

„Az Astragalus összes flavonoidjainak immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatásai az NF-ΚB és MAPK jelátviteli útvonalak szabályozásával RAW 264.7 makrofágokban” című tanulmány kimutatta, hogy az Astragalusban található flavonoidok in vivo és in vitro* immunmoduláló hatást fejtenek ki, azaz optimálisan támogatják az immunrendszer működését és a normál gyulladásos választ. 

*Az in vivo és az in vitro a különböző tudományos vizsgálatok elvégzésének módjára utalnak. Az „in vivo” azt jelenti, hogy a kutatást élő alanyon végezték. Az „in vitro” azt jelenti, hogy a kutatást laboratóriumi edényben vagy kémcsőben végezték.

A lényeg az, hogy az antioxidánsokban gazdag növények, mint például az astragalus, a kurkuma és a zöld tea, jótékony módszerei lehetnek a szabad gyökök kordában tartásának.

7. Az Astragalus felgyorsíthatja a sebgyógyulást, ha helyileg alkalmazzák

A gyógynövények nem csak belső bevitelre kiválóak; sokan gazdag múltra tekintenek vissza kenőcsként, balzsamként és egyéb helyi alkalmazásként. Az Astragalus egyike azoknak a sokoldalú gyógynövényeknek, amelyek helyileg vagy belsőleg is használhatók. A hagyományos kínai orvoslásban az astragalus arról híres, hogy pasztaként vagy borogatásként alkalmazva felgyorsítja a sebgyógyulást. 

A kutatások azt találták, hogy ismét az astragalus poliszacharid a felelős ezekért az előnyökért. Az „Egy Astragalus membranaceus poliszacharid sebgyógyító hatása és mechanizmusa” című tanulmány megállapította, hogy az astragalus nagy potenciállal rendelkezik a sebgyógyításban. Mechanizmusa a gyulladás gátlásával, a sejtciklus felgyorsításával és a javító faktorok kiválasztásának elősegítésével függött össze.

A Journal of Ethnopharmacology folyóiratban megjelent további kutatások igazolták sebgyógyító és hegcsökkentő tulajdonságait. Bizonyíték van arra is, hogy az astragalus szaponinjai szerepet játszhatnak a sebgyógyulásban.

Forrás: https://www.gaiaherbs.com/blogs/seeds-of-knowledge/astragalus-benefits