Az acerola cseresznye a nyugati félteke trópusi vidékein őshonos növény. Nyugat-indiai vagy barbadosi cseresznyének is nevezik. Úgy tartják, hogy a cserjeszerű növény Dél-Mexikóból és a Karib-térségből származik.

Az acerolafa cseresznyeszerű bogyókat termel, de ez nem igazi cseresznye. A bogyók kellemes ízűek, a modern és a népi gyógyászatban is használatosak. Hagyományos felhasználási területei közé tartozik a májbetegségek, a hasmenés, a vérhas, a köhögés és a megfázás kezelése.

A közelmúltban megnőtt az érdeklődés az acerola C-vitamin-tartalmának kiegészítőként történő felhasználása iránt. Egyéb egészségügyi és jólléti hatásairól számos állítás született, de nem mindegyik rendelkezik kutatásokkal, amelyek alátámasztják ezeket.

Miért szednek az emberek az acerola cseresznyét?

Az acerola leginkább arról ismert, hogy rendkívül gazdag C-vitaminban. Emiatt gyakran használják megfázás vagy influenza kezelésére, megelőzésére. Antioxidáns tápanyagként is használják. A varázsmogyoróhoz hasonlóan az acerola cseresznye is összehúzó hatású. Ez hasznos lehet a bőrhibák kezelésében, elősegíti a bőr rugalmasságát és segíti az emésztési problémákat.

Az acerola egyéb felhasználási területei a következők:

 • antidepresszáns
 • gombaellenes
 • atlétikai állóképesség fokozása
 • hasmenés ellen
 • vérhas ellen
 • bőrösszehúzó (krém)

Hogyan kell szedni az acerola cseresznyét?

Fogyassza az acerola növény bogyós vagy gyümölcsös részét az egészségügyi előnyei miatt. Ízét általában édesnek, illatosnak és fanyarnak mondják. Nyersen vagy ételekbe főzve könnyen fogyasztható. A gyümölcs beszerzésének legjobb módja, ha saját magunk termesztjük, mert az acerola cseresznye gyorsan romlik. A friss acerola cseresznyét is tartósíthatja úgy, hogy a szedés után azonnal lefagyasztja.

A gyümölcs leggyakrabban étrend-kiegészítő formájában kapható. Ennek az az oka, hogy a bogyó a betakarítást követő öt napon belül lebomlik, és tápanyagának nagy részét elveszíti. Még a gyümölcslevek is könnyen megromlanak, hacsak nem adunk hozzá tartósítószert.

Kiegészítő formájában elérhető kapszula, rágótabletta, folyékony kivonat (tinktúra) és por formájában.

A por-kiegészítő nagyon népszerű. A dehidratált és porított acerola cseresznye léből készült, így italokba, turmixokba, gyümölcslevekbe keverhető. A fagyasztott bogyós gyümölcsökből turmixok is készíthetőek.

Nincs klinikai kutatás az acerola biztonságos dózisának alátámasztására. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az acerola otthoni szedésekor követheti a C-vitamin-pótlásra vonatkozó irányelveket. Az ajánlások a vásárolt kiegészítő terméktől függően változhatnak. Kövesse a címkén található adagolási utasításokat, ha nem biztos abban, hogy mennyit kell bevenni.

Mik az acerola bizonyított előnyei?

Az acerola egészségre gyakorolt ​​jótékony hatása elsősorban a C-vitaminban való gazdagságnak köszönhető. Minél jobban érik a gyümölcs, annál több C-vitamint veszít el – és az acerola nagyon gyorsan érik.

A különböző C-vitamin tartalmú gyümölcsök és azok relatív mennyiségének vizsgálata során az acerola minden mást felülmúlt, különösen biotermesztés esetén. A gyümölcs nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és az eper. A bogyóról kiderült, hogy az A-vitamin igen jelentős forrása is.

A C-vitamin szükséges tápanyag és vízben oldódó vitamin, nem raktározódik el a szervezetben, ezért naponta kell bevinni a vízben oldódó vitaminok forrását. Az A-vitamin mellett a C-vitamin egy ismert antioxidáns, amely segít megelőzni a szabad gyökök okozta károkat és bizonyos betegségeket. A legújabb tanulmányok megerősítik, hogy az acerola meglehetősen gazdag antioxidánsokban.

A C-vitamin emellett kollagént épít, védi a nyálkahártyát és megelőzi a skorbutot. A C-vitamin fontos az immunrendszer működésének fenntartásához és segít a szervezetnek a fertőzések, vírusok és még a rák elleni küzdelemben is. Noha további kutatásra van szükség, egy tanulmány kimutatta, hogy a laboratóriumban a magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmú cseresznye képes segíteni a szervezetet a vastagbélrák növekedésének megállításában.

Az acerola cseresznyével kapcsolatos kutatások közül a C-vitaminra összpontosító tanulmányok a leginkább megalapozottak. Ez megerősíti a helyét, mint teljesen természetes C-vitamin-kiegészítő, amely használható megfázás és influenza elleni küzdelemben. Ami egyéb egészségügyi előnyeit illeti, további kutatásokra van szükség.

Az acerola élelmiszerként fogyasztva jelentős mennyiségben tartalmazza a következő tápanyagokat is:

 • kalcium
 • vas
 • niacin (B-3-vitamin)
 • foszfor
 • riboflavin (B-2-vitamin)
 • tiamin (B-1-vitamin)

A C-vitamin-kiegészítőhöz hasonlóan, ha túl sokat vesz be, emésztési zavarokat tapasztalhat. A problémák és kényelmetlenség elkerülése érdekében vegyen be milligrammos adag acerolát, ugyanúgy, mint bármely C-vitamin-kiegészítőt. Ha van bármilyen kiegészítő címkén található útmutatás, kövesse azokat. Ne feledje, hogy az élelmiszer- és gyógyszerhatóság nem ellenőrzi a kiegészítők minőségét, tisztaságát, csomagolását vagy adagolását. Mindig jó hírű gyártótól válasszon étrend-kiegészítőket.

Ne vegyen be nagy adagokat semmilyen C-vitamin termékből, és fokozatosan csökkentse a mennyiséget, ha már nagy adagokat szed.

Ha túl sokat vesz be, a következőket tapasztalhatja:

 • hasmenés
 • emésztési görcsök
 • szédülés vagy ájulás
 • kipirult bőr
 • gyakori vizelés
 • fejfájás (beleértve a migrént is)
 • hányinger
 • hányás

Ezek a tünetek általában nem igényelnek orvosi ellátást és viszonylag ritkák. Ha tapasztalja őket, egyszerűen csökkentse az adagot, és nagy valószínűséggel elmúlnak. Ha aggályai vannak, forduljon orvosához.

Nagyon nagy mennyiségű acerola cseresznye fogyasztása hosszú időn keresztül vesekő képződést okozhat. Azonnal forduljon orvosához, ha oldal- vagy derékfájdalmat tapasztal, ami ennek a tünete lehet.

Az acerola élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként történő fogyasztása segíthet kielégíteni C-vitamin-szükségletét. Megfázás és influenza idején is nagy segítség lehet. Ami a többi állítólagos jótékony hatását illeti – például az emésztést segítő, antidepresszáns és az atlétikai állóképesség növelését – még nem áll rendelkezésre elegendő kutatás és további tanulmányokra van szükség e felhasználások alátámasztására.

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/acerola-cherry#the-bottom-line