Az autoimmunitás egy olyan biológiai folyamat amely során a szervezet immunrendszere tévesen azonosítja és támadja meg a saját sejteket és szöveteket. Ez a jelenség a test természetes védelmi mechanizmusainak zavarai miatt következik be, és olyan betegségekhez vezethet, amelyek komplex tünetekkel járnak.

Ez a folyamat egy sor genetikai, környezeti és immunrendszeri tényező összjátékának eredménye. Az autoimmun betegségek közé tartoznak például a reumatoid artritisz, a lupus (SLE), a 1-es típusú cukorbetegség (T1DM), a pajzsmirigybetegségek (Hashimoto-kór) és még sok más.

Tünetei változatosak lehetnek, és az érintett szervektől függnek. Például az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedők fáradtságot, hízást vagy fogyást, bőrproblémákat és/vagy más tüneteket tapasztalhatnak. Az autoimmun betegségekre sok esetben krónikusak és gyakran tekintenek rájuk életen át taartó betegségként.

Az autoimmunitás okainak megértése, és az autoimmun betegségek kezelése komplex és kihívást jelent minden szakember számára. A gyógyszerek mellett az életmódbeli változtatások, a megfelelő táplálkozás, a stressz kezelés és az alternatív terápiák is hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez és az autoimmun folyamatok féken tartásához.

Autoimmun kórképek mögött sok esetben felmerül az IgG-típusú ételintolerancia gyanúja, amely a megfelelő vizsgálattal és ezt követően felállított étrendi tervvel ma már jól kezelhető.
Annak ellenére, hogy az ételintolerancia egy emésztőrendszeri betegség, számos kutatás igazolta az összefüggést az autoimmun folyamatokkal. Amennyiben az intolerancia és az ezen keresztül generált más (pl. gyulladásos) folyamat mérséklődik, saját tapasztalatunk az, hogy az autoimmun betegség tünetei is javulnak.

Egy másik eszköz ezen folyamatok kezelésére a vitális tér terápia, amellyel a szervezet stressz tűrő képességét lehet kezelni. Tapasztalataink szerint a vegetatív szabályozás stabilizálásával az autoimmun tünetek is javulnak.
Emellett mindenképpen javasoljuk a mentálhigénés terápia igénybevételét is.

Ha pedig igazán precíz terápiás tervet szeretne felállítani, feltétlenül javasoljuk a komplex szűrővizsgálat igénybevételét, mely alapján az optimális terápiás tervet létrehozhatjuk.