Tibornak elege van a télből, a hidegből, és magából… Már egy ideje a családja is felfigyelt arra, hogy a téli és kora tavaszi hónapokban magába fordulóvá válik, és nehéz kimozdítani az otthoni biztonságos közegből. Ez már évek óta így megy, de eddig elintézték annyival, hogy apa depis. Valójában eddig Tibor se vette komolyan, hogy állandóan maga alatt van.

A külső környezetre fogta az állandó lehangoltságot. Azt érzékelte, hogy a szürkeség, a köd és a hideg egyre mélyebbre sodorta a búskomorság állapotában. Először pár évvel ezelőtt jelentkezett nála, amikor kiröppentek a gyerekek a családi fészekből. Aztán a következő téllel együtt a depresszió is jelentkezett. Decemberben még valahogy tartotta benne a lelket a karácsony meghittsége, de a végtelenre nyúló január folyamán kezdte egyre nyomorultabban érezni magát. Különösen a délutánok és az esték váltak elviselhetetlenné, a szürkeség és a szoba rabja lett…

 

Beköszöntött a tavasz, majd a nyár, de a depressziós állapot nem akart elmúlni. Pedig a nyaralás tervezésével azt hitte, jobb lesz a helyzet. De ezúttal a melegből, az izzadós napokból lett elege, és persze magából… Amikor már aludni sem tudott, pánikba esett, és egy ideggyógyásszal antidepresszánsokat íratott fel. Azt mondták neki, a pirulák villámgyorsan megoldják a problémáit. Bevette az elsőt, amitől megnyugvást várt. Ehelyett pokoljárás vette kezdetét: kivetkőzve magából az addig halkszavú férfi üvöltözni kezdett a feleségével. A konyhában röpködtek a tányérok az asszony felé, és a csúcspont az volt, amikor a sarokba szorítva ütlegelni kezdte a nőt. Amikor megszűnt a tabletta hatása, mély megbánást érzett, és visszazuhant a depresszióba. Kétségbeesés lett rajta úrrá, hogy ha már a gyógyszer sem segít, akkor mihez kezdjen? Ekkor a fiától kapott mp3-lejátszón esténként meditációs felvételeket kezdett hallgatni,

 

Mikor kell komolyan venni a depressziót?

 

A témában született cikkek segítségével az ember beazonosíthatja, valóban a depresszió lett rajta úrrá, vagy csak kimerült a szervezete.

 

Vegyük sorra a legmarkánsabb tüneteket:

 • borús hangulat és sötét jövőkép,
 • az érdeklődés beszűkülése, zárkózottság,
 • a szexuális érdeklődés csökkenése,
 • negatív gondolatok,
 • pszichoszomatikus betegségek,
 • megnövekedett szénhidrátfogyasztás,
 • az immunrendszer gyengesége,
 • fokozott alvásigény, állandósult fáradtságérzet,
 • csökkenő koncentráció,
 • a munkateljesítmény csökkenése.

 

Ha a tünetek nagy része fennáll, akkor érdemes komolyabban venni a problémát.

A télen jelentkező depi mögött valójában biokémiai elváltozások állnak. A rövidebb nappalok, a napsütéses órák számának csökkenése a szerotoninszint visszaesését és a melatonin mennyiségének emelkedését okozza. Ezek következtében alakulnak ki a tünetek.

 

Merre van a kivezető út?

 

 1. A szakemberek azt javasolják, hogy mozduljunk ki, még akkor is, ha nagyon nehezünkre esik. A szabad levegőn eltöltött idő csodákra képes, különösen, ha süt a nap. Sportolással is sokat tehetünk a hangulatunk javításáért. Amikor az intenzív mozgás közben felszabadul az endorfin, az általa generált természetes biokémiai folyamatok felülmúlják a sokszor alkalmazott antidepresszánsok hatását.
 2. Az egészséges táplálékokat tartalmazó ételek fogyasztása kulcsfontosságú: a hangsúly a vitaminok és ásványi anyagok, valamint a fehérje bevitelére kerüljön, miközben a szénhidrátok és zsírok mértékét csökkentsük. Szervezetünk táplálását támogathatjuk étrendkiegészítőkkel is. Tudományosan bizonyított a D-vitamin jótékony hatása, melyet a Biopräp nagy dózisú cseppje tartalmaz. Emellett az adaptogén gyógynövényeket is bevethetjük a gyógyulás érdekében: a Smooth / Vibrant /Dynamic Synergy vagy Rhodiola termékek segíthetnek.

Mellékvese-fáradtság esetén jó hatása lehet az Adrenal Support vagy a Neuralactin Plus termékeknek. Továbbá tudományosan bizonyított a probiotikumok fontossága is, a Cytobiotic Active és a Ecodophilus is alkalmazható. A multivitamin is fontos lehet: Living Multivitamin for Woman / Man / Sport vagy a Living Multinutrient.

 1. A gyógyulás harmadik pillére az elegendő alvás biztosítása szervezetünk regenerálódásáért. Mindemellett a stresszhelyzetek megoldására és a feszültségek oldására a szakemberek a különféle relaxációs technikákat, a meditációt és a jógát javasolják. Léteznek olyan gyógynövények is, melyek szintén bevethetők a depresszió és a feszültségoldás érdekében.

 

Ezek együttes bevetése az esetek nagy részében eléri a kívánt hatást. Sok függ attól, mennyire vagyunk aktívak és elszántak gyógyulásunk érdekében. Amíg a gyógyszerektől várjuk a megváltást és nem magunkat erősítjük, addig a változásra kevés az esélyünk. Ha azonban a tünetek felerősödnek, forduljunk szakemberhez. Egy pszichológus segít elsajátítani a feszültségoldó technikákat és a problémamegoldás hatékony módszereit. Merjük pszichológus segítségét kérni, de a Vitális Tér Terápia is jó hatással lehet kedélyállapotunk alakulására és a depresszió leküzdésére.