Embert próbáló időket élünk, sokunk stressz-szintje történelmi magasságokban, a hangulatunk és az energiánk szintje pedig alacsonyan. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a stresszt a „21. század egészségügyi járványának” minősítették, és a Mental Health Foundation megbízásából készült, az Egyesült Királyságra kiterjedő stressz-felmérés kimutatta, hogy a felnőttek 74%-a az elmúlt évben annyira stresszesnek érezte magát, hogy  úgy érezték képtelenek megbirkózni vele. A stressz jelentős hatással lehet hangulatunkra, energiánkra és alvásunkra, és számos fizikai és érzelmi problémához is hozzájárulhat. Cikkünkben három figyelemre méltó adaptogén gyógynövényről fogunk beszélni, és néhány olyan jótékony hatásról, amelyet ezek a csodálatos gyógynövények nyújthatnak a stressz kezelésében.

Mindannyian küzdünk a stresszel életünk egy bizonyos pontján, és rövidtávon ez akár hasznos is lehet. A stressz a alapvetően energiával tölti fel a testet és az agyat is, felkészít minket a cselekvésre, és fokozhatja a teljesítményt. A probléma akkor van, amikor a stressz hosszan tartó, elhúzódó. Az elsöprő vagy lankadatlan stressz pusztító hatással lehet testi és lelki jóllétünkre.

Őseinkével ellentétben a 21. századi stresszorok inkább mentális vagy érzelmi jellegűek. Ide tartoznak a kapcsolati nehézségek, a közösségi média, a pénzügyi gondok, a munkahelyi problémák, bizonytalanságok, a többfeladatos munkavégzés és az egyéb elfoglaltságok. A közelmúltban a COVID19-világjárvány, a folyamatban lévő kelet-európai konfliktus és az éghajlatváltozás pszichológiai hatásai (klímaszorongás) is hatással voltak/vannak ránk. Egy új globális felmérés bemutatta, hogy sok ember milyen mélységesen aggódik az éghajlatváltozás miatt.

Vannak olyan helyzetek is, amelyeket a szervezet stresszként is érzékelhet, amelyek gyakran kevésbé nyilvánvalóak számunkra. Ilyen lehet az intenzív edzés, a tápanyaghiány, a vércukorszint-egyensúly hiánya, a koffein, a gyógyszerek, az alkohol, az ételintolerancia, a méreganyagok és a betegségek. A növekvő stressz sokunk számára alapállapot lesz, és a tanulmányok számos, a stresszhez kapcsolódó egészségügyi problémát kimutattak, beleértve a fokozott fertőzéseket, a vércukorszint szabályozási zavarait, az alvászavarokat, a hangulati zavarokat, a gyomor-bélrendszeri problémákat és a szívbetegségeket is.

Melyek a krónikus stressz jelei illetve tünetei?

Fizikai jelek:

 • izomfeszülés és fájdalom
 • fejfájás
 • kimerültség/alacsony energia
 • magas vérnyomás
 • emésztési problémák
 • gyenge immunrendszer
 • álmatlanság
 • összeszorított állkapocs/fogcsikorgatás
 • elhízottság

Mentális tünetek:

 • depresszió
 • szorongás
 • rossz hangulat
 • pánikrohamok
 • ingerlékenység/izgatottság
 • gyenge fókusz

Az adaptogén olyan anyagra utal, amely elősegíti a szervezet alkalmazkodását mindenféle stresszorhoz, legyenek azok érzelmi, fizikai vagy környezeti tényezők. Felismerik a test szükségleteit, és segítenek a megfelelő irányba billenteni az egyensúlyt.

Az adaptogének használata több ezer éves múltra tekint vissza és mind az ájurvédában, mind a kínai orvoslásban alkalmazták. Ezek a gyógynövények aktív fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek segítik adaptogén funkcióikat. Az adaptogének számos befolyást gyakorolhatnak a szervezetre. A legszélesebb körben arról ismertek, hogy javítják a szervezet stresszre adott válaszát, de ismert az energia és a vitalitás fokozására, a hangulat stabilizálására, a nyugalom elősegítésére és a szorongás csökkentésére gyakorolt hatása is. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy sok gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunmoduláló tulajdonsággal rendelkezik.

A szervezetben a stresszre adott hormonális válasz a mellékveséken keresztül történik. A hosszútávú stressz egyik kockázata a mellékvese működésének gyengülése, amelyet „mellékvese-fáradtságnak” neveznek. Ezt a kortizol és más fő mellékvesehormonok szekréciójának zavara jellemzi és olyan tüneteket okozhat, mint az alacsony energiaszint, fáradtság, hangulati problémák és alvási problémák. Figyelemre méltó, hogy az adaptogének működnek akár mellékvese-fáradtság, akár túlzott stimuláció esetén is. Például egy adaptogén az egyén szükségleteitől függően nyugtató hatású lehet az egyik emberre, vagy energizáló hatással egy másikra.

A stresszorok a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely stresszválaszának kiváltásával okoznak stresszt. A különféle adaptogén növények farmakológiai profilja összetett, és növényenként eltérő lehet, de a vizsgálatok azt sugallják, hogy a legtöbb adaptogén a HPA tengelyre gyakorol hatást. A HPA tengely alapvető fontosságú a homeosztázisban, a stresszreakciókban és az energia-anyagcserében. A kutatások azt sugallják, hogy az adaptogének kölcsönhatásba léphetnek az immun-neuro-endokrin rendszerrel, ami segít a szervezetnek szabályozni az energiafelhasználást és az immunvédelmet. Tanulmányok kimutatták, hogy az adaptogének bevitele befolyásolhatja a nitrogén-monoxid-szintet, a vércukorszintet, a kortizolszintet, a plazma lipidprofilját és a májenzimek működését.

Ashwagandha

Az Ashwagandha – más néven Withania somnifera vagy indiai ginzeng – egy cserje, amelyet az ájurvédikus szakemberek régóta használnak a belső nyugalom elősegítésére. Az Ashwagandha egy erős adaptogén, amely leginkább szorongásoldó és stresszoldó hatásairól ismert. Használták az alvás és a memória javítására, a gyulladások és az oxidatív stressz csökkentésére is. Az agyban az Ashwagandha vegyületei erős antioxidánsként működnek, amelyek megvédhetik a neuronokat a szabadgyökök károsodásától, megőrizve az ellenállóképességet. Az Ashwagandha hasznos a mellékvese működési zavarai esetén is, csökkenti a krónikusan megemelkedett kortizolszintet, javítja a koleszterinegyensúlyt és segíti a szervezet stresszel szembeni ellenállóképességét.

Kimutatták, hogy az Ashwagandha csökkenti a szorongást és a gyulladásokat. Ezenkívül egy randomizált, kettős vak placebo-kontrollos vizsgálat az Ashwagandha gyökér hatékonyságát vizsgálta a stressz és a szorongás csökkentésében olyan felnőtteknél, akiknek kórtörténetében jelen volt a krónikus stressz. A tanulmány kimutatta, hogy az Ashwagandha jelentősen csökkentette a stressz, a depresszió, a szorongás érzését, valamint jelentősen javította a hangulatot és az általános jólétet.

Más tanulmányok kimutatták, hogy Ashwagandha

 • megakadályozza a mellékvese stressz miatti kortizol- és aszkorbinsav-csökkenését,
 • hasznos lehet a gyomor-bél traktus stressz okozta fekélyeinek megelőzésében,
 • krónikus stressz alatt álló felnőttek testtömeg-szabályozására használható (egyre több bizonyíték utal arra, hogy szignifikáns pozitív összefüggés van a megnövekedett kortizolszint és a súlygyarapodás között),
 • elősegíti a nyugodt és pihentető alvást.

Rhodiola

A Rhodiola – más néven Rhodiola rosea, aranygyökér vagy sarkvidéki gyökér – a világ hidegebb hegyvidékein nő. Számos fitokemikáliát tartalmaz, beleértve a rozavint és a szalidrozidokat, amelyek a gyógynövény elsődleges aktív összetevői. A Rhodiola elősegítheti a nyugodt érzelmi állapot kialakulását, és az energia, az állóképesség és az erő növelésére, valamint a szervezet stresszhez való alkalmazkodásának és ellenállóképességének növelésére szolgál, illetve kulcsfontosságú adaptogén a szorongás csökkentésére. Számos tanulmányt készítettek a rhodiola előnyeiről, és kimutatták, hogy

 • csökkenti a szorongásos tüneteket,
 • javítja a hangulatot,
 • csökkenti a fáradtságot,
 • javítja a depressziót,
 • javítja az alvást;
 • a krónikus fáradtság szindróma és a fibromyalgia kezelésére is hatékonyan alkalmazták.

Siberian Ginseng

A szibériai ginzeng – más néven eleuthero – egy fás szárú cserje, amelyet évek óta használnak a keleti országokban, köztük Kínában és Oroszországban. A szibériai ginzeng eleutherozidokat tartalmaz, aktív összetevőket, amelyek biztosítják a gyógynövény adaptogén hatását. A szibériai ginzenget hagyományosan az immunrendszer erősítésére és általános stimulánsként használták, és egyik fő célja az idő múlásával az volt, hogy növelje a szervezet energiáját és vitalását. A szibériai ginzeng stimulálja a mellékveséket, így az energiaszegénység és a fáradtság tünetei enyhülnek. A keringés fokozásával a szibériai ginzeng hozzájárulhat az agy véráramlásának fokozásához, javítva a mentális funkciókat, például a memóriát és a koncentrációt. Számos tanulmány vizsgálta a szibériai ginzeng hatását, melyek az alábbiak:

 • növekvő energia,
 • csökkenő fáradtság,
 • a gyakorlati teljesítmény fokozása;
 • egy férfi sportolókkal végzett humán vizsgálatban a szibériai ginzengről kimutatták, hogy fokozza az állóképességet és javítja a szív-érrendszeri funkciókat;
 • egy további humán vizsgálat kimutatta, hogy a szibériai ginzeng elérheti a kortizolküszöböt, amely alatt növeli a kortizolszintet, felette pedig csökkenti.

A modern világban a stressz mindennapi életünk része, ezért fontos, hogy megtaláljuk a módját a stressz kezelésének és a szervezet védelmének a stressz hatásaitól. A krónikus stressz tünetei életünk számos területére negatívan hathatnak. Az adaptogének támogatják a szervezetet azáltal, hogy segítik a stresszhez való alkalmazkodást és pozitív reagálást. Ezt sokféleképpen megtehetik, beleértve az energia növelését, a kortizol normalizálását, a fáradtság csökkentését. Az adaptogének számos egyéb előnnyel is járnak, gyakran antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló tulajdonságaik miatt.

forrás: https://blog.cytoplan.co.uk/adaptogens-ancient-herbs-for-modern-life/