„Több éve dolgozom háziorvosként és biztosan állítom, hogy hőemelkedéssel vagy lázzal, gyengeséggel vagy izom- és végtagfájdalmakkal, orrfolyással vagy hasmenéssel, köhögéssel vagy hányingerrel, stb. járó fertőző betegségek az év minden hónapjában nagy számban előfordultak, ez idén sincs másképp. Bízzunk a saját testünkben!” Dr. Dobos Vadim háziorvos tanácsai a vírusfertőzések legyőzéséhez.

A vírusfertőzések legyőzésének 5-ös szabálya

Alapigazságok

1. Az emberi szervezet tökéletesen működik – amíg tönkre nem tesszük.
2. Az immunrendszerünk is tökéletesen működik – orvosi segítség nélkül is, megvédi a szervezetünket a több ezer különböző vírustörzs ellen.
3. A félelem, az aggódás, a szorongás, a stressz – amely minden nap ránk zúdul a médiából, gyengíti az immunrendszerünket és védtelenné tesz a fertőző betegségekkel szemben.
4. A légző- vagy emésztőrendszeri fertőző betegségek túlnyomó többségét (90-100%) vírusok okozzák.(1)
5. Számtalan vírustörzs létezik a Földön, amelyek képesek megbetegíteni az embert: RS-, influenza-, parainfluenza-, adeno-, rhino-, enterovírusok, stb., mindegyik családban számtalan törzs és altörzs. (2)
6. A vírusfertőzések kezelésére jelenleg nincs semmilyen gyógyszerünk – csak az immunrendszerünkben bízhatunk.
7. Sok orvos mégis 80-90%-ban indokolatlanul antibiotikumot ír fel fertőző betegségekre, részben mert nem vállalják a felelősséget, részben mert engednek a beteg követelésének. (3) Egyszerűbb és gyorsabb felírni az antibiotikumot és lázcsillapítót, mint negyedóráig kérdezgetni a beteget a tünetekről és meggyőzni őt a helyes kezelésről, annak magyarázatáról.
8. Az antibiotikumok viszont csak a baktériumok okozta fertőzésre hatnak, akkor sem minden esetben – a vírusos eredetűre egyáltalán nem.

A fentiekből logikusan következik:

· az antibiotikum adása nem gyógyítja a fertőző betegségek 90-100%-át (4), sőt,
· a garat és az emésztőrendszer baktérium-összetételének megváltoztatásával gyengíti az immunrendszerünket, ezáltal is nehezítve a mihamarabbi gyógyulásunkat.

Mit lehet mégis tenni, ha elkapott egy vírus?

· hallgatni, követni a testünk üzenetét ahelyett, hogy megpróbálnánk akaratunkat ráerőszakolni a testünkre,
· segíteni a testünket, segíteni az immunrendszerünket, hogy megvédjen minket a betegségtől, ahogy teszi ezt már több tízezer éve,
· követni az alábbi „5”-ös szabályt minden vírusfertőzésnél (pld. COVID esetén is – volt alkalmam kipróbálni több tucat COVID-os betegnél).

1. szabály – pihenés és alvás (szervezetünk tehermentesítése)

Fertőző betegségek esetén a betegek különböző súlyosságú gyengeségre panaszkodnak. Az emberek ennek ellenére dolgozni, bevásárolni,szórakozni, járnak, stb., és közben csodálkoznak, hogy miért nem gyógyulnak. Az általános gyengeségérzéssel a szervezetünk jelzi, hogy pihenésre, tehermentesítésre van szüksége a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ilyenkor a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni a mozgást – otthon kell maradni, feküdni, pihenni, naponta többször is aludni, hogy a szervezetünk a rendelkezésére álló napi energiamennyiség legnagyobb részét a vírusok elpusztítására tudja felhasználni. Minél többet mozgunk, annál kevesebb szabad kapacitás marad a fertőzés legyőzésére.

2. szabály – böjtölés (szervezetünk tehermentesítése)

Fertőző betegségek esetén a betegek különböző mértékű étvágytalanságot tapasztalnak. Ilyenkor az aggódó anyuka vagy nagymama összeállít egy ötfogásos lakomát, azzal a címszóval, hogy most meg kell erősödni. A valóság ezzel szemben pont a fordított. Az emésztés nagyon energiaigényes feladat – a napi energiaszükségletünk 30%-a az emésztőrendszer működésére megy el, ami kb. 600 kcal veszteséget jelent naponta. Mennyi 600 kcal? Ennyit akkor égetünk el, ha 1 óra alatt 12 kilométert futunk! Ha nem eszünk semmit, akkor ezt a 600 kcal-át megnyerjük, amelyet a szervezetünk a fertőzés gyors leküzdésére fordít.
A beteg gyermek visszautasítja az ételt, és csak italt kíván. A beteg kutya meghúzza magát a kutyaházban, és napokig semmit sem eszik. A beteg élőlények ösztönösen helyesen viselkednek: böjtölnek. A beteg szervezet a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen energiát a test saját raktáraiból nyeri.

3. szabály – lázcsillapítók kerülése

 

A láz elősegíti a szervezet fertőzésekből való felépülését. A láz az evolúció során azért maradt fenn, mert túlélési előnyt biztosít az egyed számára. Az immunrendszerünket gyengítjük, amikor a legkülönbözőbb láz- és fájdalomcsillapítókkal tömjük magunkat. Azután meg csodálkozunk, hogy miért vagyunk már egy hete betegek és nem tudunk meggyógyulni.
A láz gyógyító ereje:
· az immunválaszok felgyorsulnak a magasabb hőmérsékleten,
· a fehérvérsejtek gyorsabban szaporodnak, fürgébben mozognak és serényebben pusztítják a testünkbe jutott vírusokat és baktériumokat,
· a 38-39 fokos láz már önmagában megöli a vírusok zömét vagy legalább gátolja szaporodásukat,
· fokozza a kórokozók és méreganyagok kiválasztását.
A fentiek miatt ne vegyünk be semmilyen láz- vagy fájdalomcsillapítót, ne fogjuk vissza az immunrendszerünket, de rendszeresen ellenőrizzük a testünk hőmérsékletét lázmérővel. Ha a lázunk megközelíti a 39 fokot, akkor már bevehetünk egy kisebb adag lázcsillapítót (pl. fél tabletta), de csak annyit, hogy a lázunk ne menjen 38 fok alá. Megéri inkább fél-egy napot lázasan feküdni és gyorsan meggyógyulni, mint lázcsillapítókkal begyógyszerelve magunkat hetekig lábadozni.

4. szabály – nagy mennyiségű C-vitamin-fogyasztás

A mi szervezetünk nem képes C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel kell a testünkbe juttatnunk. Fertőzés esetén a testünk C-vitamin-szükséglete többszörösére emelkedik. Megfelelően magas mennyiségben a C-vitamin megelőzheti a vírusos megbetegedést, és nagyban meggyorsítja a gyógyulást.
A C-vitamin hatása a fertőzés legyőzésére:
· különleges vírusgátló hatással rendelkezik, melynek során hatástalanítja a vírusok RNS-ét vagy DNS-ét, vagy a vírusok összekapcsolódását,
· serkenti az ún. interferon termelődését, mely segít annak megelőzésében, hogy a sejteket vírus fertőzze meg,
· elősegíti az ellenanyagok termelődését és tevékenységét,
· a falósejtek működését serkenti, amelyek elpusztítják (felfalják) a vírusos részecskéket.
A nagyobb adagok fogyasztásától sem kell félnünk, hiszen Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitamin felfedezéséért Nobel díjat kapott, minden áldott nap 8000 mg C-vitamint szedett – 93 éves korában halt meg (nem C-vitamin túladagolásban). Jómagam több mint 6 éve 3-4000 mg C-vitamint szedek, amelyet ritka betegségeim alatt 6-8000 mg-ra emelek.

5. szabály – nagy mennyiségű D-vitamin-fogyasztás

 
A D-vitamin a fertőzésekkel szembeni védekező immunválaszt több ponton is fokozza:
· szabályozza az immunrendszer működését,
· fokozza a monociták aktivitását és faló (pusztító) kapacitását,
· fokozza a vírusok elölését,
· fokozza a kórokozóellenes hatású peptidek, defensinek és cathelicidin termelését,
· csökkenti a gyulladáskeltő és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét – a citokin vihar ellen dolgozik.
Egy idei spanyol vizsgálat során kiderült, hogy a kórházba került igazolt covidos betegek D-vitamin nélkül 50%-ban, míg 20 000 NE napi D-vitamin-adagolás esetén csak 2%-ban igényelték az intenzív terápiás kezelést.
Fertőzések esetén tehát a napi D-vitamin-adagunkat akár a duplájára is emelhetjük. Idén januárban én is elkaptam a rendelésen a sok lázas, köhögő betegtől egy vírusos fertőzést, amely nagyfokú gyengeséggel és 38,7 fokos lázzal járt. 40 000 NE D-vitamint és 8000 mg C-vitamint szedtem naponta – a harmadik napon – 2 nap fekvés után – már olyan erősnek éreztem magam, hogy kimentem futni és lefutottam a szokásos 8 kilométert.

Összegzés

Fertőző betegség esetén nyugodjon le és bízzon a saját testében:
1. minél kevesebbet mozogjon – pihenjen, feküdjön, aludjon,
2. böjtöljön 2-3 napot – csak vizet és teákat fogyasszon,
3. ne vegyen be láz- és fájdalomcsillapitót 39 fok alatt,
4. szedjen legalább 4 x 1000 mg C-vitamint naponta és
5. legalább 20.000 NE D-vitamint naponta.

 Ez a cikk – amelynek tartalmával alapvetően egyetértünk – nem helyettesíti a személyes terápia, és a személyre szabott dózisok kialakítását. Lehetnek olyan esetek, betegségek vagy állapotok, amelyek a fentiek alkalmazását nem teszik lehetővé. Mielőtt nagy dózisú terápiába kezdene, konzultáljon szakemberrel!

 

 

 

Forrás: Dr. Dobos Vadim

A képek illusztrációk.