A nutrigenetika és a nutrigenomika a gének és a tápanyagok közötti kölcsönhatások feltárásával foglalkozik, egy egészségesebb élet kialakítását és a táplálkozáshoz köthető megbetegedések elkerülését célozza meg.

A nutrigenomika és a nutrigenetika segítségével lehetőség nyílik a valódi individuális, genetikai szükségleteknek megfelelő táplálkozás koncepciójának megvalósítására, személyre szabott táplálkozási tanácsokat kaphatunk a genetikai profil ismeretében az egészség fenntartásának és védelmének érdekében. 

A  nutrigenomika a tápanyagok DNS-re, a fehérjékre és az anyagcsere-folyamatokra kifejtett hatását tárja fel, azt vizsgálva, hogy a táplálék bioaktív összetevői hogyan befolyásolják a gének kifejeződését, működését. A nutrigenetika legfőbb célja pedig, hogy megmagyarázza, genetikai felépítésünk hogyan képes befolyásolni a táplálkozás és betegségek közti kölcsönhatást, vagyis génjeink hogyan hatnak a tápanyagok hasznosulására a szervezetben.

A gének és a táplálkozás közötti kölcsönhatások

Egy betegségre való hajlam hordozása nem jelenti egyértelműen a betegség idővel történő kialakulását, mivel az életmódunkkal nemcsak elősegíthetjük azt, de akár meg is előzhetjük, vagyis életmódunk, étrendünk révén nemcsak „hozzáigazodhatunk” a genetikailag megszabott szükségleteinkhez, hanem hatással lehetünk génjeink működésére is.

A vezető halálokok között olyan betegségeket találunk, amelyek a táplálkozással befolyásolhatók, így az első fontos lépés ezek megelőzésére a helyes táplálkozás lenne. 

Csakhogy  nem mindenkinek jelenti ugyanazt a helyes táplálkozás.

A gének azonosításával kideríthető a betegségekre való hajlam is, így időben elkezdhető a megelőzés, még az első tünetek jelentkezése előtt.

Genetikai felépítésünk meghatározza megjelenésünket és testünk működését is. A működést illetően egyéni eltérések lehetnek, amelyek befolyásolják például az étrendre adott különböző reakcióinkat. Így lehetséges az, hogy egyeseknél a telített zsírsavakban, koleszterinben gazdag étrend mellett sem emelkedik a koleszterinszint, míg mások szervezetében a szigorúan tartott diéta mellett is megemelkedhet a vérzsírok szintje. A nutrigenomika segítségével azonban lehetővé válik annak felderítése, hogy kinek mi a legjobb, az egyes tápanyagokból mekkora a szükséglete. 

Nutrigenetika-Nutrigenomika

A nutrigenomika az a tudományág, amely azt vizsgálja, hogy a táplálkozás, a táplálékkal bevitt anyagok hogyan befolyásolják génjeink működését. A gének jelenléte még nem minden esetben jelenti az általuk kódolt tulajdonság megjelenését, a gén aktivizálódását külső tényezők is befolyásolják, mint pl. az élelmiszerek.

A nutrigenomika alapján esély nyílik az egészség megtartására és számos betegség megelőzésére, felhasználva az egyén genetikai bázisának és a tápanyagok erre gyakorolt hatásának összefüggéseit.

A táplálkozásgenomika az étrend különböző összetevői, a tápanyagok és a genomvariációk génkifejeződésre gyakorolt kölcsönhatásait vizsgálja. Nutrigenomikai értelemben a tápanyagok olyan jelek, amelyeket a sejtek érzékelőrendszere felismer, hatásukra megváltozik a génexpresszió, valamint a fehérje- és a metabolittermelés. Nemcsak a táplálékok minősége, hanem a mennyisége is jelentősen befolyásolja a génkifejeződést. A nem megfelelő táplálékbevitel genetikai instabilitást, a szükségletnél nagyobb energiabevitel pedig abnormális génexpressziót és ezzel összefüggő betegséghajlamot eredményez.

A táplálkozásgenetika, vagyis a nutrigenetika a nutrigenomika megfordítása, azt vizsgálja, hogy az egyéni genetikai háttér hogyan befolyásolja a tápanyagok hatását.

Egy enzimet kódoló génben vagy annak szabályozó régiójában megjelenő genetikai variánsok módosíthatják annak aktivitását, amellyel hozzájárulhatnak a tápanyagok felszívódásában, tárolásában, kiválasztásában és a jóllakottságérzésben tapasztalt egyéni különbségekhez.

A Genom teszt

A Lifecode Gx® a legújabb genomikai tudományos eredményeket alkalmazza, hogy lehetővé tegye az egészség megelőző, proaktív és személyre szabott megközelítését.

A Lifecode Gx® speciális nutrigenomikai DNS-teszt paneleket kínál, amelyek tájékoztatják arról, hogyan csökkenthetők az öröklött egészségügyi kockázatok személyre szabott táplálkozással és életmódváltással.

A genotípus eredményeit a táplálkozással és más környezeti tényezőkkel (alvással, stresszel, fizikai aktivitással és azokat befolyásoló vegyi anyagokkal) összefüggésben mutatjuk be. Egyedülálló színkódolt útvonaldiagramjaink könnyen áttekinthető vizuális összefoglalókat adnak, valamint mélyreható betekintést nyújtanak az egyes genotípusok kockázataiba vagy lehetséges védőhatásaiba. Ez lehetővé teszi az eredmények mélyebb és holisztikus megértését és a leghatékonyabb életmód- és táplálkozásbeli változtatások azonosítását.