Szerelmi kapcsolataink bizonyítottan jó hatást gyakorolnak szervezetünkre. Több kutatást is végeztek, amelyek alátámasztják, hogy a szerelem ereje képes csökkenteni a magas vérnyomást, megszünteti a depressziót, segít leküzdeni a stressz negatív hatásait és felgyorsítja a gyógyulás lassú folyamatát. Nézzünk meg néhány közelmúltban végzett kutatást, amely ezt bizonyítja.
Holt-Lunstad tanulmánya például arra az eredményre jutott, hogy a boldog házasságban élő párok vérnyomása alacsonyabb, mint az egyedülálló embereké, viszont a boldogtalan házaspárok vérnyomása mindkét csoportnál magasabb volt.

Arthur Aron, a New York-i Stony Brook Egyetem szociálpszichológusa MRI-felvételeket készített a szerelem különböző fázisaiban lévő emberek agyáról és összehasonlította a friss szerelmesek, a tartós kapcsolatban élők, valamint a nemrég elhagyott emberek agyi MRI-felvételeit, és azt állapította meg, hogy a szerelem érzése az agyból dopamintermelést vált ki (amely az örömérzetért és a motivációért felelős). Eközben az Észak-Karolinai Egyetemen és a Pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen végzett tanulmányok azt állapították meg, hogy a szerelem hatására az agyban termelődő oxitocin csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást, valamint javítja a közérzetet és megemeli a fájdalom ingerküszöbét is.
Amikor szexuális kapcsolatra is sor kerül a szerelmesek között, az mindenképp nyomot hagy testükön-lelkükön, hiszen amíg tart az intim együttlét, az rendszerint biztosítja, hogy szellemileg-fizikailag jól érezzük magunkat. A kielégítő és rendszeres szexuális élet jó közérzetet, derűs nyugalmat kölcsönöz és egyben stresszoldó is, olykor pedig altató hatású. Az orgazmus utáni pillanatokban sokan a teljes elégedettség és nyugalom szintjét érik el.

A szeretett partner karjaiban ugyanis rendszerint eloszlik az aggodalom, megszűnik a szorongás. Ennek hátterében is valószínűleg a hormonok állnak, melyek ösztönzik a pozitív gondolatokat, és messzire űzik a napi gondokat.

A gyakori intim együttlét akár 10 évvel is fiatalíthat. Erre a megállapításra egy skót pszichológus jutott, amikor a 80-as években olyan személyeket tanulmányozott, akik korukhoz képest feltűnően jól tartották magukat.

Gondolkodott már azon, hogy miért van az, hogy az öregdiákok érettségi találkozóján egyesek sokkal fiatalabbnak látszanak a többieknél? Egy svéd pszichológus erre kereste a választ: 3500, 28-102 év közötti személlyel készítette el a felmérést, akikkel szemben az volt az elvárás, hogy mindnyájan érezzék úgy, hogy a valódi koruknál sokkal fiatalosabbak. Azután olyan kérdőívet töltetett ki velük, amely szexuális szokásaikra, életvitelükre vonatkozott. A felmérés során megállapította, hogy fiatalosságunk megőrzésében 25% genetikai adottság játszik közre – a többi életstílusunktól, (dohányzás, rendszertelen étkezés, nagymértékű alkoholfogyasztás, kevés alvás, elégtelen vízfogyasztás, mozgás stb.), viselkedésünktől (stressz kezelése) függ. Kiemelte azt is, hogy fittnek maradni nem jelenti azt, hogy visszafogott, „szerzetesi” életet kellene élni, sőt a rendszeres és gyakori szerelmi együttlét a nőknél előmozdítja a fiatalos külső megőrzését, elősegítő hormonok termelődését, egyúttal javítja mindkét nem esetében a szervezet oxigénellátását, fokozza a vérkeringést (ami jót tesz a bőrnek is). És nem utolsósorban pszichés ösztönzést ad: hiszen akinek állandó intim partnere van, az többet törődik a külsejével is.

Forrás: budapestplasztika.hu