Amint felbukkannak az első napsugarak, és az idő is kezd egyre langyosodni-melegedni, a kedvünk azonnal felderül. De vajon pontosan mitől? A kutatók is találtak válaszokat, nézzük most ezeket!

Most ugyan sajnos egyre nehezebb a helyzet világszerte, de ennek ellenére is arra biztatunk mindenkit, hogy amennyit lehet, mozduljanak ki, legyenek a napon a kertben, vagy akár erkélyen, gangon, nyitott ablaknál, mert talán egy kicsit könnyebb lesz így elviselni a korlátozásokat.
Hogy hatékonyan termelődhessen szervezetünkben a D-vitamin a napsugárzás hatására, fontos, hogy fedetlen karokkal-lábakkal tartózkodjunk a szabadban!

 
1. Terápia a testnek, léleknek – a napfény csökkenti a rákbetegségek kialakulásának esélyét. Amerikai kutatók egy csoportja bebizonyította, hogy a daganatos betegségek és a D-vitamin hiánya kapcsolatban állnak egymással. Megfigyeléseik alapján pl. a New Yorkban élőknek háromszor akkora az esélyük a vastagbélrákra, mint a mexikóiaknak. Továbbá a magas D-vitamin-szinttel rendelkező idősebb nőknél 60%-kal csökken a rákos megbetegedések kialakulásának esélye.
2. A depresszió ellenszere (most talán emiatt van a legnagyobb szükségünk a napozásra) – több kutatás is alátámasztotta, hogy a napfürdő növeli a libidó szintjét, illetve a szerotonin termelődésének köszönhetően a napfény enyhíti a depressziós tüneteket és pozitív hatással van a közérzetre.
3. Gyógyítja a bőrbetegségek egy részét – a napozás segíthet a pikkelysömör gyógyításában – bár ennek még nem találták meg az ideális ellenszerét, egyelőre annyit biztosra vesznek a szakértők, hogy a 4 héten át tartó rendszeres napozás 84%-ban képes visszaszorítani.
4. Jó hangulatot teremt – napozás közben elernyednek az izmok, a napfénynek pedig jótékony hatása van az ízületekre is. A nap növeli a férfiak tesztoszteron-, illetve a nők progeszteronszintjét. A szerotonin, melynek szintjét ugyancsak emeli a napfény, kiváló pszichikai és fizikai állapotot teremt.
5. Gyógyír a stresszre – a nap elkergeti a stresszt! Plusz erősíti az immunrendszert, javítja az endokrin funkciókat és helyreállítja a bioritmust. A napfény továbbá az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre is bizonyítottan jó hatással van.
6. A csontok és az izmok szövetségese – bár első látásra furcsa, de a csontok egészsége is nagyrészt a napfényen alapszik. A nap hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin, ami a kalcium megkötéséért (is) felelős. E páros garantálja számunkra csontjaink, fogaink időtállóságát. A kutatók bebizonyították, hogy a napfény hatására csökken a csontritkulás és a sclerosis multiplex kialakulásának esélye.
7. Kiváló altató – a napfény az alvás minőségére is hat. Ha többet tartózkodunk a napon, serkentjük a melatonin természetes termelődését éjjel, és ez pihentető alvást eredményez.
Forrás: twice