A koronavírus-járvány pusztító hatással volt az Egyesült Államok tinédzsereinek mentális egészségére – derült ki a nonprofit FAIR Health által végzett orvosi dokumentumok és biztosítási igények elemzéséből, mely szerint a túladagolás, a szándékos önkárosítás, a szerhasználat, a depresszió és a szorongásos rendellenesség mindegyike jelentősen megnőtt 2020-ban az előző évekhez képest. 

A Fair Health több, mint 32 milliárd magánegészségügyi kárigény adatait elemezte, nyomon követve a 2020 januártól novemberig tartó havi változásokat a 2019-es év azonos időszakaihoz képest. A legjelentősebb csúcsokat a pandémia korai szakaszában jegyezték. A mentálhigiénés problémákhoz kapcsolódó biztosítási kárigények száma a 13-18 éves korosztályban 2020 márciusában és áprilisában közel kétszerese volt az előző éves adatoknak. 
Az adott korcsoportban a túladagolással kapcsolatos igények 119%-al emelkedtek, míg az általános aggodalomra és súlyos depresszióra vonatkozó esetek 94, illetve 84%-al emelkedtek. A szándékos önkárosítás iránti igények az összes orvosi igénybevétel százalékában 99,8%-al növekedtek, szintén a 13-18 éves korosztályban. Ezek az értékek 2020 novemberéig magasak maradtak.
“Tudjuk, hogy a tinédzserek körében magas a mentális betegségek aránya”- mondta Dr. Jess Shatkin (NYU Langone Orvosi Központ Gyermektanulmányi Központja) a MedPage Today-nek. “Most, a pandémia idején szüleik küzdenek a párkapcsolatokkal, munkahelyekkel, az élelmezésbiztonsággal. Látják a kiszolgáltatottságot és ez sebezhetőbbé teszi őket.” 
Míg a COVID-19 megerősített esetei és halálesetei egyértelműen nyomon követhetőek, a világjárvány által az emberek mentális egészségére gyakorolt hatás már nem olyan könnyen számszerűsíthető. A Fair Health szerzői a fertőzéssel kapcsolatos félelmeket, bánatot, gazdasági instabilitást és társadalmi elszigetelődést említik olyan tényezőkként, melyek kiválthatják a fokozott mentális problémákat. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok tavaly nyáron közzétett  jelentése megállapította, hogy a depresszió prevalenciája 2020 júniusában megközelítőleg négyszer nagyobb volt, mint 2019 második negyedévében, a szorongásos esetek száma kb. háromszor nagyobb. Számos más tanulmány kimutatta, hogy a fiatalok különösen kiszolgáltatottak a mentális egészségi problémákkal szemben, főként az iskolák bezárása miatt, ami elzárja őket a barátoktól és a tanároktól.