Kutatások szerint a halolaj-kiegészítőknek antibakteriális tulajdonságaik lehetnek, lebonthatják az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé vált „szuperbaktériumokat”

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az antibiotikum-rezisztencia az egyik legnagyobb veszély az emberi egészségre nézve. A jelenleg szinte ártalmatlannak tartott fertőzések egy napon gyógyíthatatlanok lehetnek, és az egykor hatásos gyógyszerek használhatatlanná válhatnak.

Az antibiotikumok annál kevésbé hatékonyak, minél többször használják őket. A nem megfelelő felírások és a gyógyszereket nem megfelelően szedő betegek azt eredményezhetik, hogy sok bakteriális fertőzésben rezisztencia alakul ki, megkerülve a gyógyszert, amely megpróbálja elpusztítani őket.

Az adelaide-i Flinders Egyetem tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a halolaj-zsírsavak antibiotikumokkal történő együttes szedése segíthet a rezisztencia kivédésében.

Az mBio folyóiratban a tudós csapat elmagyarázza, hogy a halolaj-kiegészítők miként rendelkeznek antimikrobiális tulajdonságokkal, biztonságos és könnyen hozzáférhető megoldást kínálva a gyógyszer rezisztenciára. A kutatás gyerekcipőben jár még, nem világos, hogy egy személynek mennyi táplálékkiegészítőt kell szednie a probléma leküzdéséhez.

“Tanulmányaink azt mutatják, hogy a sejtek egyik fő antibiotikum-rezisztencia-mechanizmusát negatívan befolyásolhatja az omega-3 lipidek felvétele” – mondta Dr. Bart Eijkelkamp, a tanulmány szerzője.

“A kísérletek és a kiegészítő szuperszámítógépes modellezése során megállapítottuk, hogy ezek, a halolajban lévő zsírsavak érzékenyebbé teszik a baktériumokat a különféle általános antibiotikumokkal szemben.”

A tudósok az Acinetobacter baumannii baktériumra összpontosítottak. A gyakran kórházban elkapott A. baumannii „példátlan mértékű antibiotikum-rezisztenciát fejlesztett ki szerte a világon”.

“Kutatásunk kimutatta, hogy a halolaj zsírsavai a baktériumok membránjának részévé válnak, és ezáltal a behatoló baktérium membránját áteresztőbbé és érzékenyebbé teszik a támadó antibiotikumokkal szemben” – mondta Dr. Felise Adams, a társszerző.

Egyes antibiotikumok a baktériumok sejtfalát célozzák, megölve ezzel a kórokozókat. Mások akként működnek, hogy elnyomják a baktériumok osztódását, így a páciens immunrendszerének nagyobb esélyt adva a fertőzés természetes leküzdésére.

A baktériumok gyorsan mutálódnak. A „legrátermettebbek túléléséhez” hasonlóan azok a mutációk, amelyek lehetővé teszik a baktériumok számára, hogy túl járjanak az antibiotikumok eszén, megmaradnak. Ezeket a mutációkat azután átadják a baktériumok között a következő generációknak.

A halolaj-kutatásról szólva Dr. Megan O’Mara társszerző – az Ausztrál Nemzeti Egyetemről – azt mondta: „A káros baktériumok páncéljában lévő rés fontos előrelépést jelent az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát kifejlesztő szuperbaktériumok terjedése elleni küzdelemben.”

Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzések ellen hatásosak, azonban az orvosok tévedésből vírusok, például megfázás és influenza ellen is felírták ezeket a gyógyszereket. Ez nagyobb esélyt ad a baktériumoknak a rezisztencia kialakítására. Az is közrejátszik a problémában, hogy a betegek nem megfelelően szedik be az antibiotikumot, például túl korán abbahagyják.

2015-ben csak Angliában 6,5%-kal nőtt az antibiotikum-használat az elmúlt négy év során. Az Egyesült Államokban a felírt gyógyszerek legalább 30%-át „feleslegesnek” tartják.

Az egyik legismertebb példa a meticillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA).

A S. aureus baktérium körülbelül 30-ból egy ember bőrén él ártalmatlanul. Ha azonban bejutnak a szervezetbe, a S. aureus veszélyes fertőzéseket válthat ki. A meticillin antibiotikumra rezisztens MRSA állítólag évente több embert öl meg az Egyesült Államokban, mint a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS), a Parkinson-kór, a tüdőtágulás és a gyilkosság együttvéve.

A szexuális úton terjedő gonorrhoea, amelyet évente körülbelül 44 000 ember kap el az Egyesült Királyságban, szintén „szuperbaktériummá” fejlődött. Az antibiotikumok egyetlen osztálya hatásos még mindig, a cefalosporinok.

Míg a tudósok a probléma megoldásán dolgoznak, a lakosság segíthet az antibiotikum-rezisztencia leküzdésében azzal, ha gondosan betartja az előírásokat, soha nem osztja el, vagy hagyja ki az adagokat.

A megfelelő kézhigiénia és naprakész vakcinázás szintén segíthet.