A  folsav folát formájában fontos a terhesség szempontjából, mivel segíthet megelőzni a idegcsőzáródás rendellenességnek nevezett fejlődési zavarokat. A folát a B-vitaminok csoportjába tartozik, szükséges az egészséges növekedéshez és fejlődéshez. Ezt a vitamint, ha természetes módon megtalálható az élelmiszerekben, például zöld leveles zöldségekben, „folát” néven ismerjük, és „folsavként”, amikor élelmiszerekhez, például kenyérhez és reggeli gabonafélékhez adják, vagy étrend-kiegészítőkben használják.
A folátról kimutatták, hogy különösen fontos az idegrendszer fejlődésében és a csecsemők idegcsőhibáinak (NTD) megelőzésében. A nyitott gerinc az egyik leggyakoribb születési rendellenesség. A terhesség első heteiben alakulhat ki, amikor az agy és a gerincvelő fejlődik. A legtöbb idegcsőhiba megelőzhető, ha elegendő folátot viszünk be a terhesség előtt és a terhesség korai szakaszában is. Elég foláthoz jutunk, ha folsavban gazdag ételeket fogyasztunk, és kiegészítőket szedünk.


Folátban gazdag ételek


Sok élelmiszer természetesen gazdag folátban. Figyelembe kell venni azonban, hogy a folsav vízben oldódik, és a főzés során könnyen megsemmisül. A zöldségeket ezért a legjobb minimálisan hőkezelve, vagy akár nyersen fogyasztani. A legjobb megoldás a párolás vagy a mikrohullámú sütés. A természetes folát forrásai a következők: brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, spenót, zöldbab, saláta, gomba, paszternák, csemegekukorica, cukkini, avokádó, grapefruit, narancs, csicseriborsó, szójabab, limabab, vörös vesebab, lencse, szárazbab, tojás, dió.


Nagyobb dózisú folsav

Sok nőnél nagyobb a kockázata annak, hogy a terhességet idegcsőhiba befolyásolja, nekik azt javasolják, hogy 12 hetes terhességükig minden nap szedjenek nagyobb mennyiségű folsavat. Azoknál a nőknél nagyobb a kockázat, ha
nekik vagy partnerüknek idegcsőhibája van, korábbi terhességük során előfordult idegcsőhiba vagy cukorbetegségük van.

Folsav, folát-kiegészítők

Szervezetünk a folsavat lassabban tudja hasznosítani, mivel előbb foláttá kell alakítania. Ehhez egy bizonyos enzim, az MTHFR hibátlan működése szükséges. Ha ez az enzim valamiért mégsem működik megfelelően, vagy hiányzik, úgy a szervezet a folsavat nem képes megfelelően hasznosítani. 2015-ben a Terranova úgy döntött, hogy az összes standard folsavat metilfoláttal helyettesíti. Ezt a döntést kutatásokkal támasztották alá, amelyek azt mutatták, hogy az emberek jelentős részét olyan genetikai mutáció sújtja, amely megakadályozza a folsav megfelelő metabolizmusát. A mutációval (MTHFR mutáció) rendelkezők csak a természetben előforduló formában használhatják a folátot. A Terranova önálló metil-folát terméke azok számára készült, akiknek nagyobb mennyiségű folátot kell fogyasztaniuk, mint amennyit egy multivitaminban vagy B-komplexben találnának. Ebben a készítményben a Magnifood complex nemcsak a folát táplálékforrásait biztosítja, hanem más tápanyagokat is, amelyek a foláttal szinergikusan együttműködnek.