Többek között ezért is fontos rendben tartani a vitaminszintünket!

Kutatások szerint a gondolkodási- és memóriazavarok a B12-vitamin hiányának is jelei lehetnek.

Egy 2007-es tanulmányból kiderül, hogy a B12-vitamin-hiányban szenvedő emberek nehezen tanulnak meg szavakat és neveket, valamint nehezen képesek rejtvényeket megoldani.

Emellett a B12-vitamin hiánya a figyelem fenntartásának problémáival is összefügg és az agy zsugorodásával is összefüggésbe hozható.

Egy 1459 idősebb ember bevonásával végzett vizsgálatban megmérték a résztvevők folsav- és B12-vitamin-szintjét, valamint kognitív teszteket végeztek rajtuk.

A kutatók erős kapcsolatot találtak a magas folsavszint és a jó kognitív funkciók között a 60 évnél idősebb emberek körében, akiknek a B12-vitamin szintje is megfelelő volt.

Egy kis tipp, néhány jó folsavforráshoz:

  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • csicseriborsó
  • lencse
  • máj
  • teljes kiőrlésű gabonafélék

Emellett a B12-vitamin viszonylag magas mennyiségben található olyan élelmiszerekben, mint a hal, a baromfi, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tej.

A fenti vizsgálatban a normális B12-vitamin-állapottal rendelkező emberek jobban teljesítettek, ha a szérumfolsavszintjük magas volt. Az alacsony B12-vitamin-státuszú emberek esetében pedig a magas szérumfolsavszint összefüggött a kognitív teszten nyújtott rossz teljesítménnyel.

Forrás: hamuesgyemant.hu

A VitaHelp Egészségközpont szakmai vezetőjének, Mosó Attilának ajánlása:

B12-vitamin és B12-vitamin (Cytoplan); B12-vitamin (Terranova)